Inspiratie

Inspiratie

Hoe maak je een samenleving socialer, inclusiever, groener, creatiever, sportiever?
Tal van verenigingen, stichtingen en bewoners uit onze regio weten wel raad met deze vraag. Fonds 1818 maakt het mogelijk dat alle mooie ideeën geen plannen op papier blijven, maar echt uitgevoerd kunnen worden. Bekijk deze greep uit onze gesteunde projecten en laat u voeden door inspirerende voorbeelden en verhalen.

Bewoners van Laak laten hun Haagse wijk bloeien! Fonds 1818 steunde het bewonersinitiatief ‘Laak Bloeit’ met een donatie van 1.250 euro. Met dit bedrag leggen de bevlogen buurtgenoten zoveel mogelijk kleurrijke boomspiegels aan. En het groene groepje kijkt alvast verder dan de vierkante meter rondom de boomstam. “Parkjes opknappen, een pluk- of vlindertuin opzetten, we hebben wilde plannen voor de wijk”, vertelt initiatiefnemer Kirsten. ‘Laak Bloeit’ is een ultiem voorbeeld van een geslaagd bewonersinitiatief.
Het jaar 2020 hád een rijk gevuld herdenkingsjaar van de Tweede Wereldoorlog moeten worden, vol van evenementen en activiteiten die Fonds 1818 steunt. Helaas liep alles anders vanwege de coronacrisis en konden veel initiatieven niet doorgaan. Gelukkig bleven er ook projecten overeind. Eén ervan is het interactieve theaterspektakel Wat zou jij doen?, waarin de verhalen van Engelandvaarders uit 1943 en jongeren van nu bij elkaar komen.
De hele zomervakantie lang kunnen Leidse kinderen van 6 tot en met 14 jaar kosteloos sporten onder begeleiding van ervaren trainers. De Stichting LeidenSportZomer biedt drie keer per week verschillende lessen aan in het Noorderpark. Een welkom initiatief voor gezinnen die wat minder te besteden hebben én een mooie kans voor kinderen om te ontdekken of ze een passie hebben voor sporten als voetbal, basketbal, rugby en bootcamp.
De vriendschap tussen twee Haagse bedrijven – Happy Tosti en Lekker Brood – heeft geleid tot een ambitieus, door Fonds 1818 gesteund samenwerkingsproject: De Broodbrouwers. In hun pas geopende bistro-bakkerij bieden de sociaal ondernemers leuke, leerzame en betaalde werkplekken aan mensen met een arbeidsbeperking én maken en serveren ze hun ambachtelijke, biologische producten. De aanpak van De Broodbrouwers is net zo uniek als hun locatie: een monumentaal, voormalig bier-koelhuis in de Haagse Rivierenbuurt.
Verjaardagen, buiten spelende kinderen, een kerstviering, een duik in de Scheveningse zee: van het gewone, alledaagse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bewegende beelden schaars. Het Haags Gemeentearchief grijpt de viering van 75 jaar vrijheid aan om zoveel mogelijk Haags filmmateriaal uit de jaren 1938 tot en met 1945 te verzamelen en online beschikbaar te stellen voor het publiek. Fonds 1818 steunt het project. En u kunt helpen!
Bloemen uit de knoppen, kikkers in de vijver, vingers in de aarde: als er een plek is waar je je zorgen over de wankelende wereld voor even kunt vergeten, dan is het wel in een bloeiende buurttuin of stadspark. Tal van vrijwilligers in het werkgebied van Fonds 1818 werken dan ook onvermoeibaar door om al het natuurschoon het best tot haar recht te laten komen.
Via Thuisgekookt (voorheen Thuisafgehaald) bereiden vrijwillige thuiskoks al jaren maaltijden voor buurtgenoten die wel wat hulp kunnen gebruiken. Nu het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de stichting heeft benaderd om een rol te spelen in de coronacrisis, is Thuisgekookt plotseling een spil geworden in de landelijke maaltijdvoorziening voor kwetsbare mensen.
“Die Schie gaan we wel missen,” zegt Marc Boekenstijn. De directeur van Stichting Stunt kijkt door zijn kantoorraam naar het Delftse water waarop een aangemeerd fluisterbootje uit eigen vloot tegen de kant klotst. Op tafel liggen bouwtekeningen die enorm tot de verbeelding spreken: een glazen dak vol zonnepanelen, open en lichte ruimtes, een zee van mogelijkheden.
Tweeënhalve maand lang scharrelden de geiten, kippen, hangbuikzwijntjes en andere dieren op de kinderboerderijen rond zonder de vrolijke aanwezigheid van kleine bezoekers. Aan die stille periode komt een einde nu de meeste kinderboerderijen in Nederland vanaf 2 juni weer opengaan.
Tussen je videomeetings met collega’s door het schoolwerk van je oudste nakijken terwijl je peuter de keukenkastjes overhoop haalt: heb je ook het gevoel dat je als jonge ouder in coronacrisistijd alle ballen in de lucht moet houden? Neem dan vooral ook de tijd en rust om dat letterlijk te doen. Met een bijdrage van Fonds 1818 heeft Dutch Gymnastics leuke nijntje beweegtips gemaakt voor ouders met kinderen van één tot en met vijf jaar.

U bent hier