Inspiratie

Inspiratie

Hoe maak je een samenleving socialer, inclusiever, groener, creatiever, sportiever?
Tal van verenigingen, stichtingen en bewoners uit onze regio weten wel raad met deze vraag. Fonds 1818 maakt het mogelijk dat alle mooie ideeën geen plannen op papier blijven, maar echt uitgevoerd kunnen worden. Bekijk deze greep uit onze gesteunde projecten en laat u voeden door inspirerende voorbeelden en verhalen.

Zorgverleners en klanten in de Haagse thuiszorg voorzien van mondkapjes en andere beschermingsmaterialen: Evita Zorg zet alles op alles om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. De Haagse thuiszorgorganisatie heeft een grote donatie van Fonds 1818 ontvangen om de toestroom van de plotseling zeer schaarse producten mogelijk te maken – niet alleen voor haar eigen klanten, maar ook voor zeventien collega organisaties en de transmurale zorg in de regio Den Haag.
Tussen je videomeetings met collega’s door het schoolwerk van je oudste nakijken terwijl je peuter de keukenkastjes overhoop haalt: heb je ook het gevoel dat je als jonge ouder in coronacrisistijd alle ballen in de lucht moet houden? Neem dan vooral ook de tijd en rust om dat letterlijk te doen. Met een bijdrage van Fonds 1818 heeft Dutch Gymnastics leuke nijntje beweegtips gemaakt voor ouders met kinderen van één tot en met vijf jaar.
Ben Lachhab runt een Resto van Harte restaurant in Den Haag waar kwetsbare ouderen samen een maaltijd kunnen eten. En omdat die nu vanwege het coronavirus steeds meer thuisblijven is Ben honderdduizend maaltijden aan het maken zodat deze mensen de komende vijftien weken ook gewoon te eten hebben. Fonds 1818 steunt het initiatief van Ben!
‘’Wij geloven in een maatschappij waar mensen naar elkaar omzien.’’ Met die gedachte is Netwerk Young Connection opgezet, een beweging van jongeren tussen de vijftien en dertig jaar die hun talenten inzetten voor mensen die hulp nodig hebben. Fonds 1818 steunt dit bijzondere initiatief.
“Wij stimuleren organisaties na te denken over wat ze echt nodig hebben en deze hulpvraag concreet te maken. Tegelijkertijd activeren wij bedrijven toe te treden als betrokken ondernemers.” Aldus Tamara van Dijk, projectleider van MBO71.
Schetsen, stand-uppen, kunst maken discussiëren over actuele onderwerpen. Jongeren hebben een plek nodig om hun mening, creativiteit en talenten te uiten. Yasir Sayed, één van de oprichters van Culture Clash4U, biedt zo’n plek. ‘’Wij bieden letterlijk en figuurlijk ruimte. Ruimte om ideeën en dromen van ondernemende jongeren om te zetten in realiteit.’’ Maar ruimte kost geld en daar komt Fonds 1818 om de hoek kijken.
Een doosje bonbons voor een fijne buurman. ‘’Omdat je altijd voor ons klaarstaat!’’ Op die manier maakt Cynthia Telting contact met haar buren. Cynthia is een enthousiaste bewoner van haar straat en heeft via het project Lief & Leed een budget van 75 euro gekregen waarmee ze buren die dat nodig hebben een hart onder de riem steekt.
Kwetsbare ouderen weer het tintelende geluk laten voelen van aanraking en beweging op muziek: dat is wat Zorgkoepel Topaz doet. Fonds 1818 ondersteunt een serie workshops die van januari tot juni worden gegeven in vier plaatsen waar Topaz zorginstellingen heeft: Voorschoten, Leiden, Katwijk en Noordwijkerhout.
Met vijf vrijwilligers zet Beauty voor de Senior zich in om Haagse ouderen een middag in de watten te leggen. In kleine groepjes kunnen de dames en heren op leeftijd elkaar leren kennen en genieten van een hand- en huidbehandeling.
Ze hebben de eerste lessen er inmiddels op zitten: de twaalf vrouwen van Syrische afkomst die in een cursus van een half jaar leren fietsen in de gemeente Teylingen. De stichting Syrische Vouwen in Nederland maakt de vrouwen vertrouwd met ons populairste vervoersmiddel.

U bent hier