Inspiratie

Inspiratie

Hoe maak je een samenleving socialer, inclusiever, groener, creatiever, sportiever?
Tal van verenigingen, stichtingen en bewoners uit onze regio weten wel raad met deze vraag. Fonds 1818 maakt het mogelijk dat alle mooie ideeën geen plannen op papier blijven, maar echt uitgevoerd kunnen worden. Bekijk deze greep uit onze gesteunde projecten en laat u voeden door inspirerende voorbeelden en verhalen.

In het driejarige traject Operatie Duizend Schoon probeert PEP Den Haag vrouwen in een (dreigende) armoedesituatie te helpen. In samenwerking met diverse organisaties nodigt PEP de vrouwen uit om in laagdrempelige bijeenkomsten aan de slag te gaan met hun financiën. Fonds 1818 ondersteunt onder andere het faciliteren van deze financiële cafés. “De uitdaging zit niet zozeer in het activeren van de vrouwen, er is al veel belangstelling, maar in het samenkomen in deze coronatijd”, zegt Nathaly Mercera, projectleider van Operatie Duizend Schoon.
In een voormalige, 18e-eeuwse pastorie in het centrum van Leiden is op 10 september 2020 het Babyhuis geopend: een opvanghuis voor moeders die tijdelijk ondersteuning nodig hebben bij de zorg voor hun baby. Na Dordrecht en Schiedam is Leiden de derde locatie waar een Babyhuis is gevestigd. Uniek aan de gerestaureerde pastorie is dat hierin ook een ontmoetingsruimte is ingericht voor buurt- en jeugdbijeenkomsten, wat de moeders kan helpen bij het vinden van aansluiting met de buitenwereld. Fonds 1818 gaf een donatie aan zowel de restauratie van de pastorie als het opstarten van het Babyhuis in dit pand.
Alle kinderen spelen samen - Fonds 1818 zet zich in voor een samenleving waarin iedereen kan meedoen en is er voor mensen die onvermoeibaar in de bres springen voor een ander. Deze doelstellingen komen prachtig samen in het initiatief om een speeltoestel in de Haagse wijk Segbroek te plaatsen waarop kinderen met en zonder beperking met elkaar kunnen spelen. De wens kwam uit de wijk zelf. Inmiddels zijn er meerdere organisaties bij betrokken om het project mogelijk te maken – ook Fonds 1818.
Bewoners van Laak laten hun Haagse wijk bloeien! Fonds 1818 steunde het bewonersinitiatief ‘Laak Bloeit’ met een donatie van 1.250 euro. Met dit bedrag leggen de bevlogen buurtgenoten zoveel mogelijk kleurrijke boomspiegels aan. En het groene groepje kijkt alvast verder dan de vierkante meter rondom de boomstam. “Parkjes opknappen, een pluk- of vlindertuin opzetten, we hebben wilde plannen voor de wijk”, vertelt initiatiefnemer Kirsten. ‘Laak Bloeit’ is een ultiem voorbeeld van een geslaagd bewonersinitiatief.
Het jaar 2020 hád een rijk gevuld herdenkingsjaar van de Tweede Wereldoorlog moeten worden, vol van evenementen en activiteiten die Fonds 1818 steunt. Helaas liep alles anders vanwege de coronacrisis en konden veel initiatieven niet doorgaan. Gelukkig bleven er ook projecten overeind. Eén ervan is het interactieve theaterspektakel Wat zou jij doen?, waarin de verhalen van Engelandvaarders uit 1943 en jongeren van nu bij elkaar komen.
De hele zomervakantie lang kunnen Leidse kinderen van 6 tot en met 14 jaar kosteloos sporten onder begeleiding van ervaren trainers. De Stichting LeidenSportZomer biedt drie keer per week verschillende lessen aan in het Noorderpark. Een welkom initiatief voor gezinnen die wat minder te besteden hebben én een mooie kans voor kinderen om te ontdekken of ze een passie hebben voor sporten als voetbal, basketbal, rugby en bootcamp.
De vriendschap tussen twee Haagse bedrijven – Happy Tosti en Lekker Brood – heeft geleid tot een ambitieus, door Fonds 1818 gesteund samenwerkingsproject: De Broodbrouwers. In hun pas geopende bistro-bakkerij bieden de sociaal ondernemers leuke, leerzame en betaalde werkplekken aan mensen met een arbeidsbeperking én maken en serveren ze hun ambachtelijke, biologische producten. De aanpak van De Broodbrouwers is net zo uniek als hun locatie: een monumentaal, voormalig bier-koelhuis in de Haagse Rivierenbuurt.
Verjaardagen, buiten spelende kinderen, een kerstviering, een duik in de Scheveningse zee: van het gewone, alledaagse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bewegende beelden schaars. Het Haags Gemeentearchief grijpt de viering van 75 jaar vrijheid aan om zoveel mogelijk Haags filmmateriaal uit de jaren 1938 tot en met 1945 te verzamelen en online beschikbaar te stellen voor het publiek. Fonds 1818 steunt het project. En u kunt helpen!
Bloemen uit de knoppen, kikkers in de vijver, vingers in de aarde: als er een plek is waar je je zorgen over de wankelende wereld voor even kunt vergeten, dan is het wel in een bloeiende buurttuin of stadspark. Tal van vrijwilligers in het werkgebied van Fonds 1818 werken dan ook onvermoeibaar door om al het natuurschoon het best tot haar recht te laten komen.
Via Thuisgekookt (voorheen Thuisafgehaald) bereiden vrijwillige thuiskoks al jaren maaltijden voor buurtgenoten die wel wat hulp kunnen gebruiken. Nu het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de stichting heeft benaderd om een rol te spelen in de coronacrisis, is Thuisgekookt plotseling een spil geworden in de landelijke maaltijdvoorziening voor kwetsbare mensen.

U bent hier