Inspiratie

Inspiratie

Hoe maak je een samenleving socialer, inclusiever, groener, creatiever, sportiever?
Tal van verenigingen, stichtingen en bewoners uit onze regio weten wel raad met deze vraag. Fonds 1818 maakt het mogelijk dat alle mooie ideeën geen plannen op papier blijven, maar echt uitgevoerd kunnen worden. Bekijk deze greep uit onze gesteunde projecten en laat u voeden door inspirerende voorbeelden en verhalen.

Stichting Jong Perspectief heeft afgelopen zomer laten zien dat ook deze crisistijd ruimte biedt voor ideeën die het verschil maken. Omdat veel geplande zomeractiviteiten voor kinderen uit kwetsbare gezinnen niet konden doorgaan, bedacht het Zoetermeerse maatjes- en mentorproject een nieuw initiatief: Vakantiemaatjes. Vrijwilligers namen kinderen van zes tot en met veertien jaar tijdens de zomervakantie onder hun hoede. “Ons voornaamste doel was kinderen een mooie tijd geven, maar het heeft veel meer positiefs gebracht”, zegt Joyce de Haan, projectleider van het door Fonds 1818 gesteunde Vakantiemaatjes.
Ook al heb je geen tennissprintjes of voetbalslidings meer in de benen, alle senioren zouden moeten kunnen sporten bij een vereniging. Het Nationaal Ouderenfonds maakt dit mogelijk met het door Fonds 1818 gesteunde project OldStars. Met behulp van speciale, op ouderen afgestemde spelvormen kan iedereen blijven genieten van zijn of haar favoriete sport én deelnemen aan het gezellige verenigingsleven.
In het driejarige traject Operatie Duizend Schoon probeert PEP Den Haag vrouwen in een (dreigende) armoedesituatie te helpen. In samenwerking met diverse organisaties nodigt PEP de vrouwen uit om in laagdrempelige bijeenkomsten aan de slag te gaan met hun financiën. Fonds 1818 ondersteunt onder andere het faciliteren van deze financiële cafés.
In een voormalige, 18e-eeuwse pastorie in het centrum van Leiden is op 10 september 2020 het Babyhuis geopend: een opvanghuis voor moeders die tijdelijk ondersteuning nodig hebben bij de zorg voor hun baby. Na Dordrecht en Schiedam is Leiden de derde locatie waar een Babyhuis is gevestigd. Uniek aan de gerestaureerde pastorie is dat hierin ook een ontmoetingsruimte is ingericht voor buurt- en jeugdbijeenkomsten, wat de moeders kan helpen bij het vinden van aansluiting met de buitenwereld. Fonds 1818 gaf een donatie aan zowel de restauratie van de pastorie als het opstarten van het Babyhuis in dit pand.
Fonds 1818 zet zich in voor een samenleving waarin iedereen kan meedoen en is er voor mensen die onvermoeibaar in de bres springen voor een ander. Deze doelstellingen komen prachtig samen in het initiatief om een speeltoestel in de Haagse wijk Segbroek te plaatsen waarop kinderen met en zonder beperking met elkaar kunnen spelen. De wens kwam uit de wijk zelf. Inmiddels zijn er meerdere organisaties bij betrokken om het project mogelijk te maken – ook Fonds 1818.
Bewoners van Laak laten hun Haagse wijk bloeien! Fonds 1818 steunde het bewonersinitiatief ‘Laak Bloeit’ met een donatie van 1.250 euro. Met dit bedrag leggen de bevlogen buurtgenoten zoveel mogelijk kleurrijke boomspiegels aan. En het groene groepje kijkt alvast verder dan de vierkante meter rondom de boomstam. “Parkjes opknappen, een pluk- of vlindertuin opzetten, we hebben wilde plannen voor de wijk”, vertelt initiatiefnemer Kirsten. ‘Laak Bloeit’ is een ultiem voorbeeld van een geslaagd bewonersinitiatief.
Het jaar 2020 hád een rijk gevuld herdenkingsjaar van de Tweede Wereldoorlog moeten worden, vol van evenementen en activiteiten die Fonds 1818 steunt. Helaas liep alles anders vanwege de coronacrisis en konden veel initiatieven niet doorgaan. Gelukkig bleven er ook projecten overeind. Eén ervan is het interactieve theaterspektakel Wat zou jij doen?, waarin de verhalen van Engelandvaarders uit 1943 en jongeren van nu bij elkaar komen.
De hele zomervakantie lang kunnen Leidse kinderen van 6 tot en met 14 jaar kosteloos sporten onder begeleiding van ervaren trainers. De Stichting LeidenSportZomer biedt drie keer per week verschillende lessen aan in het Noorderpark. Een welkom initiatief voor gezinnen die wat minder te besteden hebben én een mooie kans voor kinderen om te ontdekken of ze een passie hebben voor sporten als voetbal, basketbal, rugby en bootcamp.
De vriendschap tussen twee Haagse bedrijven – Happy Tosti en Lekker Brood – heeft geleid tot een ambitieus, door Fonds 1818 gesteund samenwerkingsproject: De Broodbrouwers. In hun pas geopende bistro-bakkerij bieden de sociaal ondernemers leuke, leerzame en betaalde werkplekken aan mensen met een arbeidsbeperking én maken en serveren ze hun ambachtelijke, biologische producten. De aanpak van De Broodbrouwers is net zo uniek als hun locatie: een monumentaal, voormalig bier-koelhuis in de Haagse Rivierenbuurt.
Verjaardagen, buiten spelende kinderen, een kerstviering, een duik in de Scheveningse zee: van het gewone, alledaagse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bewegende beelden schaars. Het Haags Gemeentearchief grijpt de viering van 75 jaar vrijheid aan om zoveel mogelijk Haags filmmateriaal uit de jaren 1938 tot en met 1945 te verzamelen en online beschikbaar te stellen voor het publiek. Fonds 1818 steunt het project. En u kunt helpen!

U bent hier