Inspiratie

Inspiratie

Hoe maak je een samenleving socialer, inclusiever, groener, creatiever, sportiever?
Tal van verenigingen, stichtingen en bewoners uit onze regio weten wel raad met deze vraag. Fonds 1818 maakt het mogelijk dat alle mooie ideeën geen plannen op papier blijven, maar echt uitgevoerd kunnen worden. Bekijk deze greep uit onze gesteunde projecten en laat je voeden door inspirerende voorbeelden en verhalen.

Kwetsbare ouderen weer het tintelende geluk laten voelen van aanraking en beweging op muziek: dat is wat Zorgkoepel Topaz doet. Fonds 1818 ondersteunt een serie workshops die van januari tot juni worden gegeven in vier plaatsen waar Topaz zorginstellingen heeft: Voorschoten, Leiden, Katwijk en Noordwijkerhout.
Met vijf vrijwilligers zet Beauty voor de Senior zich in om Haagse ouderen een middag in de watten te leggen. In kleine groepjes kunnen de dames en heren op leeftijd elkaar leren kennen en genieten van een hand- en huidbehandeling.
Ze hebben de eerste lessen er inmiddels op zitten: de twaalf vrouwen van Syrische afkomst die in een cursus van een half jaar leren fietsen in de gemeente Teylingen. De stichting Syrische Vouwen in Nederland maakt de vrouwen vertrouwd met ons populairste vervoersmiddel.
“In minderbedeelde wijken weten kinderen vaak niet goed wat er allemaal mogelijk is”, merkt Laurens Klijmij, projectcoördinator bij Move. Deze stichting koppelt studenten aan groepen 7 en 8 van basisscholen in die wijken.
Den Haag is een gesegregeerde stad. Jongeren met verschillende culturele achtergronden kunnen erg gescheiden van elkaar leven en vinden vaak moeilijk contact met andere groepen. Het project The ChangeMakers doorbreekt deze situatie.
Naast de klassieke vakken krijgen scholieren van nu sociaal-maatschappelijke educatie ter voorbereiding op het volwassen leven. Ze leren zich in anderen verplaatsen en ontdekken wat ze zelf vinden en willen. ‘Noem het levenslessen.’
“Eerstegeneratiestudenten wier ouders niet hebben gestudeerd, kunnen wel een rolmodel gebruiken”, weet Karlijn Offermans uit eigen ervaring. “Mijn ouders wisten de weg binnen het schoolsysteem ook niet. Ik heb mezelf een rechtenstudie aangepraat, maar voelde me er tijdens mijn eerste jaar heel verloren.”
Centrum 16•22 wil jongeren aan het denken zetten over grensoverschrijdend seksueel gedrag. Daartoe dient ook het #MeToo-evenement voor 150 eerstejaarsstudenten aan de mbo-opleiding sociaal werk van het ROC Mondriaan in Den Haag.
Ze zit rechtop, maakt oogcontact en spreekt duidelijk. De 16-jarige Alya Mohammed zit in mavo 4 op het Northgo College in Noordwijk, waar debatteren onderdeel uitmaakt van het curriculum. In een interview met Fonds 1818 vertelt Alya: ‘Het helpt als je goed kan praten.’

U bent hier