Inspiratie

Inspiratie

Hoe maak je een samenleving socialer, inclusiever, groener, creatiever, sportiever?
Tal van verenigingen, stichtingen en bewoners uit onze regio weten wel raad met deze vraag. Fonds 1818 maakt het mogelijk dat alle mooie ideeën geen plannen op papier blijven, maar echt uitgevoerd kunnen worden. Bekijk deze greep uit onze gesteunde projecten en laat u voeden door inspirerende voorbeelden en verhalen.

De beperkingen door de coronapandemie vragen om creatief omdenken. Bij buurtcentrum De Mussen, in de Haagse Schilderswijk, hebben ze dat begrepen. Voor veel gezinnen in de Schilderswijk kunnen de feestdagen dit jaar extra lastig zijn. Ze ervaren eenzaamheid en zijn financieel niet sterk. Om toch dat kerstgevoel te geven organiseert De Mussen activiteiten op afstand. Zo worden er maaltijdboxen uitgedeeld waarmee gezinnen – in een digitale livesessie met een chef-kok – thuis een driegangendiner klaarmaken. Fonds 1818 steunt dit initiatief.
‘’Het is zo jammer dat we nergens naar toe kunnen leven’’, vertelt Mieke (79) op de website wijencorona.nl. Het platform geeft senioren een stem in coronatijd. Wijencorona.nl is een initiatief van stichting GetOud die jarenlange ervaring heeft met het werken voor en met ouderen. Eén van de initiatiefnemers vertelt: ‘’In het begin van de coronatijd zagen we veel kwetsbare groepen in de media, maar de ouderen waren maar weinig in beeld. Daarop hebben we bedacht om een platform te maken waar ouderen hun verhalen kunnen delen en elkaar hopelijk op die manier kunnen steunen en inspireren.’’ Fonds 1818 helpt dit initiatief.
Voor één op de twaalf kinderen in Nederland zit een cadeautje van de Sint er niet in. Het geld is er simpelweg niet. Met Actie Pepernoot zorgt Stichting Kinderhulp dat kinderen die in armoede opgroeien straks op pakjesavond tóch een cadeautje krijgen. Fonds 1818 steunt dit liefdevolle initiatief.
Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er tal van initiatieven opgezet om kwetsbare mensen te helpen. Een boodschap doen, een lief kaartje sturen, een luisterend oor bieden, tips geven en zorgen voor vrolijke afleiding. Vobis deed het tijdens de ‘eerste golf’ allemaal in één project: Alleen maar niet eenzaam. Nu het virus opnieuw is opgelaaid wordt het door Fonds 1818 gesteunde project verlengt. Met hun belcirkel, boodschappendienst en wekelijkse radioshow steken de vrijwilligers van de Haagse stichting kwetsbare mensen, onder wie veel Hindostaanse ouderen, een hart onder de riem.
Stichting Jong Perspectief heeft afgelopen zomer laten zien dat ook deze crisistijd ruimte biedt voor ideeën die het verschil maken. Omdat veel geplande zomeractiviteiten voor kinderen uit kwetsbare gezinnen niet konden doorgaan, bedacht het Zoetermeerse maatjes- en mentorproject een nieuw initiatief: Vakantiemaatjes. Vrijwilligers namen kinderen van zes tot en met veertien jaar tijdens de zomervakantie onder hun hoede. “Ons voornaamste doel was kinderen een mooie tijd geven, maar het heeft veel meer positiefs gebracht”, zegt Joyce de Haan, projectleider van het door Fonds 1818 gesteunde Vakantiemaatjes.
Ook al heb je geen tennissprintjes of voetbalslidings meer in de benen, alle senioren zouden moeten kunnen sporten bij een vereniging. Het Nationaal Ouderenfonds maakt dit mogelijk met het door Fonds 1818 gesteunde project OldStars. Met behulp van speciale, op ouderen afgestemde spelvormen kan iedereen blijven genieten van zijn of haar favoriete sport én deelnemen aan het gezellige verenigingsleven.
In het driejarige traject Operatie Duizend Schoon probeert PEP Den Haag vrouwen in een (dreigende) armoedesituatie te helpen. In samenwerking met diverse organisaties nodigt PEP de vrouwen uit om in laagdrempelige bijeenkomsten aan de slag te gaan met hun financiën. Fonds 1818 ondersteunt onder andere het faciliteren van deze financiële cafés.
In een voormalige, 18e-eeuwse pastorie in het centrum van Leiden is op 10 september 2020 het Babyhuis geopend: een opvanghuis voor moeders die tijdelijk ondersteuning nodig hebben bij de zorg voor hun baby. Na Dordrecht en Schiedam is Leiden de derde locatie waar een Babyhuis is gevestigd. Uniek aan de gerestaureerde pastorie is dat hierin ook een ontmoetingsruimte is ingericht voor buurt- en jeugdbijeenkomsten, wat de moeders kan helpen bij het vinden van aansluiting met de buitenwereld. Fonds 1818 gaf een donatie aan zowel de restauratie van de pastorie als het opstarten van het Babyhuis in dit pand.
Fonds 1818 zet zich in voor een samenleving waarin iedereen kan meedoen en is er voor mensen die onvermoeibaar in de bres springen voor een ander. Deze doelstellingen komen prachtig samen in het initiatief om een speeltoestel in de Haagse wijk Segbroek te plaatsen waarop kinderen met en zonder beperking met elkaar kunnen spelen. De wens kwam uit de wijk zelf. Inmiddels zijn er meerdere organisaties bij betrokken om het project mogelijk te maken – ook Fonds 1818.
Bewoners van Laak laten hun Haagse wijk bloeien! Fonds 1818 steunde het bewonersinitiatief ‘Laak Bloeit’ met een donatie van 1.250 euro. Met dit bedrag leggen de bevlogen buurtgenoten zoveel mogelijk kleurrijke boomspiegels aan. En het groene groepje kijkt alvast verder dan de vierkante meter rondom de boomstam. “Parkjes opknappen, een pluk- of vlindertuin opzetten, we hebben wilde plannen voor de wijk”, vertelt initiatiefnemer Kirsten. ‘Laak Bloeit’ is een ultiem voorbeeld van een geslaagd bewonersinitiatief.

U bent hier