Inspiratie

Inspiratie

Hoe maak je een samenleving socialer, inclusiever, groener, creatiever, sportiever?
Tal van verenigingen, stichtingen en bewoners uit onze regio weten wel raad met deze vraag. Fonds 1818 maakt het mogelijk dat alle mooie ideeën geen plannen op papier blijven, maar echt uitgevoerd kunnen worden. Bekijk deze greep uit onze gesteunde projecten en laat u voeden door inspirerende voorbeelden en verhalen.

Bloemen uit de knoppen, kikkers in de vijver, vingers in de aarde: als er een plek is waar je je zorgen over de wankelende wereld voor even kunt vergeten, dan is het wel in een bloeiende buurttuin

Tweeënhalve maand lang scharrelden de geiten, kippen, hangbuikzwijntjes en andere dieren op de kinderboerderijen rond zonder de vrolijke aanwezigheid van kleine bezoekers. Aan die stille periode komt een einde nu de meeste kinderboerderijen in Nederland vanaf 2 juni weer opengaan.
Incluzio, een brede welzijnsorganisatie in Leiderdorp, organiseert al sinds de invoering van de coronamaatregelen zogeheten Balkon Bewegingslessen op zes seniorenlocaties in Leiderdorp. Wekelijks genieten vijftien tot vijfentwintig senioren vanaf balkons, galerijen of ruime binnenplaatsen van een afwisselende én gezellige beweegles. Met de bijdrage van Fonds 1818 kunnen de lessen tot in ieder geval half oktober worden voortgezet. Joyce Thissen, vitaliteitscoach bij Incluzio: “Deelnemers, instructeurs en medewerkers van onze organisatie: iedereen krijgt een enorm vrolijke energie van dit initiatief”.
Via Thuisgekookt (voorheen Thuisafgehaald) bereiden vrijwillige thuiskoks al jaren maaltijden voor buurtgenoten die wel wat hulp kunnen gebruiken. Nu het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de stichting heeft benaderd om een rol te spelen in de coronacrisis, is Thuisgekookt plotseling een spil geworden in de landelijke maaltijdvoorziening voor kwetsbare mensen. Directeur Stéphanie van Gerven: “We waren actief in acht gemeenten, nu in heel Nederland. De extra inspanning die daarbij komt kijken is enorm, maar de voldoening die het oplevert is nog veel groter. We ontvangen van alle kanten blije berichten”. Fonds 1818 steunt Thuisgekookt bij het bekostigen van de extra manuren in de gemeenten uit het eigen werkgebied.
Het programma Open Joodse Huizen is één van de vele initiatieven in dit herdenkingsjaar van de Tweede Wereldoorlog dat vanwege de coronacrisis niet kan plaatsvinden zoals gepland. In zeven steden in Nederland – waaronder Den Haag en Leiden – zouden vertellers, bewoners en bezoekers verhalen delen in huizen waar mensen woonden en werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Nu worden de bezoekers uitgenodigd om het programma op 3 en 4 mei virtueel bij te wonen.
De 27-jarige Charlotte Poot startte samen met Stadslab Leiden het initiatief Blijf in beeld Leiden. Vele vrijwilligers en lokale organisaties zetten zich tijdens de coronacrisis in om smartphones te verzamelen en uit te delen aan thuiswonende ouderen. Op deze manier kunnen zij in verbinding blijven met hun naasten.
Scholier Büsra Celik (17) is burgemeester van Madurodam én Haags Vrijheidsambassadeur. ‘Ik wil verhalen delen en mensen verbinden.’ Busra vertelt in dit interview met Fonds 1818 hoe zij haar rol als burgemeester en Vrijheidsambassadeur ervaart.
Aankomende 4 mei herdenken we op een heel andere manier dan we normaal zouden doen. Onder andere de organisatie van de Nationale Kinderherdenking heeft verschillende digitale manieren bedacht om thuis met de kinderen stil te staan bij ’75 jaar vrijheid’.
Van Annie M.G. Schmidt en Simon Carmiggelt tot Toon Tellegen en Toon Hermans; onder de naam Speels Voorlezen dragen theatermakers en actrices Jhanna Houweling en Ellen van Rossum teksten voor in verzorgings- en verpleeghuizen. Nu de geliefde voorstellingen vanwege de coronacrisis zijn stilgevallen, bedacht het duo een alternatief: speels voorlezen op dvd en usb.
Zorgverleners en klanten in de Haagse thuiszorg voorzien van mondkapjes en andere beschermingsmaterialen: Evita Zorg zet alles op alles om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. De Haagse thuiszorgorganisatie heeft een grote donatie van Fonds 1818 ontvangen om de toestroom van de plotseling zeer schaarse producten mogelijk te maken – niet alleen voor haar eigen klanten, maar ook voor zeventien collega organisaties en de transmurale zorg in de regio Den Haag.

U bent hier