Natuur & Milieu

Zoetermeerse jongeren geven om groen

Jongeren die graag hun handen in de aarde steken en zich willen inzetten voor een groene wereld: ze zijn er volop. Toch worden er maar weinig activiteiten georganiseerd die bij jongeren de liefde voor het groen kunnen aanwakkeren. Het Green Impact Network uit Zoetermeer brengt daar verandering in. “We willen uitgroeien tot een groep van betekenis”, zegt één van de initiatiefnemers Dieuwke Slump. 

Hof van Seghwaert perenboomgaard in Zoetermeer fonds 1818

De Hof van Seghwaert is een oude perenboomgaard in Zoetermeer. Sinds 2015 doet de boomgaard dienst als bloeiende en bruisende wijktuin met veel activiteiten. “In één van de lockdowns maakte ik vaak avondwandelingen langs de tuin,” vertelt de 24-jarige Dieuwke. “Ik wilde graag een bijdrage leveren aan de boomgaard en meldde me aan als vrijwilliger. Inmiddels geef ik met veel plezier theaterworkshops. Het heeft even stil gelegen, maar omdat het buiten is kunnen we het nu gelukkig weer oppakken.”

Met haar komst heeft Dieuwke de gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers van de Hof van Seghwaert flink naar beneden gehaald. “Ik ben één van de weinigen onder de zestig,” zegt ze met een knipoog. “Als er nu iets op poten moet worden gezet voor of met jongeren, dan word ik er altijd bij gehaald.” 

Eén van de plannen waarop de initiatiefnemers van de boomgaard al een tijdje broedden, was het opzetten van een jongerennetwerk. Dieuwke: “Het is vreemd dat er zo weinig jongeren in dit soort tuinen helpen, en er ook zo weinig activiteiten voor hen zijn, terwijl veel jongeren wel veel belangstelling hebben voor groen. Met het Green Impact Network willen we daar verandering in brengen.” 

Brainstormen en wildplukken

Op dit moment staat het Green Impact Network nog in de startblokken. Samen met andere vrijwilligers van de Hof van Seghwaert is Dieuwke op zoek gegaan naar jongeren die zich aan het netwerk willen verbinden. Ze vonden twee bevlogen generatiegenoten die zich elk op hun eigen manier al met groene initiatieven bezighielden: Yoeri Groot en Lisanne van Oosterhoud. Met z’n drieën zetten ze nu de eerste stappen.

Hoewel het Green Impact Network is ontstaan in de Hof van Seghwaert, zit het niet aan de tuin vast. “We zijn er voor jongeren in heel Zoetermeer,” vertelt Dieuwke. “De tuin zal vooral een faciliterende rol spelen, omdat we hier activiteiten willen organiseren, maar we staan verder op eigen benen.” 

De eerste activiteiten die op de planning staan zijn een online wildplukcursus en een brainstorm eind april. Via social media roept het netwerk Zoetermeerse jongeren tussen de 18 en 35 jaar op om mee te praten en denken. Dieuwke: “We kunnen wel zelf allerlei dingen bedenken, maar we willen echt een netwerk voor én door jongeren zijn. Ik ben heel benieuwd welke ideeën er in de brainstorm naar voren komen, wat jongeren leuk vinden om te doen en wat we met elkaar kunnen ontwikkelen”.

Hof van Seghwaert perenboomgaard in Zoetermeer fonds 1818
Dieuwke in de Hof van Seghwaert

Groeien

Dieuwke benadrukt dat ze graag laagdrempelig willen beginnen. “We hopen dat we snel een groep weten te enthousiasmeren met wie we, in én buiten de boomgaard, gezellig kunnen samenkomen om workshops te volgen, natuurklussen op te pakken en pizza’s met wildpluksalade uit eigen oven te eten.”

“Maar”, vult Dieuwke direct aan, “onze ambities reiken wel verder. Ik hoop dat we kunnen uitgroeien tot een organisatie die ook echt wat kan betekenen – bijvoorbeeld door met de gemeente te praten over groene plannen in Zoetermeer.”

Opgemerkt door organisaties

Nu al wekt het Green Impact Network de interesse van een aantal organisaties in de omgeving. Dieuwke: “We zijn al in contact met DuurSamen, de stichting die mensen bewuster wil maken van duurzaamheid, en met het Greenteam Zoetermeer, een initiatief van middelbare scholen. Ik verheug me er erg op om dit soort verbindingen aan te gaan en te kijken waar we elkaar kunnen helpen en versterken.”

Donatie uit voucherregeling De Groene Motor

Het Green Impact Network kan worden opgezet met geld uit de voucherregeling van De Groene Motor, de non-profitorganisatie die ‘groene vrijwilligers’ ondersteunt. Fonds 1818 stelde op zijn beurt 30.000 euro beschikbaar voor de voucherregeling waarmee verschillende groenprojecten kunnen worden opgezet. Naast het Green Impact Network zijn dit onder andere de aanleg van een eetbare tuin voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in Leidschendam en het plaatsen van moestuinbakken in een natuurspeeltuin in Delft. 

Ben of ken je een jongere in Zoetermeer met een kloppend hart voor groen? Lees dan snel meer over het Green Impact Network of neem contact op

Project van de maand

Elke maand richten we onze schijnwerpers op een gesteund project dat de aandacht verdient. In een artikel of video kun je lezen of zien wat het project zo bijzonder maakt en welke bevlogen mensen zich hiervoor inzetten.

Wij werken met negen aandachtsgebieden. Dit project valt onder:

Natuur & Milieu