Zorg

Jostiband voor iedereen: donatie voor meespeelkoffertjes

Al vijfenvijftig jaar is de Jostiband het vlaggenschip van zorgorganisatie Ipse de Bruggen, voorheen de Johannes Stichting. Bij alle optredens van de Jostiband straalt het speelplezier van het podium af. Ipse de Bruggen wil dat niet alleen de 120 orkestleden, maar veel meer mensen met een verstandelijke beperking deze vrolijke sensatie kunnen voelen en meebeleven. Daarom lanceert de organisatie binnenkort het interactieve muziekplatform ‘Jostiband voor iedereen’. “Onze schat aan ervaring willen we heel graag delen”, vertelt Lyan Verburg, manager van de Jostiband. Fonds 1818 gaf een donatie voor de aanschaf van ruim honderd meespeelkoffertjes die verspreid worden in onze regio.

jostiband meespeelkoffertjes fonds 1818

Sambaballen, claves-stokjes, een triangel, tamboerijn en bellenkrans. Deze vijf kleine instrumenten vind je in het meespeelkoffertje dat Ipse de Bruggen speciaal heeft laten maken voor het project ‘Jostiband voor iedereen’. 

De zorgorganisatie heeft 350 woonlocaties waar mensen met een verstandelijke beperking leven. “Het zou heel mooi zijn als in ieder geval al onze locaties snel een eigen koffertje hebben”, vertelt Lyan. “In hun dagactiviteiten maken de begeleiders al muziek met de cliënten, maar de handvatten ontbreken vaak om dit echt goed op maat aan te bieden en tegelijk gezellig samen te spelen. Zo zijn er in één groep vaak grote niveauverschillen; waar de één alleen muziek kan maken met sambaballen, kan de ander werken met een speciaal notenschrift met kleuren. Bij de Jostiband zijn we heel ervaren in het leren luisteren naar elkaars muziek en het bundelen van de krachten. Die kennis willen we heel graag delen.”

Meespelen met Maan 

Om de juiste handvatten aan te reiken beperkt Ipse de Bruggen zich niet tot het meespeelkoffertje alleen. Lyan: “’Jostiband voor iedereen’ is een interactief, online muziekplatform waarop we alle ervaringen delen die we met de Jostiband hebben opgebouwd – en méér”. 

De website in wording bestaat uit drie onderdelen. Onder de noemer ‘Speel mee!’ kan iedereen, de naam zegt het al, meespelen met muziek. Lyan: “Zo hebben we de Josti-Breaks, een serie meespeelnummers met bekende Nederlandse artiesten. Guus Meeuwis en Maan hebben voor ons al liedjes ingezongen waarmee je kunt meespelen, bijvoorbeeld met behulp van de instrumenten uit het koffertje. Van feestnummer tot mooie ballad; we geven duidelijk aan met welke instrumenten, en op welke manieren, je kunt meedoen”.

jostiband meespeelkoffertjes fonds 1818

Mini-muzieklesjes en inspiratieclips

Het tweede onderdeel op de website heet ‘Leer het zelf’! “Hier vind je een online doeboek en vier minilesjes waarin je net zo leert spelen als de leden van de Jostiband”, licht Lyan toe. “Veel cliënten kunnen er zelfstandig goed mee uit de voeten. Zo wordt uitgelegd hoe je zelf de stickertjes op het instrument kunt plakken en hoe kleurenmuziek werkt.”

Het kleurensysteem dat de Jostiband al jaren gebruikt is sinds woensdag 2 juni voor iedereen beschikbaar. Bekijk deze video die de NOS hierover maakte.

Het laatste onderdeel, ‘Weet meer!’, loopt over van de inspiratie en algemene weetjes over de Jostiband. Lyan: “Hier zullen vooral begeleiders en familie van de cliënten een kijkje op nemen. Ook hieraan werken weer bekende en leuke mensen mee, onder wie neuropsycholoog Erik Scherder, bekend van De Wereld Draait Door, die in een clipje vertelt over zijn bezoek aan de Jostiband en het effect van muziek op de hersenen.”

Woensdag repetitiedag

De Jostiband zelf is uiteraard ook alom aanwezig op ‘Jostiband voor iedereen’. “Je ziet en hoort onze orkestleden door de hele site heen, maar een bijzondere plek willen we inrichten voor onze repetities op de woensdagavond”, vertelt Lyan. “De afgelopen periode, waarin we online moeten repeteren, zijn onze oefensessies voor iedereen toegankelijk. We willen hier graag mee doorgaan, ook als we weer bij elkaar mogen komen, zodat iedereen vanuit huis kan meespelen met de repetitie.”

Hoewel we met ‘iedereen’ tot nu toe vooral de cliënten van Ipse de Bruggen aanduidden, wil de organisatie dit project ook heel graag breder onder de aandacht brengen. Lyan: “Met meer dan vijfduizend cliënten van Ipse de Bruggen bereiken we natuurlijk al een grote groep, maar het zou fantastisch zijn als ook andere zorgorganisaties en particulieren uit het hele land ‘Jostiband voor iedereen’ weten te vinden. De website is straks ook toegankelijk voor hen. Daarnaast bieden we onze muziekmaterialen – ook de meespeelkoffertjes – te koop aan in onze webshop, de Jostisjop. We willen zoveel mogelijk mensen met een verstandelijke beperking stimuleren om zelf aan de slag te gaan met muziek, om de kracht en het plezier ervan te ervaren. Dit komt zonder meer ten goede aan hun ontwikkeling en gevoel van eigenwaarde.”

Muziek helpt bij het ontwikkelen van vaardigheden, stimuleert de hersenen en draagt bij aan de kwaliteit van leven.
Lyan Verburg, manager Jostiband

Koffertjes in stijl  

De meespeelkoffertjes zijn helemaal in stijl. “De houtwerkgroep van Ipse de Bruggen heeft de spuitbussen erbij gepakt en, onder leiding van graffitikunstenaar Joost Zwanenburg, de grijze en saaie koffertjes van de bouwmarkt onder handen genomen. Nu prijken er mooie sambaballen en ons logo op – vrolijk en herkenbaar!”

Werkt jouw organisatie ook aan een ambitieus project en denk je dat Fonds 1818 kan helpen met een donatie voor een specifiek onderdeel? Lees dan snel meer over onze aanvraagprocedure

Project van de maand

Elke maand richten we onze schijnwerpers op een gesteund project dat de aandacht verdient. In een artikel of video kun je lezen of zien wat het project zo bijzonder maakt en welke bevlogen mensen zich hiervoor inzetten.

Wij werken met negen aandachtsgebieden. Dit project valt onder:

Zorg