FNO is een vermogensfonds voor en met mensen in kwetsbare situaties. Met het programma Klein Geluk steunt FNO mensen met langdurige beperkingen. Het programma doet dat niet alleen door subsidies te geven aan organisaties die zich hier - samen met de doelgroep - voor inzetten, maar ook door zelf mensen in dienst te nemen die belemmeringen ervaren bij het vinden en houden van werk. Die laatste groep is TeamX.
Team Fonds 1818
“We nemen deze mensen aan om wat ze kunnen en omdat ze supergemotiveerd zijn om te werken”, vertelt programmaleider Caroline Hop. “We denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen, eventuele aanpassingen die nodig zijn regelen we. Onze TeamX-krachten werken voor ons eigen programma Klein Geluk, waarvoor ze onder andere de projectadministratie voeren en subsidieaanvragen beoordelen, maar ze kunnen ook door andere fondsen worden ingeschakeld voor het uitvoeren van werkzaamheden. Op die manier willen wij andere fondsen helpen en inspireren om inclusiever te worden. De X is in dit geval de variabele: de naam van elk ander fonds waarvoor het team werkt, kan op deze plaats komen te staan.”
De afgelopen periode stond Fonds 1818 op de plek van de X. Team Fonds 1818 werd gevormd door Marije Averdijk, Judith IJpelaar en Irma Huizer. In de tijdelijke afwezigheid van één van onze vaste administratief medewerkers, versterkten zij met succes onze projectadministratie.
Werk is belangrijk
Haar baan bij TeamX brengt Marije ontzettend veel. “Dit heeft zoveel positieve invloed op mijn leven. Het brengt me structuur, ik kan me verder ontwikkelen, ik heb fijne collega’s en meer financiële ruimte.” Marije is slechtziend en slechthorend waardoor ze 80 tot 100 procent is afgekeurd. Sinds 2021 werkt ze bij FNO, waar ze kwam via Ctalents: een detacheringsbureau voor mensen met een auditieve en/of visuele beperking.
Marije: “Ctalents organiseerde speeddates met allerlei werkgevers, zoals ABN Amro en Nationale Nederlanden. Ik dacht eerst nog: ik vind alles prima, zolang ik maar kan werken. Maar toen kwam FNO voorbij. Die organisatie past helemaal bij mij. In een steunfractiegroep voor een politieke partij in mijn gemeente probeer ik de thema’s toegankelijkheid en zelfredzaamheid op de agenda te krijgen. FNO draagt die thema’s helemaal in zich, door in alles vanuit de behoeften van de doelgroepen te denken en hen overal actief in mee te nemen, tot het schrijven van beleidstukken aan toe. Die dosis inlevingsvermogen is er ook bínnen de organisatie, waar de kwaliteiten van mensen voorop staan en beperkingen als een belangrijke bijzaak worden gezien.”
Met TeamX wil Marije dat stukje FNO ook overbrengen op andere organisaties. “Ja, het is een team met mensen die een beperking hebben, maar belangrijker is dat de beperking ons niet in de weg staat om het werk perfect voor elkaar te krijgen.”
Vertrouwd systeem, open sfeer
Dat is precies wat Fonds 1818 in de afgelopen periode heeft ervaren, toen Marije, Judith en Irma zich in het projectadministratieteam voegden alsof ze hier al jaren werken. “De systemen zijn hetzelfde, alleen noemen we het anders”, vertelt Marije, “dus dat was meteen heel vertrouwd. En als we ergens tegenaan liepen, dan konden we dat in een heel prettige en open sfeer aangeven.”
“Hoewel we inderdaad zo konden instappen, is het ook leuk om verschillen te merken”, vult Judith aan. “Zo kunnen organisaties bij Fonds 1818 gedurende het hele jaar een aanvraag indienen en is het meer een continu proces, terwijl we bij FNO met calls werken.”
Leven met long covid
Als het gaat over systematisch werken, dan komt Judith al snel in beeld. “Ik houd van orde aanbrengen. Ik ben blij dat FNO me alle ruimte geeft om mijn vaardigheden op dit gebied in te zetten. Met mijn wiskundeachtergrond ga ik natuurlijker om met de mogelijkheden van Excel. Daardoor is het voor mij een leuke klus om het begrotingsformat toegankelijker te maken. Ook vind ik het heel leuk om collega’s te kunnen ondersteunen, onder wie Marije. Naarmate je elkaar beter leert kennen, kun je de processen zo vormgeven dat je het werk voor iedereen nog passender kunt maken, dat geeft veel voldoening.”
Bij Judith was het covid die haar leven overhoop gooide. “Ik heb wiskunde gestudeerd en stond op het punt om wiskundedocent in het middelbaar onderwijs te worden. Toen werd ik geveld door het virus, en niet zo’n beetje ook. Een tijd lang had ik elke maand een longontsteking. In combinatie met het chronische pijnsyndroom dat ik heb, fibromyalgie, was werken op een school opeens geen optie meer. Long covid zit me nog altijd erg dwars, al gaat het gelukkig wel beter dan in de begintijd.”
Oog voor mooie projecten
Een oproep op social media bracht Judith bij FNO. “Ik wilde zo graag werken en vroeg of iemand tips had. De directeur van FNO reageerde zelf dat ze een vacature hadden. In de situatie waar ik toen zat, was dit voor mij echt een droom die uitkwam. De manier waarop we ons bij FNO inzetten voor mensen past me bovendien als een handschoen.”
Die inzet voor een mooiere samenleving spreekt Judith ook aan bij Fonds 1818. Hoewel zij druk genoeg was met het administratieve werk rond de aanvragen, had zij ook oog voor projecten die haar inhoudelijk aanspreken. “Meestal zijn dat emancipatieprojecten, met name voor jongeren in de jeugdzorg. Ik ben zelf in de jeugdzorg opgegroeid, dus ik vind het mooi om over plannen te lezen die deze jongeren een stapje verder kunnen helpen.”
Marije en Judith hopen nog vaker voor Fonds 1818 te kunnen werken, een gevoel dat Fonds 1818 zeker met hen deelt. “Maar we kijken er ook naar uit om uitstapjes naar andere fondsen te maken”, vertellen zij tot slot. “Het zou helemaal leuk zijn als we bepaalde fondsen blijvend ondersteuning kunnen bieden.”
Wil je meer weten over TeamX? Neem dan een kijkje op de website van FNO.
Project van de maand
Elke maand richten we onze schijnwerpers op een gesteund project dat de aandacht verdient. In een artikel of video kun je lezen of zien wat het project zo bijzonder maakt en welke bevlogen mensen zich hiervoor inzetten.
Wij werken met tien aandachtsgebieden. Dit project valt onder: