Wat is De Derde Helft?
“Het is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds, dat sportverenigingen stimuleert om met en voor ouderen activiteiten in hun clubhuis, kantine of op hun sportvelden te organiseren wanneer hier niet wordt gesport door de leden, bijvoorbeeld in de ochtenden. Op die manier blijven ouderen fysiek en sociaal actief én betrokken bij de sportvereniging in hun buurt.”
Hoe pakken jullie het aan in Leiderdorp?
“In Leiderdorp hebben we hockeyclub Alecto en voetbalclub RCL. De clubs zitten op vijfhonderd meter afstand van elkaar, in hetzelfde sportpark. Voor De Derde Helft slaan vrijwilligers de handen ineen en organiseren we gratis activiteiten op de woensdag- en donderdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur. We werken ook nauw samen met welzijnsorganisatie Incluzio.”
Hoe oud zijn de deelnemende ouderen?
“We communiceren 55 plus, dus iedereen vanaf die leeftijd is van harte welkom om aan te sluiten. Maar de mensen die bij ons meedoen zijn wel wat ouder, grofweg van 65 jaar tot in de tachtig. De groep bestaat vooral uit ouderen die graag onder de mensen zijn én fit willen blijven. Een klein aantal deelnemers is nog lid van de voetbal- of hockeyclub en is aan het revalideren. Fijn dat we ook aan hen een plek kunnen bieden.”
Welke activiteiten organiseren jullie?
“De woensdag is van RCL, de donderdag van Alecto. Op die ochtenden veranderen onze kantines in gezellige buurthuizen waar de sjoel- en tafeltennistafels, damborden en biljarttafels klaar staan. Bij de hockeyclub doen we, ná een professionele warming-up, de meeste ‘walking’ sporten: walking tennis, hockey en korfbal. Bij de voetbalclub doen we uiteraard walking voetbal, maar daarnaast ook wat meer dansen op muziek en wandelactiviteiten.”
Door wie worden de lessen gegeven?
“Deels door enthousiaste vrijwilligers. Zo doet een bevriende fysiotherapeut, Maarten de Fockert, al twee jaar belangeloos de warming-ups bij Alecto. Voor sommige onderdelen schakelen we professionals in, zoals onze wandelcoach en danslerares op de woensdagochtend.”
Daar komen dan ook extra kosten bij kijken.
“Ja, we willen de Derde Helft heel graag laagdrempelig houden en we hopen dan ook dat we de activiteiten gratis kunnen blijven aanbieden. We krijgen geen subsidie van de gemeente, we zijn ook geen stichting, dus we moeten het hebben van aanvullende donaties om dit soort kosten mee te kunnen dekken.”
Waarmee heeft Fonds 1818 jullie kunnen helpen?
“Als bewonersinitiatief hebben we van Fonds 1818 een donatie van 500 euro ontvangen. Hiermee kunnen we, na de coronatijd, onze danslessen hervatten. Daar zijn we heel blij mee, want er is veel vraag naar. De lerares heeft een balletstudio en geeft heel bevlogen les, de deelnemers zijn ontzettend enthousiast. We zijn pas weer gestart, maar de les stroomt gelijk alweer vol.”
Kijk voor meer informatie over dit initiatief op de site van Clubhuis de Derde Helft.
Wil jij ook leegstaande sportkantines vullen met goede ideeën voor mensen die op zoek zijn naar sport, spel en samenzijn? Dien dan je aanvraag voor een bewonersinitiatief in vóór de komende sluitingsdatum!
In gesprek met...
Geen Fonds 1818 zonder de mensen die vol energie en vaak belangeloos de handen uit de mouwen steken om de samenleving beter te maken. In onze vraag-antwoordgesprekken kom je meer te weten over deze drijvende krachten achter gesteunde projecten.
Wij werken met tien aandachtsgebieden. Dit project valt onder: