Project van de maand

BuurtBand Leiden met Henk en Jiske

Op steeds meer plekken in Nederland ontstaan BuurtBands. Vitaal of kwetsbaar, wel of geen muzikale ervaring: aan dit project van Fort van de Verbeelding kan iedereen meedoen. Zo ook buurtbewoner Henk van Ham en orkestleider Jiske van Loon, beiden actief bij BuurtBand Leiden. 

Na veel grootschalige scholenprojecten te hebben ontwikkeld en uitgevoerd, legt Stichting Fort van de Verbeelding zich nu al ruim tien jaar toe op projecten die het culturele met het sociaal-maatschappelijke verbinden. Eerst was er het – in Den Haag ook door Fonds 1818 gesteunde – Grijze Koppen Orkest, waarin ouderen samen zingen en muziek maken. Nu zijn er de succesvolle BuurtBands.

Aan deze orkesten met twaalf tot veertig deelnemers kan iedereen meedoen: vitale en kwetsbare mensen, mensen die in Nederland zijn geboren en mensen met een andere culturele achtergrond, ervaren muzikanten en mensen die voor het eerst muziek maken.

Onder professionele leiding van een orkestleider van Fort van de Verbeelding ontwikkelt elke BuurtBand een hartverwarmend repertoire van vroeger en nu. Na de projectperiode, die bestaat uit onder andere dertig repetities en twee concerten, stimuleert Fort van de Verbeelding een BuurtBand om op eigen benen verder te gaan. De stichting leidt hiervoor een opvolger-orkestleider op.

Fort van de Verbeelding maakte twee leuke video’s over BuurtBand Leiden die Fonds 1818 steunde met een donatie. Graag delen we die video’s ook op deze plek.   

Bekijk de video van Henk van Ham 

“Als je geen muziek kunt spelen en hier binnenkomt, dan kun je direct meedoen. Dat is het bijzondere aan de BuurtBand.” Henk van Ham bespeelt de basbatphone in de BuurtBand Leiden. Het is één van de bijzondere en laagdrempelige instrumenten die Fort van de Verbeelding speciaal voor de BuurtBands heeft ontwikkeld. Andere voorbeelden zijn de batphonerekjes en de schellenbomen. Ben je benieuwd hoe die eruitzien en hoe Henk zijn basbatphone bespeelt? Je ziet het in de korte video over Henk.

Bekijk de video van Jiske van Loon 

“We beginnen met de regen, daarna komt de zon op.” Met een grote lach op haar gezicht stuurt Jiske van Loon BuurtBand Leiden aan. Zij is de opvolger-orkestleider die door Fort van de Verbeelding wordt opgeleid. Jiske vindt het ontzettend leuk om verder te mogen gaan met dit orkest. “Fort van de Verbeelding heeft natuurlijk de methodiek bedacht en de instrumenten gemaakt en ik kan dat dan allemaal overnemen.” Jiske vindt het een groot avontuur, zoals je kunt zien in de video. 

Of het nu gaat om een band of een ander initiatief waarmee je buurtbewoners samenbrengt en waaraan iedereen kan meedoen: Fonds 1818 steunt deze projecten graag! Heb je ook een plan? Doe onze quickscan voor organisaties óf voor bewonersinitiatieven om te kijken of je bij Fonds 1818 aan het juiste adres bent.

Project van de maand

Elke maand richten we onze schijnwerpers op een gesteund project dat de aandacht verdient. In een artikel of video kun je lezen of zien wat het project zo bijzonder maakt en welke bevlogen mensen zich hiervoor inzetten.

Wij werken met tien aandachtsgebieden. Dit project valt onder:

Amateurkunst

Benieuwd of je bij Fonds 1818 aan het juiste adres bent?

Start de quickscan voor:

OrganisatiesBewoners