Amateurkunst

Gloednieuwe instrumenten en groen dak voor SPOD

Van een groepje twaalfjarige meiden op drumstellen tot een band vol veteranen die zich één keer in de week achttien voelen: alle amateurmuzikanten uit Delft zijn welkom om te oefenen bij SPOD. Met een donatie van Fonds 1818 kan de Stichting Popoefenruimten Delft zijn muziekhuis renoveren en nieuwe instrumenten aanschaffen. SPOD-bestuurslid Tijs van de Poll: “Na de verbouwing willen we ons gebouw openstellen voor de hele buurt en meer zijn dan alleen een oefenruimte.”

Eris Geevers in SPOD poseert met een elektrische gitaar
Op de foto: Eric Geevers in een oefenruimte van SPOD.

“Oefenen, opnemen, optreden, dat zijn vanaf het begin af aan onze drie pijlers.” Eric Geevers kan het weten, want hij is er zelf vanaf dat begin bij; eerst als muzikant, maar al gauw ook als vrijwilliger en sinds 1992 als werknemer. Eric houdt zich bij SPOD overal mee bezig, “van wc’s schoonmaken tot praten met de burgemeester en alles ertussenin”. SPOD voelt voor hem als thuis: “Ik heb weleens overwogen om iets anders te doen, want er komen genoeg dingen bij het werk kijken die minder leuk zijn. Maar het contact met de muzikanten maakt alles goed, dat is zo gaaf. Daardoor blijft deze baan trekken, is ie zelfs verslavend.”

Klassieke hoorn naast heavy metal

SPOD, de afkorting van Stichting Popoefenruimten Delft, bestaat uit zes oefenruimtes waar uiteenlopende Delftse amateurbands en -muzikanten in blokken van twee uur kunnen repeteren. Jong en oud zijn van harte welkom. De klassieke hoorniste naast de heavy metalband. 

Eric: “Vroeger ging je met elkaar muziek maken in de garage, nu is SPOD een ontmoetingsplaats voor beginnende en ervaren amateurmuzikanten. Beginners laten zich inspireren, maar we zien ook bijzondere samenwerkingen ontstaan. Zo kwam de bekende groep Mala Vita jaren geleden voort uit ontmoetingen van middelbare scholieren die hier aan het oefenen waren met hun punkbandjes en elkaar vonden in hun liefde voor Balkanmuziek.”

SPOD-podia door heel Delft

Iedereen maakt op zijn eigen manier gebruik van SPOD. Eric: “Sommige bands komen één keer in de week oefenen maar willen helemaal niet optreden, zoals mensen die elke week naar de sportschool gaan. Anderen sluiten zich op in een ruimte en werken fanatiek toe naar een optreden.” 

Optreden is er de laatste twee jaar natuurlijk amper van gekomen. Maar vóór de coronacrisis, en hopelijk ook binnenkort weer, organiseert SPOD regelmatig concerten waarvoor Eric de posters en flyers maakt. “We hebben al jaren SPOD-podia door heel Delft en werken heel goed samen met alles en iedereen. Westerpop is ook ooit ontstaan doordat de initiatiefnemer bij ons kwam binnenlopen en vroeg: ‘Ik heb bands nodig, wat kunnen we samen doen?’.”

Bij SPOD ontmoeten en inspireren beginnende en ervaren muzikanten elkaar.
Eric Geevers

Professionele én prettige plek  

In die eerste SPOD-periode lag de nadruk ook nog veel meer op het opnemen. Eric: “Nu doen de meeste mensen dat zelf, met hun eigen laptops. Maar we merken wel dat wij ook op dit gebied nog veel te bieden hebben: we hebben de know how, professionele apparatuur waar muzikanten gebruik van kunnen maken en een goede akoestiek. Een belangrijke kracht in dit verhaal is mijn collega Martin Vermeer, die de apparatuur onderhoudt en gediplomeerd opnametechnicus is.”

Met het oog op zowel de professionaliteit als de sfeer is het natuurlijk belangrijk dat alles werkt en in orde is in het gebouw. Op dit moment is er veel achterstallig onderhoud: het dak lekt, de gevel moet gerenoveerd en de vaste drumstellen zijn nodig aan vervanging toe. “Veel klein herstelwerk kunnen we zelf doen”, vertelt Eric. “Maar de grote klussen moeten we wel uit handen geven.” 

“Hier komen Fonds 1818 en andere financiers, zoals het Hoogheemraadschap en Stichting voor Hulp aan Delftse Jongeren, om de hoek kijken,” vult SPOD-bestuurslid Tijs van de Poll hem aan. “Dankzij de donaties die we hebben ontvangen kunnen wij onze drumstellen vervangen, renovatiewerk verrichten en een groen dak plaatsen met mos en planten – een hele duurzame oplossing.”

SPOD voor de hele buurt

De verbouwing komt samen met een andere ambitie van SPOD. Tijs: “We willen SPOD graag meer openstellen voor de buurt. Door onze centrale ruimte gastvrijer en gezelliger te maken, kunnen ouders hier bijvoorbeeld met elkaar wachten als hun kinderen muziek spelen. Verder willen we onze achtertuin opknappen, zodat we hier in de groene sfeer kleinschalige concerten kunnen organiseren.”

Met de gemeente Delft is SPOD in gesprek over hoe ze de krachten kunnen bundelen met andere maatschappelijke organisaties waarmee ze overdag gebruik kunnen maken van de binnenruimtes. Eric: “Op dit moment werken we al samen met de stichting Doel Delfland die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ondersteunt. Elke week komen zij een middagje bij ons muziek maken. Ook hebben we nauwe banden met middelbare scholen en bieden we stageplekken aan.” 

Tijs en Eric benadrukken dat alle nieuwe plannen niet van de ene op de andere dag zijn uitgevoerd en dat ze het met een klein team moeten doen. “Het schakelen met Fonds 1818 en met onze adviseur Vanessa Verhoeven in het bijzonder werkt hierbij heel fijn”, vertelt Tijs. “Jullie denken mee en geven goede tips: ga eens met die praten, kijk eens bij dat fonds. Dat is heel waardevol.”

Fonds 1818 denkt met ons mee, dat is heel waardevol.
Tijs van de Poll

Van jazzgroep tot djembéspelers: kom naar SPOD!

Ook in de extra activiteiten bij SPOD zal muziek altijd het uitgangspunt blijven. Hoe gaat het op dit moment, tussen de lockdowns door, met de aanwas van nieuwe groepen? Eric: “Ik heb het gevoel dat beginnende muzikanten het wat minder aan elkaar doorvertellen dan vroeger. De eerste lichting die hier kwam spelen was nog van de tochtende garages, dus dan was het bijzonder dat er een goede oefenruimte was en waren er al snel wachtlijsten. Nu lijken mensen het vanzelfsprekender te vinden en zingt het minder rond in Delft. 

Ik maak dan ook graag van de gelegenheid gebruik om Delftse muzikanten uit te nodigen om bij ons te komen oefenen. Misschien denken sommige mensen dat we er alleen zijn voor popbands, maar dat is zeker niet het geval. Van groepen saxofonisten en djembéspelers tot jazzbands en klassieke muzikanten: iedereen en alle genres zijn van harte welkom!”

Kan jouw oefenruimte voor meerdere amateurgroepen of andere amateurkunstenaars ook een grondige opknapbeurt gebruiken? Kijk dan of je bij Fonds 1818 aan het juiste adres bent voor het aanvragen van een donatie!

Project van de maand

Elke maand richten we onze schijnwerpers op een gesteund project dat de aandacht verdient. In een artikel of video kun je lezen of zien wat het project zo bijzonder maakt en welke bevlogen mensen zich hiervoor inzetten.

Wij werken met tien aandachtsgebieden. Dit project valt onder:

Amateurkunst