Bewonersinitiatief

Ken je buurtgenoten: Zoetermeerse Koepeltjesbuurt maakt er werk van

Loop jij gehaast door je supermarkt of maak je tijd voor een praatje met je buurtgenoten? Heb je geen idee wie de spelende kinderen op straat zijn of ken je ze bij naam en weet je uit welke gezinnen ze komen? De bewoners van de Koepeltjesbuurt in Zoetermeer maken er werk van om elkaar op te zoeken en beter te leren kennen. Fonds 1818 hielp mee met een donatie voor hun bewonersinitiatief. We spraken met twee van de initiatiefnemers.

Groep bewoners van de Koepeltjesbuurt in Zoetermeer

“Wat wonen hier veel kinderen!” Dit is wat meerdere oudere bewoners verbaasd zeiden op de druk bezochte nieuwjaarsborrel van de Koepeltjesbuurt in Zoetermeer. Voor Ineke Boogerman-Be en Elke de Jong maakt deze uitspraak heel goed duidelijk wat er in hun buurt beter kan. “We willen de oudere en de jongere buurtbewoners meer met elkaar in contact brengen, want ze komen elkaar in het dagelijkse leven niet tegen.” 

Fonds 1818 juicht deze wens toe. Het doet een buurt altijd goed als zoveel mogelijk bewoners elkaar kennen, naar elkaar omzien en leuke dingen met elkaar ondernemen. Als er een beetje geld nodig is om dat mogelijk te maken, dan helpen we graag. 

Geen spontane ontmoetingen 

Zoals dat in meerdere buurten zal gaan, kom je vooral de mensen tegen die in hetzelfde ritme leven en in dezelfde levensfase zitten als jijzelf. Jonge ouders zien elkaar op het schoolplein en langs de sportvelden. Oudere bewoners treffen elkaar bij sport- en hobbyclubs of ze zoeken elkaar op omdat ze elkaar nog van vroeger kennen. In de Koepeltjesbuurt in Zoetermeer – vernoemd naar de oranje koepeltjes op de meeste huizen – is dat niet anders. Maar er is nog een andere factor die spontane ontmoetingen in deze buurt moeilijk maakt: de opzet van de wijk. 

“Onze wijk Is een rustige wijk”, vertelt Elke, bewoner van het eerste uur die hier vijftig jaar geleden als zesjarig meisje kwam wonen. “Als jong meisje heb ik vaak buiten kunnen spelen. Dat was goed mogelijk. Er stonden op de meeste pleintjes speeltoestellen, gemaakt van hout. Eenvoudig, maar prima voor ons. De speeltoestellen verdwenen in de loop van de tijd, heel jammer. Nu is er geen speelplek meer te vinden.”

Dat laatste viel ook Ineke direct op toen ze hier twintig jaar geleden met haar gezin kwam wonen. “Mijn eerste vraag was: waar zijn alle kinderen? Ik kwam uit een kinderrijke omgeving waar iedereen buiten speelde, dat miste ik hier meteen.”

We willen een buurt waarin we niet alleen naast elkaar, maar ook met elkaar leven.
Elke de Jong en Ineke Boogerman-Be

Bankje en fruitbomen dankzij Fonds 1818

Inmiddels zijn er sinds een paar jaar actieve ouders – Ingeborg, Marleen en Liddy – die leuke dingen voor de kinderen organiseren; van paaseieren zoeken tot een lampionnenoptocht. Maar een vaste plek waar alle bewoners, jong en oud, elkaar spontaan kunnen ontmoeten is er nog altijd niet. Daar gaat dit groepje bewoners nu verandering in brengen. Elke: “In samenwerking met een hovenier en met toestemming van de gemeente gaan we een stuk openbaar groen omtoveren tot een pluktuin. Kinderen kunnen er heerlijk buitenspelen en leren omgaan met al het moois wat de natuur ons kan geven en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een ongedwongen manier.”

Fonds 1818 gaf een donatie van 1.500 euro aan dit bewonersinitiatief, bestemd voor de aanschaf van een bankje en voor het planten van een paar fruitbomen in de pluktuin. “We zijn Fonds 1818 niet alleen erg dankbaar voor het geld, maar ook voor de waardering van ons idee”, vertelt Ineke.

Van links naar rechts: Elke, Ineke, Ingeborg, Marleen, Liddy en André uit de Koepeltjesbuurt in Zoetermeer
Van links naar rechts: Elke, Ineke, Ingeborg, Marleen, Liddy en André

Duurzaam verbinden

Zoals een vaste en fijne ontmoetingsplek mensen samenbrengt, kan een onderwerp dat iedereen aangaat ook verbindend werken. “In deze tijd kom je dan al snel uit bij duurzaamheid”, vertelt Elke. “We moeten er allemaal aan, daarom hebben we voor ons jubileum – de Koepeltjesbuurt bestaat dit jaar vijftig jaar – het verduurzamen van onze woningen als thema gekozen. Heel graag willen we op een laagdrempelige manier ervaringen uitwisselen en initiatieven stimuleren, zoals het plaatsen van groene daken. Oude en nieuwe bewoners kunnen elkaar daarbij ondersteunen, zodat er nog meer nieuwe contacten ontstaan. Handige hulpmiddelen hierbij zijn onze What’s app-groep en de door buurtbewoner André Noordermeer in het leven geroepen Koepeltjesbuurt-site.”

Wil jij jong en oud in jouw buurt ook samenbrengen en kun je daar wat geld bij gebruiken? Maak met minimaal twee andere initiatiefnemers een plan, bepaal hoeveel geld jullie nodig hebben om het idee uit te voeren en stuur jullie donatieaanvraag in vóór de komende deadline van onze bewonersinitiatieven.

Bewonersinitiatief

Bewoners die oog hebben voor elkaar en voor hun buurt of straat: daar draait het om bij onze bewonersinitiatieven. Vier keer per jaar geven we donaties van maximaal 1.500 euro aan enthousiastelingen uit onze regio die van aanpakken weten.

Wij werken met tien aandachtsgebieden. Dit project valt onder:

Natuur & Milieu

Leg je plan voor aan een adviseur

Aanmelden online spreekuur