Bewonersinitiatief

Welk bewonersinitiatief brengt jóu in beweging? Deel 2: Wormenhotel

“We leren onze buurtgenoten écht kennen, we enthousiasmeren elkaar en we kijken vanaf nu naar elkaar om.” De bewonersinitiatieven die Fonds 1818 steunt kunnen sterk van elkaar verschillen, maar alle aanvragers vinden elkaar in dit doel: de ontmoetingen zijn minstens zo waardevol als het plan zelf. Wanneer dat plan dan óók nog eens naadloos aansluit bij wat Fonds 1818 belangrijk vindt, kun je een donatie niet laten liggen. Welk idee zet jou aan tot actie? Volg onze vierdelige serie. Deel 2: een Haags wormenhotel.

Nienke Streng bij haar Haagse wormenhotel
Buurtbewoners rond het Haagse wormenhotel, met rechts op de foto aanvrager Nienke Streng.

“Ja ik zie ze, ze kronkelen zo grappig!” Twee buurmeisjes kijken door het zijraampje van het wormenhotel in hun Haagse straat. “We kunnen alles aan de wormen geven wat ze lekker vinden”, vertelt één van de meisjes. “Dit dus niet”, zegt haar moeder, Nienke Streng, lachend terwijl ze een koffiecupje uit de bak vist waarin ze gisteren het wormencompost heeft geleegd. “Het is wel biologisch afbreekbaar dus we dachten dat dit kon, maar voor de wormen blijken deze cupjes niet verteerbaar – net als avocadopitten en een hele kokosnoot die ik laatst ook tegenkwam.”

Drie Fonds 1818-donaties: aanschaffen, opknappen, aanpassen

Steeds meer bewoners uit de regio van Fonds 1818 vragen geld bij ons aan om een wormenhotel in hun buurt te kunnen plaatsen. Nienke en haar buren deden dat al vijf jaar geleden. “Het wormenhotel wordt onwijs veel gebruikt, door ongeveer vijftien gezinnen in de straat”, vertelt ze. De wormen – “we begonnen met vijfhonderd, inmiddels zijn het er duizenden” – zetten groente-, fruit-, etensresten en tuinafval om in compost. Nienke graait een handje compost uit de bak en laat het zien. “Vruchtbaarder dan dit krijg je het niet.” 

Na de eerste donatie voor de aanschaf in 2018 volgde in 2021 een tweede bijdrage van Fonds 1818. Nienke: “Met dat geld konden we het wormenhotel opknappen met nieuwe, stevige lades en prachtige bloembakken bovenop. Op dit moment hebben we helaas net de hortensia’s weggehaald, die hebben de hete weken niet overleefd, maar binnenkort staan er weer volop kleurrijke bloemen op het dak van het hotel.”

De buurt was heel blij met het opgeknapte wormenhotel, maar één ding bleef onhandig. Nienke: “Bijna elk jaar kwam Rowin Snijder, de eigenaar van Le Compostier die het hotel heeft gebouwd, ons helpen met 'oogsten': de compost uit het hotel verwijderen en daarna het hotel weer netjes dichtmaken. We konden dat niet zelf doen, want er zaten allemaal ingewikkelde schroeven in.” Nu, met de derde donatie van Fonds 1818, kan dat wel. “Rowin heeft drie ‘schuifvoordeuren’ in het wormenhotel gemaakt. Hierdoor kunnen we de compost er vanaf nu zelf gemakkelijk uithalen – heel fijn!”

We weten Fonds 1818 heel goed te vinden. We hebben alweer een nieuw plan: het plaatsen van een regenton.
Nienke Streng

Actieve en sociale straat

Als we het hebben over tuinafval, dan staat het wormenhotel op een dankbare plek: een natuurspeeltuintje in de Haagse Zeeheldenbuurt dat de buurtgenoten volgens afspraak met de gemeente zelf onderhouden. “Gesnoeide takken, uitgebloeide bloemen; alles gaat in het wormenhotel”, vertelt Nienke. 

Ook aan dit natuurspeeltuintje heeft Fonds 1818 destijds een bijdrage geleverd. “Ja we weten jullie heel goed te vinden”, lacht Nienke. “Het pleintje was eerst een jaren zeventig-achtige, betonnen situatie met een verwaarloosde groenstrook. Nu is het een heerlijke groene plek waar elke dag kinderen spelen en buren samenkomen. We zijn sowieso een hele actieve en sociale straat, we hebben geloof ik wel tien verschillende appgroepen.”

Voor de activiteiten die de straat opzet is er een werkgroepje. Nienke: “We hebben even getwijfeld of we een stichting wilden oprichten, maar we vonden dat toch niet nodig. Dat levert uiteindelijk alleen maar meer werk op en op deze manier kunnen we het ook goed managen. Laatst hebben we weer met zijn allen getuinierd; dan leggen we zelf wat geld in voor het kopen van materialen en zaden.” Twijfel je ook of je een stichting wilt oprichten? Lees dan onze tips over dit onderwerp.
 
En is het nu even tijd voor rust? Nienke: “Nee hoor, we hebben alweer een nieuw plan: het plaatsen van een regenton naast het wormenhotel. Dan weten jullie het alvast: er komt weer een nieuwe donatieaanvraag aan.”

Eén keer per jaar mag je bij Fonds 1818 een donatie aanvragen voor hetzelfde bewonersinitiatief. Maar met je vaste groepje buurtbewoners mag je wél meerdere keren per jaar een donatie aanvragen voor verschillende bewonersinitiatieven, bijvoorbeeld voor een wormenhotel en voor een regenton, zoals Nienke en haar buren dat doen. Lees meer over de voorwaarden en procedure op onze aanvraagpagina voor bewonersinitiatieven.

Bewonersinitiatief

Bewoners die oog hebben voor elkaar en voor hun buurt of straat: daar draait het om bij onze bewonersinitiatieven. Vier keer per jaar geven we donaties van maximaal 1.500 euro aan enthousiastelingen uit onze regio die van aanpakken weten.

Wij werken met tien aandachtsgebieden. Dit project valt onder:

Natuur & Milieu

Benieuwd of je bij Fonds 1818 aan het juiste adres bent?

Start de quickscan voor:

OrganisatiesBewoners