Voor bewoners

Iedereen met een plan om de straat of buurt een beetje mooier te maken, kan daarbij hulp krijgen van Fonds 1818.

Benieuwd of je bij Fonds 1818 aan het juiste adres bent?

In zes stappen weet je of jullie bewonersinitiatief voldoet aan de basisvoorwaarden van Fonds 1818. Als dat het geval is, kun je een donatieaanvraag indienen.

Let op: deze quickscan zegt alleen of jullie project geschikt is om een donatie aan te vragen. Het geeft geen garantie tot een donatie. Aan de uitkomst kun je geen rechten ontlenen.

Start de quickscan
Stap 1 van 6

Woon je in onze regio en speelt je project zich af in jouw woonplaats?

Onze regio bestaat uit de gemeenten:

 • Delft
 • Den Haag
 • Hillegom
 • Katwijk
 • Leiden
 • Leiderdorp
 • Leidschendam-Voorburg
 • Lisse
 • Midden-Delfland
 • Noordwijk
 • Oegstgeest
 • Pijnacker-Nootdorp
 • Rijswijk
 • Teylingen
 • Voorschoten
 • Wassenaar
 • Westland
 • Zoetermeer
 • Zoeterwoude
Ja
Ga verder met stap 2
Nee
Alle projecten die wij steunen helpen en verbinden inwoners van onze regio. Ook de aanvragers zijn in onze regio gevestigd. Je kunt helaas geen donatie aanvragen bij Fonds 1818.
Stap 2 van 6

Verbind je met jouw project straat- en buurtgenoten?

Samen met onze aanvragers zetten we ons in voor een regio waarin directe buren elkaar zoveel mogelijk opzoeken. Waar buurtgenoten samenkomen en samenwerken is meer begrip en verdraagzaamheid.

Ja
Ga verder met stap 3
Nee
Je kunt helaas geen donatie aanvragen bij Fonds 1818.
Stap 3 van 6

Is er een stichting of vereniging bij het project betrokken die de aanvraag zou kunnen indienen?

Wij steunen het hele jaar door stichtingen en verenigingen met goede maatschappelijke projecten. Als je betrokken bent bij zo’n organisatie, dan hoef je niet te wachten op de eerstvolgende sluitingsdatum voor bewonersinitiatieven. Dien je aanvraag in via de reguliere weg.

Ja
Dien je aanvraag in namens de stichting of vereniging waarbij je betrokken bent. Ga naar onze pagina voor organisaties voor meer informatie en voor het aanvraagformulier.
Nee
Ga verder met stap 4
Stap 4 van 6

Zoek je financiële steun voor één specifiek persoon of een gezin?

Onze grote aandacht gaat uit naar het structureel vooruithelpen van groepen mensen die moeite hebben om zich goed staande te houden in de samenleving en daarom een duwtje in de rug kunnen gebruiken.

Ja
Fonds 1818 geeft geen donaties aan individuele personen of gezinnen. Je kunt helaas geen donatie aanvragen bij Fonds 1818.
Nee
Ga verder met stap 5
Stap 5 van 6

Zetten de drie aanvragers van het project zich vrijwillig in?

Ja
Ga verder met stap 6
Nee
Fonds 1818 betaalt geen vergoeding aan de drie aanvragers. Eenmalig een professional inhuren is wel mogelijk. Je kunt helaas geen donatie aanvragen bij Fonds 1818.
Stap 6 van 6

Start jouw project binnen twee weken na de eerstvolgende sluitingsdatum?

We hebben tijd nodig om je aanvraag te behandelen.
Bij het beoordelen van bewonersinitiatieven werken we met vier sluitingsdata per jaar:
1 februari
1 mei
1 augustus
1 november

Ja
Wij steunen geen projecten die al zijn gestart of binnen twee weken ná de sluitingsdatum van start gaan. Je kunt helaas geen donatie aanvragen bij Fonds 1818 voor dit project.
Nee
Ga verder naar de conclusie
Quickscan afgerond

Je bent bij Fonds 1818 aan het juiste adres!

We kijken uit naar je donatieaanvraag.

Aanvraag indienen

Let op

De uitkomst van deze quickscan geeft alleen aan of jouw bewonersinitiatief voldoet aan de basisvoorwaarden van Fonds 1818. Aan dit resultaat kun je geen rechten ontlenen.

Groepjes enthousiaste bewoners kunnen een donatie van maximaal 1.500 euro aanvragen. We noemen dat een bewonersinitiatief. Een stichting of vereniging oprichten is niet nodig. 

We nodigen bevlogen bewoners van harte uit om hun plan voor een betere straat of buurt in te dienen. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van een gemeenschappelijke moestuin, het inrichten van een ontmoetingsplek voor eenzame wijkbewoners of het organiseren van sportieve activiteiten voor ouderen. Heb je ook een idee waarmee je jouw omgeving groener, socialer, sportiever of inclusiever maakt? Trommel dan je buurtgenoten op en ga direct samen aan de slag.

3 aanvragers, 4 deadlines

Een bewonersinitiatief dien je altijd in met drie personen: één hoofdaanvrager en twee mede-aanvragers. De aanvragers zijn minimaal 16 jaar oud, geen familie van elkaar en ze doen hun werk voor het project vrijwillig. Met je groepje van drie aanvragers vul je het digitale aanvraagformulier voor bewonersinitiatieven in. Hierop geef je aan hoeveel geld je nodig hebt voor de uitvoering van het project. Je kunt maximaal 1.500 euro aanvragen. 

Een aanvraag indienen kan alleen via het formulier op deze website. Aanvragen die op een andere manier worden ingediend, sturen wij retour met het verzoek het aanvraagformulier te gebruiken.

Let er goed op dat je de aanvraag indient vóór de eerstvolgende sluitingsdatum. We werken met vier deadlines per jaar. Deze vind je op onze procedurepagina. Hier vind je ook alle andere belangrijke informatie over het aanvraagproces en de bijbehorende documenten voor de afhandeling. Bekijk voordat je de aanvraag indient of je met je bewonersinitiatief aan alle voorwaarden voldoet.

Klaverjassen, computerlessen, koffieochtenden: dankzij Fonds 1818 bruist onze seniorenflat van de activiteiten.
Ria Weidmann uit Rijswijk

Hulp nodig?

Fonds 1818 helpt je graag goed op weg en staat op verschillende manieren voor je klaar als je vragen hebt. Welke manier het beste bij je past, hangt af van de vraag die je hebt. Bekijk bijvoorbeeld onze animatievideo's voor uitleg over het opstellen van een begroting met een dekkingsplan of voor het schrijven van een projectplan. Kom naar een spreekuur of volg een van onze trainingen voor meer uitgebreide uitleg. Bekijk hier alle opties.

Dit is het werkgebied van Fonds 1818

Bekijk de regiokaart