Past een stichting of vereniging bij jou? Ontdek het hier

Samen met een paar enthousiaste mensen heb je activiteiten georganiseerd waarmee je anderen helpt of samenbrengt. Dat deed je op vrijwillige basis en zonder onderdeel te zijn van een stichting of vereniging. Twijfel je nu of je je wilt inschrijven als rechtspersoon? Wij denken graag met je mee.

Afhankelijk van hoe groot je maatschappelijke project wordt en hoeveel geld je nodig hebt kun je bepalen of je een stichting of vereniging wilt oprichten. Er zijn voor- en nadelen. Een groot voordeel van het oprichten van een stichting of vereniging is dat je als rechtspersoon bij meer geldverstrekkers kunt aankloppen en in aanmerking kunt komen voor hogere donatiebedragen. Ook is het fijn dat de financiën niet meer via je privérekening lopen. Een nadeel is dat het geld kost en er meer regelwerk en formaliteiten bij komen kijken dan bij een vrijwilligersclub zonder formeel verband. 

Past een stichting of vereniging bij jou? Aan de hand van onderstaande vragen kom je hopelijk tot het antwoord. 

1. Organiseer je projecten voor en met de buurt?

Zetten jullie projecten op voor en met buurtbewoners, om de straat of buurt mooier, groener of levendiger te maken? Dan is het bij Fonds 1818 mogelijk om een aanvraag te doen als bewonersinitiatief. Je hoeft dan geen stichting of vereniging op te richten. Houd er wel rekening mee dat je voor een bewonersinitiatief een maximaal donatiebedrag van 1.500 euro kunt aanvragen en dat we werken met vier aanvraagdeadlines per jaar. 

2. Heb je hogere donatiebedragen nodig?

Zijn jouw projecten geen bewonersinitiatieven of heb je hogere donatiebedragen nodig? Dan kom je zonder rechtspersoonlijkheid bij fondsen niet, of slechts bij een enkel fonds, in aanmerking voor een financiële bijdrage. Het is in dat geval dus wel aan te raden om een stichting of vereniging op te richten. Geldverstrekkers willen graag de zekerheid hebben dat hun geld terechtkomt daar waar het voor bedoeld is, zeker als het gaat om hoge bedragen of bij meerdere donaties. Bij een stichting of vereniging kunnen ze dit beter checken dan bij een club zonder formeel verband, omdat een rechtspersoon moet voldoen aan de regels die de wet voorschrijft. 

3. Wil je geld verdienen aan de activiteiten?

Als bestuurslid van een stichting of verenging mag je geen geld verdienen aan de activiteiten van de stichting. Als je dat wél wilt, moet je voor een andere vorm kiezen, bijvoorbeeld een BV. 

4.    Weet je de juiste talenten aan je te binden?  

Als je een stichting of vereniging gaat oprichten, dan moet er ook een bestuur komen. De organisatie heeft er het meeste aan als dat bestuur een groepje mensen is met verschillende talenten die je in je projecten kunt gebruiken. Denk aan iemand die slim is met cijfers, iemand die weet hoe je vrijwilligers kunt werven en aansturen, iemand die goed kan plannen en het overzicht kan bewaren, iemand die creatief is en vol ideeën zit en iemand die een relevant netwerk heeft. Eén persoon kan natuurlijk ook meerdere van deze eigenschappen bezitten. Denk goed na over wie je kunt gebruiken in je bestuur.

5. Wil je graag samenwerken? 

Door een stichting of vereniging op te richten, geef je een beetje van de zeggenschap over jouw idee op. Je zit met meerdere mensen in het bestuur en die kunnen ervoor kiezen om een andere kant op te gaan met het project dan oorspronkelijk jouw idee was. Uiteraard brengt de bundeling van krachten en ideeën meestal juist veel goeds, maar het is wel handig om je hiervan bewust te zijn. 

Verschillen tussen een stichting en een vereniging

De verschillen tussen een stichting en een vereniging zijn klein, maar niet onbelangrijk. Door de verkeerde rechtsvorm te kiezen, loop je het risico dat je in strijd met de wet handelt. Eén van de meest in het oog springende verschillen is dat alleen een vereniging leden heeft en dat uit die leden ook het bestuur wordt gekozen. Bekijk alle verschillen in een handig overzicht om te bepalen welke keuze het beste bij jou past

Ben je tot de conclusie gekomen dat je je graag wilt inschrijven als rechtspersoon? Dan geven we je graag nog de volgende twee tips mee: 

1. Houd rekening met het regelwerk en de bijbehorende kosten

Voor het oprichten van een stichting of vereniging moet je wat officiële dingen regelen en die kosten ook geld. Je moet bijvoorbeeld een notariële akte laten opstellen, je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (voor een stichting verplicht, voor een vereniging optioneel) en een zakelijke bankrekening openen. Lees op de verschillende sites van de Kamer van Koophandel wat er allemaal komt kijken bij het oprichten van een stichting of bij het oprichten van een vereniging

2. Wees je bewust van het tijdspad

Niet alleen het regelwerk zelf, maar ook het bijbehorende tijdspad is een belangrijk aandachtspunt. Wees je ervan bewust dat je het ene nodig hebt om het andere te kunnen doen en dat je in de knel kunt komen als je dit niet goed plant. Het kan bijvoorbeeld best een tijdje duren voordat de zakelijke rekening is aangemaakt. Maar je kunt pas met je project van start gaan als je een donatiebedrag hebt ontvangen op die zakelijke rekening. Zo haakt alles in elkaar.
 

Met dank aan

Deze tips zijn samengesteld uit twee interviews tijdens ons programma Pop-up 1818, met Rianne Meester van Stichting Okidoo uit Oegstgeest en met Piet Reedijk van Speelgoedbank Delft. Uiteraard valt er nog veel meer te leren en ontdekken over dit onderwerp. Volg bijvoorbeeld eens onze training Fondsenwerving

Spijker je kennis bij

Wij bieden het hele jaar door (online) trainingen aan.

Volg een training