Bewonersinitiatief

Kastje met levensmiddelen voor en door buurtbewoners

Tandpasta, tandenborstels, zeep, rijst en pasta. Het zijn de meest gewilde artikelen in het levensmiddelenkastje dat te vinden is in woonwijk de Vissen in Leidschenveen. Met een donatie van 250 euro kon buurtbewoner Inge het kastje laten bouwen voor twee groepen buurtgenoten: de mensen die financieel in zwaar weer zitten en degenen die deze mensen een handje willen helpen.

Het levensmiddelenkastje van Ingen in

Een krantenartikeltje bracht Inge op het idee voor haar bewonersinitiatief. “Ik las over een kastje met levensmiddelen ergens in Weesp, waaruit mensen die het nodig hebben spullen mogen pakken. Dat leek me ook een sympathiek gebaar voor in mijn eigen buurt. Later ontdekte ik dat er dichter bij huis, in Voorburg en in Rijswijk, ook al exemplaren stonden. Ik ben me er verder in gaan verdiepen en heb contact opgenomen met die initiatiefnemers: hoe pak je dit aan?”

Op het spoor van Fonds 1818

Inge kwam in aanraking met SoGoed, de stichting die kant-en-klare kastjes online aanbiedt. Maar ondertussen had ze haar idee ook besproken met buurtgenoot Monique Ruiter. “Monique wees me op Fonds 1818. Zij had van jullie een donatie gekregen voor het bouwen van een ánder kastje in onze wijk: een plantenbieb. De manier waarop zij het had aangepakt, sprak me erg aan.”

Inge doelt hier op de samenwerking die Monique had gezocht voor het bouwen van haar plantenkastje met de houtbewerkingsplaats van zorgorganisatie Middin. Onder leiding van Martin Berkhout van Beetje Anders werken hier mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. “Dankzij Monique was het lijntje met Martin kort. Na het ontvangen van jullie donatie kon ik op eenzelfde manier dit kastje laten bouwen, daar ben ik heel blij mee.” 

Een neutrale plek

In tegenstelling tot de plantenbieb van Monique heeft Inge het kastje met levensmiddelen niet bij haar huis geplaatst. Inge: “Het gebruik van dit kastje is natuurlijk meer beladen dan het uitwisselen van plantjes of boeken. Vermoedelijk voelen gebruikers best wat schaamte als zij spullen eruit pakken. Het voelt fijner om het op een neutrale plek te plaatsen, die wat minder in het oog springt.”

Die plek vond Inge in haar wijk bij het participatie- en educatiecentrum van Fonteynenburg, een organisatie voor beschermd wonen. “Hier hing ook al een minibieb, daar paste mijn kastje mooi bij. Een paar keer in de week ga ik langs. Ik houd het kastje netjes en zet er wat nieuwe spulletjes in, zoals menstruatieartikelen die ik van het Armoedefonds geleverd krijg voor in het kastje. Op een briefje bij het kastje heb ik geschreven dat mensen alles mogen doneren, behalve alcohol. Tot nu toe loopt dat allemaal goed.”

Het draait allemaal om vertrouwen en het is goed om dat te hebben.
Initiatiefnemer Inge uit Leidschenveen

Vertrouwen is de basis

Doordat de meeste gebruikers van het kastje ‘onzichtbaar’ zijn, weet je ook niet zeker of dat allemaal mensen zijn voor wie het initiatief bedoeld is. Inge: “Dat is inderdaad lastig om in te schatten. Ik ken een mevrouw uit de buurt die krap bij kas zit en echt baat zou hebben bij het kastje, maar zij is ook afwachtend. Dan zeg ik tegen haar: ‘Joh, ga er gewoon langs, daar is het voor bedoeld.’ Ik hoop dat maar dat zij er inderdaad gebruik van maakt.”

“Tegelijk hoor je ook de gekste verhalen”, vervolgt Inge. “Gelukkig nog niet over dit kastje hoor, maar ik zit in de Facebookgroep van Stichting SoGoed, waarbij veel vergelijkbare initiatiefnemers zijn aangesloten. Een mevrouw vertelde dat altijd als zij laat weten dat haar kastje is aangevuld, meteen dezelfde persoon langskomt om zo’n beetje de hele inhoud in haar boodschappentas te schuiven. Dat is dan in ieder geval iemand met wie je even moet praten om te weten wat er precies speelt. Aan de kant van de gevers gebeuren soms ook opvallende dingen, zoals kapotte sokken die worden gedoneerd. Maar de mooie verhalen voeren de boventoon, bijvoorbeeld over buurtbewoners die met Sinterklaas ook speelgoed in het kastje zetten. Het draait toch allemaal om vertrouwen en het is goed om dat te hebben. Ik ben blij met elke persoon die we met het kastje kunnen helpen.”

Kastje op de kaart zetten 

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken voor wie het kastje is bedoeld, is Inge druk bezig met de publiciteit rond het initiatief. “Ik ben nu de wijkkrantjes aan het benaderen. Ook onze actieve buurtvereniging, BOL, wil meewerken om het kastje onder de aandacht te brengen. Je merkt dat het meteen effect heeft als er ergens een bericht over verschijnt. Zo heb ik al een paar keer een stukje geplaatst op de Facebookpagina Heel Leidschenveen helpt. Als ik daarna ga kijken, zie ik dat het kastje een stuk voller is.”

Ben je benieuwd welke buurtkastjes er in jouw omgeving staan? Neem dan een kijkje op de Facebookpagina van Stichting SoGoed.

Wil je ook een kastje laten bouwen om buurtgenoten bij elkaar te brengen en te helpen, of heb je een ander goed idee voor jouw buurt? Vraag dan een donatie aan vóór de komende deadline voor bewonersinitiatieven

Bewonersinitiatief

Bewoners die oog hebben voor elkaar en voor hun buurt of straat: daar draait het om bij onze bewonersinitiatieven. Vier keer per jaar geven we donaties tot 1.500 euro aan enthousiastelingen uit onze regio die van aanpakken weten.

Wij werken met tien aandachtsgebieden. Dit project valt onder:

Welzijn