Ruim tweehonderd locaties opgeknapt

In de wintermaanden stelde Fonds 1818 extra geld beschikbaar voor het opknappen en verduurzamen van buurtontmoetingsplekken in de regio. Veel locaties hadden hun wensenlijst al lang klaarliggen, maar misten het budget om de investeringen in hun gebouwen te doen. “Onze vloer is al jaren vies, de tafels zijn beschadigd – hoe fantastisch is het dat we dat nu allemaal kunnen opknappen en vervangen!”

“Toen ik jullie bericht ontving, dacht ik: Hup, gelijk reageren!” De eerste aanvraag die we binnenkregen voor onze actie voor buurtontmoetingsplekken, was van Marlies Cuppen, leidinggevende van jeugdcentrum Don Bosco in Rijswijk. Tot aan de deadline van 1 maart 2023 zouden er ruim tweehonderd aanvragen volgen van locaties in onze hele regio.

Samenkomen en naar elkaar omzien

Als je weet waar Fonds 1818 waarde aan hecht, dan komt het niet als een verrassing dat we buurtontmoetingsplekken omarmen. “Op een buurtontmoetingsplek komt veel samen waar we als fonds voor staan”, vertelt Fonds 1818-directeur Sanne ten Bokkel Huinink. “We vinden het belangrijk dat buurtgenoten elkaar niet voorbijlopen, maar dat ze elkaar leren kennen en begrijpen, dat mensen met verschillende achtergronden naar elkaar omkijken en met elkaar activiteiten ondernemen. Geen plek die zich hier zo perfect voor leent als een buurtontmoetingsplek.”

 “Je wilt natuurlijk dat alle bezoekers zich welkom voelen op een buurtontmoetingsplek”, vervolgt Sanne. “Dat betekent dat een gebouw goed moet functioneren, sfeervol en uitnodigend is aangekleed en toegankelijk moet zijn voor iedereen. Lang niet alle locaties die wij een warm hart toedragen waren hierop toegerust. Met deze actie hebben we daar verandering in gebracht.”

buurtcentrum de Kickerthoek van Stichting Welzijn Midden-Delfland (SWMD) in Den Hoorn
Deze ongezellige en verouderde zaal van buurtcentrum de Kickerthoek in Den Hoorn zal er straks heel anders uitzien.

Warm de winter door

De snelle reactie van Don Bosco op onze oproep toont aan hoe groot de noodzaak was om het jeugdcentrum onder handen te nemen. “We hebben een oud gebouw waar veel aan mankeert”, vertelt Marlies. “Het belangrijkste voor ons is nu dat we goed en warm de winter doorkomen. Voor het isoleren van de spouwmuur hadden we eerder al een offerte aangevraagd, maar dat bleken we niet te kunnen betalen. We zaten met de handen in het haar, en toen kwam de actie van Fonds 1818. Meteen na jullie toezegging van de donatie heb ik het isolatiebedrijf teruggebeld en gezegd: ‘het kan toch doorgaan!’ Ze zijn direct bij ons aan de slag gegaan.”

Met de donatie kan Don Bosco nog meer energiebesparende investeringen doen, zoals het plaatsen van radiatorfolie en thermostaatkranen. Marlies: “Onze locatie heeft de hele dag warmte nodig, want we zijn de hele dag in bedrijf. En dat is natuurlijk heel spannend in deze tijd. De investering van het fonds geeft ons de zekerheid dat we de boel goed draaiende kunnen houden, daar zijn we heel dankbaar voor.”

Na het ontvangen van de donatie belde ik gelijk het isolatiebedrijf: Het kan tóch doorgaan!
Marlies Cuppen van het Rijswijkse jeugdcentrum Don Bosco

Moodboard lag al klaar

Een andere locatie voor wie de oproep als geroepen kwam, is buurtcentrum de Kickerthoek van Stichting Welzijn Midden-Delfland (SWMD) in Den Hoorn. Vrijwilliger- en activiteitencoördinator Mieke Swart had zelfs al een heel moodboard klaarliggen en wilde al jaren nieuwe spullen kopen, maar er was steeds niet genoeg geld. “Dat komt ook door de bezuinigingen die wij elk jaar weer doorgevoerd krijgen,” vertelt Mieke.

De Kickerthoek bruist van de activiteiten, er zijn veel verschillende bezoekers en de welzijnsorganisatie werkt veel samen, bijvoorbeeld met de Zonnebloem. Mieke: “Of het nu gaat om een oudhollandse spelletjesmiddag of om onze vaste gym- en bridge-uurtjes: de sfeer binnen de groepen is altijd heel goed. Zo gezellig en levendig als de sfeer is, zo ongezellig en verouderd is de zaal. Dat is zó jammer.” Mieke vertelt dat ze bezoekers en vrijwilligers regelmatig hoort zeggen dat de tafels beschadigd zijn en dat de vloer zo vies is. “Hoe fantastisch zou het zijn als dit straks verleden tijd is!” Met de donatie van Fonds 1818 kan de Kickerthoek de vloer van de activiteitenzaal vervangen en nieuwe tafels en stoelen kopen. 

Van biljarttafel tot invalidetoilet

Uit onze hele regio ontvingen we aanvragen met uiteenlopende wensen voor het verbeteren van buurtontmoetingsplekken. Van een frisse lik verf tot het installeren van zonnepanelen. Van het vervangen van een versleten biljarttafel tot de aanschaf van onmisbare technische apparatuur. Van het aanbrengen van een invalidetoilet tot het plaatsen van een akoestisch plafond. Het zijn slechts een paar voorbeelden van investeringen die de ruim tweehonderd locaties kunnen doen met het geld van Fonds 1818.

Onze actie voor buurtontmoetingsplekken liep tot 1 maart 2023. Het is dus niet meer mogelijk om geld aan te vragen. Benieuwd of jouw project wel aansluit bij onze standaard donatievoorwaarden? Doe onze quickscan.