Bewonersinitiatief

Piraatjes prikken Zoetermeerse straten schoon

Zwerfafval op de straten en in het groen: in veel buurten is het één van de grootste pijnpunten. Het buurtcollectief van de Zoetermeerse wijk Heemburgh grijpt de landelijke vrijwilligersdag van NLdoet aan om kinderen op een ludieke manier afval te laten prikken. Fonds 1818 steunt dit bewonersinitiatief met een donatie van 250 euro.   

Op de foto: het kindercircus dat buurtcollectief Heemburgh eerder organiseerde voor gezinnen uit de wijk.

Op de foto: het kindercircus dat buurtcollectief Heemburgh eerder organiseerde voor gezinnen uit de wijk.

Sandra Rispens en Nathalie Brugging zijn twee drijvende krachten achter buurtcollectief Heemburgh. Vier tot zes keer per jaar organiseren de buurvrouwen met een groep betrokken vrijwilligers activiteiten voor gezinnen in hun buurt. Sandra: “We zijn in coronatijd begonnen met kleine activiteiten voor buurkinderen: een vossenjacht, schoenenspeurtocht, kindercircus. Iedereen vond het in die tijd alleen al heel fijn om even de deur uit te kunnen, de buurtbewoners trokken zich daar echt aan op.”

Het enthousiasme groeit 

“Los van het doorbreken van de stilte en saaiheid in coronatijd, merkten we meteen dat de activiteiten een enorme boost gaven aan het gevoel van saamhorigheid”, vertelt Nathalie. “Je ziet dat de buurt veel gezelliger is geworden. Mensen maken veel meer praatjes met elkaar, we kennen elkaars kinderen en kijken naar hen om. Er is echt verbondenheid.”

Nathalie en Sandra zien dat met die verbondenheid ook het enthousiasme onder buurtgenoten groeit om zelf de handen uit de mouwen te steken en hun hulp aan te bieden. Sandra: “Dat is natuurlijk ontzettend leuk. Steeds meer mensen kloppen bij ons aan en vragen of ze ook mee mogen doen. 

Zo’n twintig mensen voelen zich nu onderdeel van buurtcollectief Heemburgh en de groep dijt per activiteit uit. De één helpt met het maken van een poster, de ander met de kostuums. Een buurtkapper bood gelijk aan dat we daar flyers mogen neerleggen. Een dame uit de buurt blijkt het heel leuk te vinden om te knutselen en bakken. Zij doet nu mee met de vergaderingen en is ‘hoofd pannenkoeken’. We zien haar helemaal opleven.”
 

Steeds meer buurtgenoten voelen zich betrokken en willen meedoen.
Sandra Rispens

Schatten jagen met Kapitein Geluk

Het ‘hoofd pannenkoeken’ komt ook weer in actie op zaterdag 12 maart, als de kinderen gaan schatten jagen met Kapitein Geluk. Het is die dag de landelijke afvalinzamelingsactie van NLdoet. Nathalie en Sandra omarmen de actie, maar willen er in hun buurt wel graag hun eigen creatieve en speelse draai aan geven. Op die manier denken ze ook dat ze nóg meer afval zullen ophalen.

Nathalie: “We verwachten dat er ongeveer veertig kinderen meedoen. Zij worden aan het begin van de dag aangekleed en geschminkt als piraat: ooglapje op, bandana om. De prikstok is hun haak waaraan ze hun schatten – het afval – rijgen. 

De schatten leveren ze in bij Kapitein Geluk, die met verve gespeeld zal worden door onze buurtgenoot Victor van der Bom. De amateur acteur en jurist is niet de enige die op de dag zijn acteerkwaliteiten zal tonen. Zo zijn er ook twee afvaldieven, onder wie een dame in een afvaljurk, die de gevonden schatten proberen te pikken van de kinderen. Na het prikken staat er voor de kinderen een lange tafel met een piratenmaaltijd klaar. Spanning, opwinding én gezelligheid gegarandeerd.” 

Op de foto: buurtgenoot Victor van der Bom als tovenaar Faffa. Voor de nieuwe activiteit kruipt Victor in de huid van Kapitein Geluk.

Op de foto: buurtgenoot Victor van der Bom als tovenaar Faffa. Voor de nieuwe activiteit kruipt Victor in de huid van Kapitein Geluk.

Drie buurten bundelen hun krachten

Met de donatie van Fonds 1818 kunnen de initiatiefnemers extra prikstokken en spullen voor de aankleding, zoals de kostuums en de schmink, aanschaffen. Sandra en Nathalie benadrukken dat het heel fijn is dat zij de activiteiten dankzij de donaties van onder andere Fonds 1818 gratis kunnen aanbieden. 

Sandra: “We willen dat iedereen kan meedoen, juist ook de gezinnen in de buurt die bijna niets te besteden hebben. Voor het buurtcollectief staat de gezelligheid voorop, en dat is ook goed, maar Nathalie en ik zijn ons ervan bewust dat we ook op dit gebied een positieve bijdrage kunnen leveren. Wij flyeren extra in de straten waar sociaal-maatschappelijke achterstand is en proberen contact te houden met de kinderen die daar wonen.” 

Sandra en Nathalie kijken ook verder dan hun eigen wijk Heemburgh. Sandra: “We werken heel fijn samen met maatschappelijke organisaties als Buurtwerk en Perron en met de twee andere Zoetermeerse buurten Wadies en Eilanden. We inspireren en helpen elkaar, op allerlei gebieden: van het over en weer uitlenen van spullen tot het uitwisselen van ideeën over het bereiken en enthousiasmeren van een zo breed mogelijke groep buurtgenoten.”

Wil je ook het gevoel van saamhorigheid laten groeien in jouw buurt en heb je een mooi plan om dit te bereiken? Dien dan samen met je buurtgenoten een aanvraag in voor een bewonersinitiatief!

Bewonersinitiatief

Bewoners die oog hebben voor elkaar en voor hun buurt of straat: daar draait het om bij onze bewonersinitiatieven. Vier keer per jaar geven we donaties van 250 tot 1.500 euro aan enthousiastelingen uit onze regio die van aanpakken weten.

Wij werken met tien aandachtsgebieden. Dit project valt onder:

Natuur & Milieu