Bewonersinitiatief

Welk bewonersinitiatief brengt jóu in beweging? Deel 3: Buurtfestivals

“We leren onze buurtgenoten écht kennen, we enthousiasmeren elkaar en we kijken vanaf nu naar elkaar om.” De bewonersinitiatieven die Fonds 1818 steunt kunnen sterk van elkaar verschillen, maar alle aanvragers vinden elkaar in dit doel: de ontmoetingen zijn minstens zo waardevol als het plan zelf. Welk idee zet jóu aan tot actie? Volg onze vierdelige serie. Deel 3: buurtfestivals in Rijswijk en Zoetermeer.

Zanggroep Rondje Gezelligheid houdt het werk van André Hazes sr. levend. Met aanvrager Nico Verbaan op de middelste rij, tweede van links.
Zanggroep Rondje Gezelligheid houdt het werk van André Hazes sr. levend. Met aanvrager Nico Verbaan op de middelste rij, tweede van links.

Kunst ter Plekke en Podium voor de Deur. Het zijn namen die nieuwsgierig maken. We spraken met de aanvragers van deze bewonersinitiatieven die allebei op hun eigen manier creativiteit stimuleren en buurtbewoners bij elkaar brengen.

Uit Rijswijk: Kunst ter Plekke

“We willen mensen hun huizen uit laten komen en met elkaar in contact brengen.” Het streven van Paul Francissen, één van de vaste organisatoren van het Rijswijkse buurtfestival Kunst ter Plekke, is even helder als doeltreffend. Fonds 1818 sluit zich daar graag bij aan: voor ons draaien bewonersinitiatieven ook om het verbinden van straat- en buurtgenoten die elkaar niet vanzelfsprekend ontmoeten. Een eenmalig feestje zet niet zoveel zoden aan de dijk. Maar een terugkerend evenement waarbij veel mensen betrokken zijn, kan een buurt echt hechter maken. Kunst ter Plekke is zo’n soort evenement.  

Paul: “Kunst ter Plekke is inmiddels een begrip in onze wijk Leeuwendaal. Het wordt al sinds 1995 elke twee jaar georganiseerd. Het is een kunstroute voor en door bewoners van de wijk. Van een smartlappenkoor tot een lezing over Vondel, van een optreden met Franse chansons tot exposities aan huis: bijna alle genres en kunstvormen komen voorbij. Zo’n honderd wijkbewoners lieten de afgelopen editie in mei hun talenten zien en maar liefst vierhonderd wijkbewoners bezochten de activiteiten.”

Iedereen doet mee

Is de wijk Leeuwendaal zo creatief en artistiek dat je een tweedaags programma kunt vullen? Paul: “Het moet wel gezegd dat we op dat gebied veel talent in de wijk hebben ja, daar ben ik ook trots op. In het begin lag de nadruk nog op de beroepsbeoefenaars in de wijk, maar nu zeggen we nadrukkelijk: iedereen moet kunnen meedoen. Veel mensen vinden het leuk om iets uit te proberen op het open podium. Ook organiseren we bijvoorbeeld een sing-a-long die de hele wijk opzweept en muziekdating waarbij mensen die muziek maken elkaar ontmoeten en samenwerken aan een optreden tijdens het festival.”

Ook de kinderen worden niet over het hoofd gezien. “De afgelopen editie organiseerden we op zondag een uitgebreid programma voor de jonge Leeuwendalers die met een speurtocht meededen aan de kunstroute die hun ouders afliepen. Aan het eind konden de kinderen een eigen kunstwerk maken: een bijenhotel of bloempotje beschilderen. En natuurlijk lieten zij zich door de wijkkunstenaars schminken.”

Voor ons is het heel duidelijk: iedereen moet kunnen meedoen.
Paul Francissen, één van de organisatoren van Kunst ter Plekke
Het door wijkbewoners gevormde gelegenheidskoor Brul van de Leeuw luidde het festival Kunst ter Plekke in.
Het door wijkbewoners gevormde gelegenheidskoor Brul van de Leeuw luidde het festival Kunst ter Plekke in.

Uit Zoetermeer: Podium voor de Deur

In het Zoetermeerse hofje van Nico Verbaan, dat hij deelt met vier andere huishoudens, begon het allemaal met een WK voetbal. “Heel veel mensen in de wijk gingen bij elkaar thuis kijken. Mijn buren en ik dachten: waarom zetten we niet een groot scherm neer in ons hofje en nodigen we de wijk uit om samen te kijken, dat is toch veel gezelliger? Iedereen nam wat te eten en te drinken mee, het werd een succes.” 

Toen het voetbalsucces van Nederland een tijdje uitbleef, misten Nico en zijn wijkgenoten het gezellige samenzijn. “We dachten: laten we iets anders bedenken. Toen ontstond het idee van Podium voor de Deur.” 

Het voetbalscherm in het hofje werd vervangen door een podium en een leuk programma voor de hele buurt. De eerste editie in 2017 was nog klein en – in de woorden van Nico – “vrij knullig”. “Een vriend organiseerde een pubquiz en we gebruikten eigen apparatuur. Nu we wat meer budget hebben, en ook Fonds 1818 ons bewonersinitiatief steunt, kunnen we het allemaal iets beter regelen. Dat trekt ook weer meer mensen uit de buurt aan, wat natuurlijk heel leuk is.”

“Het zingt zich voort”

Op zondagmiddag 17 september 2023 vindt Podium voor de Deur voor de vierde keer plaats. Inmiddels maken allerlei soorten artiesten hun opwachting. Nico: “De meeste daarvan komen zelf uit Zoetermeer, mensen melden zich inmiddels spontaan aan.” Elke twintig minuten is er een ander optreden. Op het programma staan onder anderen cabaretier Alexander Franken, finger picking gitarist Lennart Daniel Arends, stadsdichter Robbert Roos. “En Rondje Gezelligheid”, vertelt Nico, “de zanggroep waar ik zelf in zit. We treden op met liederen van André Hazes sr. Onze zanggroep doet trouwens ook mee aan jullie programma Koren zingen voor Ouderen.”

Over de hele middag verspreid bezoeken zo’n honderdtwintig buurtgenoten het festival. Nico: “Het publiek groeit nog steeds, het zingt zich voort. Toch merken we dat er ook altijd mensen zijn die langslopen maar niet het hofje binnen durven te gaan. Daar gaan we nog iets op bedenken, want we willen natuurlijk dat niemand zich geremd voelt en dat de hele buurt er gezellig bij is.”

Willen jullie ook een festival opzetten dat de hele wijk op de been brengt en mensen met elkaar verbindt? Lees dan meer over onze bewonersinitiatieven en vraag geld aan.

Bewonersinitiatief

Bewoners die oog hebben voor elkaar en voor hun buurt of straat: daar draait het om bij onze bewonersinitiatieven. Vier keer per jaar geven we donaties van maximaal 1.500 euro aan enthousiastelingen uit onze regio die van aanpakken weten.

Wij werken met tien aandachtsgebieden. Deze projecten vallen onder:

Amateurkunst