Bewonersinitiatief

Schooltuintjes in Katwijkse Duinvallei

Achter het huis van Gerard Bol ligt de Katwijkse Duinvallei. Toen de gemeente aan de inwoners vroeg hoe ze dit uitgestrekte gebied tijdelijk (tot 2028) zouden willen inrichten, zag Gerard het meteen voor zich. Met zijn initiatief ‘Zanderijtuinders 2.0/Duinlandjes’ blaast hij het historische tuindersleven op deze locatie en de schooltuinlessen van weleer nieuw leven in. 

Fonds 1818 steunt schooltuintjes in Katwijkse Duinvallei

Een kartbaan, een sportschool, een hondenuitlaatplek, Tiny Houses. Katwijkers kwamen met vele uiteenlopende ideeën nadat de gemeente een oproep had geplaatst voor de tijdelijke inrichting van de Duinvallei. Eén van de winnende ideeën kwam van Gerard Bol. De Katwijkse allesdoener – trouwambtenaar, radiopresentator, schrijfcoach en oud-directeur basisonderwijs vormen slechts een fractie van zijn lange cv – kreeg een gebied van 6.900 vierkante meter onder zijn hoede om zijn bijzondere groenproject uit te voeren. 

Bloeiende en gezellige mix

De gemeente gaf de grond aan Gerard, maar de verdere uitvoering en de financiering hiervan moest hij zelf regelen. De wens van Gerard om het tuindersleven op deze plek terug te brengen, komt voort uit zowel persoonlijke herinneringen als een geschiedenisboek waaraan hij meewerkte. Gerard: “ik kijk met heel veel warme gevoelens terug op mijn schooltuinlessen van vroeger. Het is zo’n gezonde en leerzame manier voor kinderen om thuis te raken in de wereld van groen en gewassen. 

Naast de schooltuintjes wil ik op deze plek heel graag de ruimte geven aan bevlogen buurtgenoten met groene vingers en mooie ideeën. Mijn schoonvader Piet van der Valk heeft op dit stuk land vroeger onder andere bollen geteeld. Het zou zo leuk zijn als die verbindende Katwijkse tuinderssfeer van weleer, die staat beschreven in het boek Twee palen brood en één kruik koffie, weer voelbaar is. Dat betekent niet dat we nieuwe technieken en inzichten uit de weg gaan – integendeel. We omarmen ook zeker ‘het nieuwe tuinieren’, onder andere door onze samenwerking met het mini-voedselbos.”

Het resultaat is een levendige mix van groene initiatieven, verdeeld over een groot aantal kavels van verschillende omvang. Gerard: “In het ene tuintje wroeten scholieren in de aarde, in het andere verbouwt iemand hop, daarnaast verzorgt een ouder stel een volkstuintje, gezinnen tuinieren er en jongeren van het initiatief Maatjesopmaat brengen senioren samen in het groen. Iedereen spreekt elkaar aan en helpt elkaar. En dan zijn er ook nog de vele passanten, zeker in deze coronatijd. Het gebied is vrij toegankelijk, wat zorgt voor een hele gezellige stroom van wandelaars.” 

Jongen in overall werkt in de schooltuintjes in Katwijkse Duinvallei

Gereedschap dankzij Fonds 1818

Driëntwintig kaveltjes van zestien bij anderhalve meter worden op dit moment gebruikt als schooltuinen. Met de donatie van Fonds 1818 is mooi tuingereedschap aangeschaft – “schoffels, gieters, kniematjes, een prachtige joekel van een hamer” - waarvan alle kinderen op elk moment gebruik mogen maken. Gerard zelf geeft elke woensdagmiddag een les en staat altijd klaar voor adviezen aan de kinderen, leerkrachten en ouders. 

“De schooltuintjes geven zoveel vrolijke energie. De kinderen hebben hun tuintje ook een naam gegeven. Een jongen, Ed, heeft zijn tuintje @Courgette genoemd omdat hij de grootste courgette had. Een andere leerling was weer dolblij met de langste zonnebloem, van 2.74 meter. En natuurlijk leren ze allemaal heel veel – bijvoorbeeld dat een aardappel ónder de grond groeit.”

Jongens staan in de schooltuintjes in Katwijkse Duinvallei

De Voorraadkast

Naast de educatieve waarde en het verbinden en enthousiasmeren van de buurt heeft dit project nog een ander doel dat Fonds 1818 erg aanspreekt. Alle gebruikers van de tuinen, ook de scholieren, staan een deel van hun oogst af aan de Voorraadkast. Gerard: “Dit is een enorm sympathiek initiatief van het Katwijkse echtpaar Co en Ton Viele. Zij zamelen spullen in die buurtgenoten met een kleine beurs, mensen die vaak net niet in aanmerking komen voor steun van de Voedselbank, mogen ophalen. Van tandpasta en waspoeder tot fruit en groenten uit onze tuinen.”

Kunnen jij en je buurtgenoten ook het verschil maken met een mooi idee voor jullie buurt of wijk? Kijk dan snel of je in aanmerking komt voor onze bewonersinitiatieven!

Bewonersinitiatief

Bewoners die oog hebben voor elkaar en voor hun buurt of straat: daar draait het om bij onze bewonersinitiatieven. Vier keer per jaar geven we donaties van 250 tot 1.500 euro aan enthousiastelingen uit onze regio die van aanpakken weten.

Wij werken met negen aandachtsgebieden. Dit project valt onder:

Natuur & Milieu   

Educatie