“Het begon bij twee mensen die aan YMCA verbonden zijn”, vertelt YMCA-voorzitter Wim de Graaf. “Een volwassen leerling van onze drumdocent had vluchtelingen uit Oekraïne in huis genomen en vroeg of één van die kinderen zijn plaats mocht innemen in de drumles. Een moeder van één van onze jonge leerlingen is Oekraïens, dus via haar hoorden we veel verhalen en konden we makkelijk contacten leggen. Het idee om een workshopmiddag te organiseren voor Oekraïense vluchtelingen was snel geboren.”
Vrolijke en muzikale ontspanning
De workshopmiddag, die plaatsvond op zaterdag 9 april, draaide lang niet alleen om muziek maken. Wim: “Kinderen bakten ook koekjes, speelden en lachten met elkaar, terwijl de ouders gezellig samen een drankje dronken. Het was goed om een plek te kunnen bieden waar de gezinnen elkaar vonden voor wat vrolijke ontspanning.”
YMCA werkte al met een Oekraïense viool- en pianodocent. Met haar hebben Wim en zijn collega’s verder nagedacht over hoe ze de workshopmiddag een vervolg konden geven en wat ze structureler konden betekenen voor uit Oekraïne gevluchte kinderen die muziek willen maken. Ze zijn inmiddels begonnen met het geven van muzieklessen aan kinderen van 6 tot en met 18 jaar. De gemeente helpt mee met de koppeling aan de verschillende opvanglocaties. De lessen lopen tot in ieder geval de zomervakantie door.
Klik met de kinderen
“We hebben op dit moment tien Oekraïense leerlingen”, vertelt Wim. “Als kinderen dezelfde leeftijden hebben, dan proberen we ze zoveel mogelijk in duo’s in te delen, dat is ook gezelliger. Onze drumdocent, Benjamin Lampe, heeft al de meeste lessen gegeven en hij is super-enthousiast. Een deel van de kinderen spreekt een beetje Engels, maar Benjamin kan veel met weinig woorden; hij voelde gelijk een klik met de kinderen.”
Nog niet alle kinderen pakken hun instrumenten makkelijk op en stappen zorgeloos de les in. Wim: “Een meisje speelde thuis in Oekraïne viool, maar ze is nu nog te getraumatiseerd om mee te doen. We proberen het zo laagdrempelig mogelijk voor haar te maken, maar we willen haar natuurlijk niet pushen. Ze weet dat ze welkom is en dat niets moet, we hopen van harte voor haar dat ze binnenkort toch de stap kan zetten.”
Scouten voor een band
Wims grootste aandacht gaat nu uit naar het goed organiseren van de lessen en het bereiken van de kinderen die hierin geïnteresseerd zijn. Maar het is natuurlijk altijd leuk om al wat verder te kijken. “In onze reguliere lessen scouten we leerlingen die het goed doen, om te kijken of ze met elkaar in een band willen spelen. Het zou natuurlijk heel leuk zijn als we dat ook met de Oekraïense kinderen kunnen doen en zij over een tijdje kunnen optreden.
Er staan meerdere, door ons georganiseerde ‘podiummomenten’ op de agenda, dus daar kunnen ze goed een plek in krijgen. Op die manier zouden ze dan ook meer Nederlandse leeftijdgenoten kunnen ontmoeten. Maar goed, dat wordt fase twee, eerst dit helemaal op de rit krijgen.”
Ken je muzikale Oekraïense kinderen?
Kom je uit Scheveningen, Den Haag of omstreken en ken je Oekraïense kinderen die heel graag muziek willen maken? Stuur dan een mailtje naar kantoor@ymcaservice.nl. YMCA legt vervolgens op een toegankelijke manier, via een appje in het Oekraïens, contact met het kind en zijn of haar ouder(s) of verzorger(s). Bij interesse is er eerst een uitnodiging voor een gesprekje over welk instrument het kind speelt of het liefst wil leren spelen. Aan Oekraïense kinderen die de lessen niet kunnen betalen, worden deze gratis aangeboden.
Wil je meer weten over de activiteiten van YMCA Scheveningen? Neem een kijkje op de site.
Wil je met jouw organisatie of bewonersinitiatief ook iets betekenen voor Oekraïense vluchtelingen? Stuur dan je donatieaanvraag in.
YMCA Scheveningen is niet de enige organisatie die er wil zijn voor Oekraïense kinderen in Nederland: SWOP organiseert allerlei activiteiten in de zomervakantie.
Project van de maand
Elke maand richten we onze schijnwerpers op een gesteund project dat de aandacht verdient. In een artikel of video kun je lezen of zien wat het project zo bijzonder maakt en welke bevlogen mensen zich hiervoor inzetten.
Wij werken met tien aandachtsgebieden. Dit project valt onder: