Bewonersinitiatief

Welk bewonersinitiatief brengt jóu in beweging? Deel 4: In groen(te) verbonden

“We leren onze buurtgenoten écht kennen, we enthousiasmeren elkaar en we kijken vanaf nu naar elkaar om.” De bewonersinitiatieven die Fonds 1818 steunt kunnen sterk van elkaar verschillen, maar alle aanvragers vinden elkaar in dit doel: de ontmoetingen zijn minstens zo waardevol als het plan zelf. Wanneer dat plan dan óók nog eens naadloos aansluit bij wat Fonds 1818 belangrijk vindt, kun je een donatie niet laten liggen. Welk idee zet jóu aan tot actie? Volg onze vierdelige serie. Deel 4: een Katwijks tuindersproject.   

Amerike Verdoes, coördinator en dragende kracht van Stichting Adira, in de kippenren op ‘Chicken Hill’.
Amerike Verdoes, coördinator en dragende kracht van Stichting Adira, in de kippenren op ‘Chicken Hill’.

Gerard Bol is inmiddels een goede bekende van Fonds 1818. Op zijn duinvalleiperceel van 6.900 vierkante meter, dat de Katwijkse allesdoener van de gemeente onder zijn hoede kreeg, steken vele buurtgenoten vrijwillig de handen uit de mouwen. Het resultaat is een levendige mix van groene en sociale initiatieven.

Eerder gaf Fonds 1818 een donatie voor het aanschaffen van tuingereedschap voor schooltuintjes, het nog steeds volop bloeiende project voor basisschoolleerlingen. Een tweede donatie van Fonds 1818 ging naar het opzetten van ‘Chicken Hill’. Deze kippenren wordt onderhouden door jongeren en jongvolwassenen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken en die worden begeleid door Stichting Adira. De verse eitjes van de kippen gaan naar de Voorraadkast, het sympathieke initiatief van het Katwijkse echtpaar Co en Ton Viele dat voedsel en spullen inzamelt voor mensen met een kleine beurs. 

En nu is er het nieuwe project, ‘In groen(te) verbonden’, waarvoor Stichting Adira en De Voorraadkast nog meer hun krachten bundelen, met Gerard als enthousiaste aanjager en spil. De donatie van Fonds 1818 gaat naar de aanschaf van twee kassen waarin jaarrond geteeld kan worden.

Stichting Adira

“We willen de cliënten van Stichting Adira, die zich ontfermen over onze kippenren ‘Chicken Hill’, graag nog meer bieden”, vertelt Gerard. “Het gaat om jongeren en jongvolwassenen die de wind even niet mee hebben en die door Adira worden geholpen om hun dagritme weer op te pakken. Hoe fijn is het om dat in het groen te doen? We hebben een perceel aangelegd waarop zij groenten kunnen verbouwen en bloemen kunnen telen.”

“Het is heel mooi om te zien hoe de begeleiders van Stichting Adira deze mensen helpen”, vervolgt Gerard. “Laatst zou één van de jongeren de distels halen uit het talud dat we hebben. Hij wilde het gaan doen, maar blokkeerde toen ineens. Hij durfde niet meer. De begeleiders voelen dat helemaal aan en gaan daar heel zorgvuldig en liefdevol mee om, waardoor stapje voor stapje toch het vertrouwen en de zelfverzekerdheid kunnen groeien.” 

Het project is veel meer dan het leveren van groenten en bloemen. Het brengt mensen samen: in groen(te) verbonden.
Gerard Bol

De Voorraadkast

Een tweede bijzondere samenwerking heeft Gerard met De Voorraadkast. Mensen die financieel tijdelijk in zwaar weer zitten, of die net buiten de voorwaarden van de Voedselbank vallen, kunnen voor zowel voedsel als spullen terecht in de Katwijkse Tulpstraat. 

Gerard: “Het is een enorm sympathiek initiatief van het echtpaar Co en Ton Viele. Zij zamelen van alles in voor buurtgenoten die dit heel hard kunnen gebruiken. Van tandpasta en waspoeder tot fruit en groenten. Alle gebruikers van onze tuinen, ook de scholieren, staan een deel van hun oogst af aan de Voorraadkast. Hierover houd ik altijd nauw contact met Co, zodat we ook weten wat ze goed kunnen gebruiken. Twee jaar geleden hadden we bijvoorbeeld een gigantische tomatenoogst, die kílo’s tomaten waren zeer welkom.”

In groen(te) verbonden

De verse eitjes die de cliënten van Adira rapen gingen al naar de Voorraadkast, maar met hun nieuwe perceel kunnen zij nu ook groenten en bloemen leveren. Gerard: “Voor ons draait het project overigens lang niet alleen om leveren: het brengt mensen samen.”

Om Co en Ton Viele een beetje te ontzien én ontmoetingen te stimuleren, nodigt Gerard de gebruikers van de Voorraadkast van harte uit om zelf langs te komen in de Duinvallei. “Op een vaste dag in de week staat er een alternatieve haringkar klaar waar gesneden groenten en bloemen op liggen. Maar we vinden het ook heel leuk als de gebruikers van de Voorraadkast ons willen helpen met snijden. Zo maken ze deel uit van het proces en ligt de nadruk minder op het hulpbehoevend zijn en meer op de leuke ontmoetingen en het fijn met elkaar bezig zijn: in groen(te) verbonden.”

Werken jij en je buurtgenoten ook aan een groen en sociaal initiatief en zoeken jullie nog geld om dit te kunnen uitvoeren? Lees dan snel meer over onze bewonersinitiatieven en dien een aanvraag in.

Bewonersinitiatief

Bewoners die oog hebben voor elkaar en voor hun buurt of straat: daar draait het om bij onze bewonersinitiatieven. Vier keer per jaar geven we donaties van maximaal 1.500 euro aan enthousiastelingen uit onze regio die van aanpakken weten.

Wij werken met tien aandachtsgebieden. Dit project valt onder:

Natuur & Milieu