In 180 woorden

Oekraïense kinderen beleven zomervakantie in Nederland

De honderd Oekraïense vluchtelingen die in het Van der Valk hotel in Nootdorp verblijven, worden deze zomer getrakteerd op een ware vakantiebeleving. Stichting Welzijn & Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp (SWOP) organiseert onder andere Lego League voor de Oekraïense kinderen. “Het is oprecht een feestje om te zien hoeveel lol de kinderen hebben bij een wedstrijdje Lego-robot bouwen. Het enthousiasme spat ervanaf, ze kunnen even hun zorgen vergeten”, vertelt Carol Houtman, directeur bij SWOP.

Oekraiense vluchtelingen in Pijnacker-Nootdorp

In maart dit jaar moesten er opeens Oekraïense vluchtelingen opgevangen worden. De gemeente Pijnacker-Nootdorp plaatste honderd vluchtelingen in het Van der Valk hotel en vroeg SWOP om te helpen de levens van deze mensen op de rit te krijgen. De volwassenen krijgen taalles en worden op allerlei manieren geholpen om op eigen benen te staan. De kinderen gaan inmiddels allemaal naar school, maar nu in de zomer zijn ze natuurlijk vrij. En terwijl de meeste Nederlandse kinderen op vakantie zijn of dagjes weggaan, blijven de Oekraïense kinderen in het hotel achter. Carol: “Ze hebben geen buitenplaats, geen tuin, maar dat is natuurlijk wel heel belangrijk.” Daarom organiseert SWOP in samenwerking met de Nootdorpse Vakantieweek en Stichting Jeugdland Pijnacker, allerlei activiteiten: apenkooien, koekjes bakken, knutselen, Lego League, schminken, minidisco, films kijken, vlotten bouwen, spelletjesavonden en nog veel meer.

Een lang weekend of midweek weg zit er niet in, maar SWOP neemt ze bijvoorbeeld wel mee naar Drievliet. “Wij werken met 44 vrijwilligers uit de buurt en ook nog eens met 22 vertalers uit Pijnacker-Nootdorp, die native Oekraïens zijn, Nederlands spreken en een beetje Engels”, vertelt Carol. “Zo voelen de vluchtelingen zich écht gehoord en weten we er een minivakantie van te maken.” 

Voor meer informatie over dit project en de Stichting Welzijn & Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp, ga je naar hun website.

SWOP is niet de enige organisatie die er wil zijn voor Oekraïense kinderen in Nederland: YMCA Scheveningen geeft muzieklessen.

In 180 woorden

Kort maar krachtig: soms zijn er maar weinig woorden nodig om de noodzaak, invloed of waarde van een initiatief over te brengen. 180 woorden in dit geval.

Wij werken met tien aandachtsgebieden. Dit project valt onder:  

Vrijwilligerswerk