In gesprek met...

Petra Oliehoek: “Je hebt weinig nodig om iets te kunnen betekenen voor anderen”

Elke buurt wens je een bewoner toe zoals Petra Oliehoek. De geboren en getogen Stompwijkse zet het ene na het andere bewonersinitiatief op poten voor haar wijkgenoten. Ideeën die Stompwijk mooier, levendiger of schoner maken en die Fonds 1818 dus een warm hart toedraagt. We spraken met de inspirerende allesdoener.

Petra Oliehoek uit Stompwijk - foto door Esther Fotografeert

Foto door Esther Fotografeert

Stompwijk in beweging, Schoon Stompwijk, een groot vogelhuisjesproject, het maken van video’s over het dorp: het zijn allemaal bewonersinitiatieven waarvoor je donaties van Fonds 1818 ontving. Wat een energie!

“Ja, ik weet ook niet hoe het komt, maar ik borrel en bruis altijd van de ideeën. Het zal wel in de genen zitten. Als ik ergens een goed idee hoor of zie, dan wil ik dat ook graag voor ons dorp uitvoeren. Zeker in deze coronatijd bedenken mensen natuurlijk van alles. Iemand van Sociale Zaken waar ik werkte – inmiddels ben ik met pensioen – organiseerde gymlessen op het balkon voor ouderen. Zo kwam ik op het idee voor ons bewonersinitiatief Stompwijk in beweging.”

Maar jij hield het niet bij gymlessen. 

“Nee inderdaad, we deden van alles om de kwetsbare mensen om ons heen te verrassen en verblijden. Verkleed als paashazen en kippen dansten we voor seniorenflats. We trokken met een draaiorgel door de straten en speelden bingo met gesponsorde cadeautjes. Drie zussen zongen onder het balkon van hun oude moeder. Een andere buurtgenoot was terminaal ziek en groot fan van Feyenoord. Voor zijn huis hebben we met een groep Hand in hand gezongen, hij was er zichtbaar door ontroerd. Dat soort momenten blijven je voor altijd bij.” 

Bewonersinitiatieven zet je nooit alleen op. Lukt het je om je buurtgenoten aan te steken met jouw enthousiasme?  

“Absoluut! Stompwijk maakt deel uit van de gemeente Leidschendam-Voorburg, maar we vormen nog echt een eigen, hechte gemeenschap. Het helpt enorm dat we een weekblad hebben, De Dorpsketting. Dat is een heel belangrijk middel als het gaat om het leggen van verbindingen. We werken met een vracht aan vrijwilligers; van de redactie, waar ik deel van uitmaak, tot de vouwclub en de bezorgers. Op die manier raken mensen ook bij andere plannen betrokken. En over alle initiatieven kunnen we natuurlijk weer leuk schrijven, zodat nog meer mensen geïnspireerd raken en meedoen.”

Ik borrel en bruis altijd van de ideeën.
Petra Oliehoek

Met welk project gebeurde dat bijvoorbeeld?  

“Met het project Schoon Stompwijk. Samen met de gemeente werd er een tijd geleden een dag georganiseerd waarop mensen vuil prikten in hun eigen wijk. Het was een mooi event, met de wethouder er ook bij, maar het bleef bij één dag. En de rest van het jaar dan? We plaatsten een oproep met de vraag welke dorpsgenoten hun eigen wijken blijvend schoon wilden houden. Met de donatie van Fonds 1818 konden we de prikkers aanschaffen. In De Dorpsketting plaatsen we nu regelmatig foto’s van het opgeprikte vuil – die beelden zetten anderen er dan ook weer toe aan om een prikrondje te maken.”

De vogelhuisjes – weer een ander initiatief - zijn ook erg fotogeniek.

“Dat zijn ze zeker. Ons vogelhuisjesproject is een mooi voorbeeld om mee te benadrukken dat ik altijd een creatieve geest nodig heb die helpt met de uitvoering. In dit geval is dat Elly de Waal. Ik wilde graag buurtbewoners samenbrengen in een tijd waarin al zo lang zo weinig kan. Op een vakantie in Drenthe zag ik dat zo’n beetje die hele provincie volhangt met vogelhuisjes. Dat leek mij ook heel mooi voor Stompwijk. 

We kochten de huisjes in met de donatie van Fonds 1818. Iedereen die mee wilde doen, kon een workshop volgen bij Elly. Zij leerde hoe je de vogelhuisjes mooi kon versieren. Het was zo leuk om opeens buurtgenoten samen te zien die je normaal niet met elkaar verwacht. Dan dacht ik: welk viertal loopt daar nu op straat? Ah natuurlijk, die gaan naar Elly voor de workshop! Uiteindelijk deden tachtig dorpsgenoten mee, ook kinderen, en hangen er nu bijna honderdtwintig prachtige vogelhuisjes door heel Stompwijk. Op onze lokale omroep Midvliet is er een reportage uitgezonden over dit initiatief.”

Bekijk de reportage van omroep Midvliet hieronder. Het interview met Petra gaat door onder de video.

Laat me raden: je bent ook actief bij Midvliet?

“Haha, ja dat is zo. Ik maak voor Midvliet vaak filmpjes over Stompwijk. Jarenlang deed ik dat met de vorig jaar overleden cameraman Jacques van Herten. Nu ga ik meestal met mijn zwager Frans Oliehoek op stap, maar ik film ook zelf met mijn telefoon. Dankzij een donatie van Fonds 1818 hebben we wat fijne hulpmiddelen kunnen aanschaffen en hoeven we bij het filmen niet meer zo te knoeien met ducttape en andere onhandige materialen.”

Het interview gaat door onder de foto.

Stompwijk in beweging: Petra deelt bloemen uit aan buurtbewoners. Op de achtergrond cameraman Jacques van Herten en mede-initiatiefnemer Jokelien van Rijn.

Stompwijk in beweging: Petra deelt bloemen uit aan buurtbewoners. Op de achtergrond cameraman Jacques van Herten en mede-initiatiefnemer Jokelien van Rijn.

Kleine donaties kunnen dus een groot verschil maken? 

“Jazeker, ik blijf het zeggen: je hebt weinig nodig om iets te kunnen betekenen voor anderen. Wel is het belangrijk dat je mensen kent, zodat je ze kunt aanslingeren en samen dingen voor elkaar kunt boksen. Daar zul je dus zelf echt goed in moeten investeren.”

Borrel en bruis jij ook van de ideeën voor je buurt en kun je mensen om je heen optrommelen om met je mee te doen? Vraag dan geld aan vóór de komende sluitingsdatum van onze bewonersinitiatieven.

In gesprek met...

Geen Fonds 1818 zonder de mensen die vol energie en vaak belangeloos de handen uit de mouwen steken om de samenleving beter te maken. In onze vraag-antwoordgesprekken kom je meer te weten over deze drijvende krachten achter gesteunde projecten. 

Wij werken met tien aandachtsgebieden. Dit project valt onder:

Welzijn