In gesprek met...

Bert Veenendaal over de Waanzinnige Waldecktuin

Voor de gemeente Den Haag was het duidelijk wat er moest gebeuren met het verwaarloosde terreintje op een woonerf in de wijk Waldeck: volbouwen met nog meer huizen. Daar dachten buurtbewoners anders over. Zij kwamen in opstand, wisten de gemeente te overtuigen én droegen zelf het alternatief aan: een buurttuin voor jong en oud. Fonds 1818 gaf al twee donaties aan de Waanzinnige Waldecktuin. We spraken met één van de trekkers van dit bewonersinitiatief, ‘doener’ Bert Veenendaal.

Waanzinnige Waldecktuin den haag fonds 1818

De Waanzinnige Waldecktuin: het klinkt als een avontuurlijk kinderboek

“De twee vrouwen die de naam hebben bedacht, Linda Bevers en Diana Greeven, zijn in ieder geval helden. Zonder hen was de tuin er niet geweest. Toen bleek dat de gemeente het verwaarloosde terrein in onze wijk wilde volbouwen, zijn de buurvrouwen in actie gekomen. Ze hebben iedereen aangesproken, zijn huis aan huis gaan flyeren. Het kostte best veel moeite om de hele buurt én de gemeente over te halen, maar het is ze gelukt.”

Wat is jouw rol in het project?

“Ik ben de doener, samen met buurtgenoot Jan van der Spiegel. Wij maken alles wat er gemaakt moet worden; van het aanleggen van de bestrating tot het bouwen van een pergola.”  

Konden jullie nog wat met het oude terrein?

“Er waren al wat moestuintjes en een oude kas, maar alles was in een hele slechte staat. Alleen het sportveldje dat er lag hebben we in ere hersteld, ook vanwege een andere functie die het heeft: het is een officiële landingsplaats voor een helikopter. Dat hebben we nu een paar keer meegemaakt, een heel spektakel. Dat heeft dan toch iets van een avontuurlijk kinderboek.”

Wat treffen we aan in de Waanzinnige Waldecktuin?

“Ongeveer twintig mensen uit de buurt hebben hier een moestuintje dat ze zelf onderhouden. We hebben een gezamenlijke pluk- en kruidentuin en een kas voor kiemplantjes. Er is dus het sportveldje, waar altijd gastjes met een bal in de weer zijn. We hebben een bootcampbaan met verschillende sporttoestellen, hier maken veel mensen gebruik van. De kleintjes kunnen spelen in ons waterspeeltuintje met zwengelpomp en zandbak. Er loopt een betegeld wandelpad door de tuin, en we hebben natuurlijk allerlei fijne plekjes om te zitten.”

En nu, met de laatste donatie van Fonds 1818, ook een waterput

“Ja, we zijn enorm blij dat we die met het geld van Fonds 1818 hebben kunnen aanleggen. Dat maakt het bewateren een stuk eenvoudiger. We hebben ook nog twee grote watertanks van ieder duizend liter. Hierin vangen we het regenwater op dat van een schuurdakje afkomt. Water dat van de kas loopt vangen we op in regentonnen.” 

Als we een nieuw plan hebben, kloppen we weer heel graag aan bij Fonds 1818!
Bert Veenendaal

Kunnen we nog meer aanvragen tegemoet zien?

“Nu is het allemaal wat lastig door corona, maar we hebben een vaste kern van vrijwilligers met wie we veel overleggen. De plek is natuurlijk ideaal voor allerlei activiteiten voor de buurt. Als we een nieuw plan hebben, kloppen we weer heel graag aan bij Fonds 1818!”

Is de gemeente ook blij met het resultaat? 

“Zeker! Onze kas hebben we grotendeels gekregen van de gemeente. En als kers op de taart heeft de gemeente de tuin bekroond met De Gulden Klinker voor een goed buurtinitiatief. Daar zat een geldprijsje aan vast dat we hebben uitgegeven aan gereedschap en groen. Van alle bakstenen die de gemeente van plan was hier te plaatsen is er nu alleen dat glimmende gouden klinkertje in onze bloeiende tuin. Dat maakt de cirkel wel heel mooi rond.”

Zien jij en je buren ook haarscherp waar jullie buurt baat bij heeft en heb je geld nodig voor de uitvoering van jullie idee? Kijk dan snel of je aan de voorwaarden voldoet van onze bewonersinitiatieven.

In gesprek met

Geen Fonds 1818 zonder de mensen die vol energie en vaak belangeloos de handen uit de mouwen steken om de samenleving beter te maken. In onze vraag-antwoordgesprekken kom je meer te weten over deze drijvende krachten achter gesteunde projecten. 

Wij werken met negen aandachtsgebieden. Dit project valt onder:

Natuur & Milieu