Sociale isolatie doorbreken: extra hulp in kerst- en coronatijd

‘Isolatie’ is een term die sinds het uitbreken van de coronapandemie meer dan ooit klinkt, maar die lang niet altijd hetzelfde gewicht heeft. Met je gezin of geliefde een weekje in quarantaine zitten, is toch heel anders dan je altijd en overal afgezonderd voelen van de maatschappij. Sommige initiatieven die Fonds 1818 steunt, doen in deze kerstperiode iets extra’s voor mensen die in sociale isolatie leven. Zoals een lekker diner koken en kerstpakketjes uitdelen. Ondanks de coronabeperkingen gaan een paar van deze initiatieven (deels) door.

Kerstdiner in 2019 in de Marekerk - foto door Melle van der Wildt

Foto door Melle van der Wildt - Kerstdiner in 2019 in de Marekerk

Van zittend dineren naar afhalen

Je kunt je het hele jaar door alleen voelen, maar rond de feestdagen zijn gevoelens van eenzaamheid vaak heftiger. Het Diaconaal Centrum De Bakkerij in Leiden organiseert daarom een buffetdiner voor iedereen die nergens anders terecht kan. Dak- en thuislozen krijgen een Chinese afhaalmaaltijd, een kerstpakketje en een beker warme chocolademelk. Ondanks de beperkingen staat het daklozenkoor De Straatklinkers ook deze Kerst met gitaar, trompet, fluit, accordeon, geweldige stemmen en veel enthousiasme tijdens het ophalen van het diner te spelen voor dak- en thuislozen.

Carijn Westeneng, projectmedewerker bij M25 Leiden, een project van Diaconaal Centrum De Bakkerij, vertelt: “Ieder mens is een mens. Met die gedachte helpen wij het hele jaar door mensen die tussen wal en schip vallen. Wij staan – coronamaatregelen of niet – altijd klaar voor ze. In plaats van een zittend diner verzorgen we deze keer een afhaaldiner, zodat de mensenmassa goed doorstroomt. We verwachten zoals elk jaar zo'n 160 gasten. Met dit kleine gebaar proberen we stukje bij beetje terrein te winnen van sociale isolatie.

Ook dit jaar helpt een groep jongeren van middelbare scholen in de buurt met de voorbereiding van het diner en het maken van de kerstpakketjes. Zo leren de scholieren meteen dat het stereotype beeld van daklozen - ongewassen haren en stinken – niet klopt.”

Een bezoeker van het kerstdiner in 2019 vertelt: "Samen met mijn vrienden uit de daklozenopvang zat ik aan een feestelijk versierde tafel in De Bakkerij. Het was voor mij een heel mooie avond omdat ik toch nog iets van gezelligheid en Kerst voelde, ook al was ik dakloos."

Corona en de feestdagen: recept voor eenzaamheid

Nu het coronavirus opnieuw is opgelaaid, moeten veel van onze aanvragers hun initiatieven voor deze kerstperiode staken. Het leidt tot een situatie waarin de al bestaande eenzaamheid alsmaar groter wordt. Ina de Mooij, medewerker van Huis van de Buurt in wooncomplex De Zwanenburg in Katwijk, vertelt dat hun project niet door kan gaan. Ze kregen een donatie van Fonds 1818 voor een kerstfeest voor ruim 240 ouderen in Katwijk. Toch blijven ze optimistisch. Ina: “Als het straks weer kan, gaan wij vrolijk verder met onze missie om ouderen duidelijk te maken dat wij er voor ze zijn. We schuiven het plan gewoon door naar Pasen. 

Tot die tijd kunnen de deelnemers bij ons meedoen in de creaploeg die helemaal is gericht op handwerk met ouderen. Ze kunnen macrameeën, breien, kleuren, haken, mozaïeken. Daarnaast is er eens in de week een damessoos. De dames zingen eerst en spelen dan bingo. Ook houden we een kaartencompetitie en kun je bij ons biljarten. Je hoeft niet lid te zijn van onze vereniging om mee te doen. Vanzelfsprekend moet je je wel aan de coronamaatregelen houden.” 

Ook steun nodig?

Projecten zoals die van Carijn en Ina helpen mensen om hun eigen weg (terug) te vinden, niet alleen met de feestdagen, maar op alle dagen van het jaar. Zit jij bij een soortgelijke vereniging en wil je ook iets doen tegen sociale isolatie? Om voor steun van Fonds 1818 in aanmerking te komen, is verblijf in een daklozen- of asielzoekersinstelling niet noodzakelijk. Het doorslaggevende criterium is dat mensen minder gemakkelijk mee kunnen draaien in de samenleving of een steun in de rug goed kunnen gebruiken.

Kijk voor meer informatie op onze aanvraagpagina voor organisaties

Project van de maand

Elke maand richten we onze schijnwerpers op een gesteund project dat de aandacht verdient. In een artikel of video kun je lezen of zien wat het project zo bijzonder maakt en welke bevlogen mensen zich hiervoor inzetten.

Wij werken met negen aandachtsgebieden. Dit project valt onder:

Maatschappelijke opvang