Aanvragen bij meerdere financiers: een uitdagende puzzel

Fonds 1818 is vrijwel nooit de enige financier van een project. Voor veel aanvragers is het vinden en benaderen van meerdere financiers een uitdagende puzzel. Met deze tips helpen we je graag op weg.

De meeste fondsen, waaronder Fonds 1818, verwachten dat je project een brede financiële dekking heeft, met een eigen bijdrage uit je organisatie, deelnemersgelden, donaties van andere fondsen, een subsidie van de gemeente of inkomsten via bijvoorbeeld crowdfunding. We beseffen dat dit best een ingewikkelde zoektocht kan zijn. Hoe ga jij te werk? Graag geven we je de volgende aandachtspunten mee.  

1. Benader een realistisch aantal financiers

Het hangt van de omvang van je project af welke hoeveelheid financiers realistisch is. Een project met een tekort van 500 euro kan prima door één fonds en/of de gemeente betaald worden. Voor een project van 50.000 euro zul je meerdere financiers moeten zoeken.

2. Ga op zoek naar passende fondsen 

Analyseer je project: welke doelen en doelgroepen heeft het project? Bij ieder doel en iedere doelgroep kun je op zoek gaan naar bijpassende fondsen. 

Bijvoorbeeld: je bent bezig met de aanleg van een grote buurttuin in een buurt met een heel diverse bevolking en grootstedelijke problemen. Het project wil zowel ouderen als jongeren betrekken, tuinieren zorgt voor een betere samenhang in de buurt, de tuin is toegankelijk voor mensen met een beperking, er wordt zoveel mogelijk duurzaam gewerkt. Aan al deze ‘haakjes’ zijn fondsen te koppelen.

Om de juiste fondsen te vinden kun je zoeken in het FondsenBoek, op websites van vergelijkbare organisaties en op verzamelpagina’s van fondsen. Op onze website vind je een overzicht van fondsen die vaak projecten financieren die ook door Fonds 1818 worden gesteund.

3. Check de vergaderdata van de fondsen

Het is niet alleen belangrijk om te weten welke fondsen bij jouw project passen, maar ook wanneer je deze fondsen kunt aanschrijven. Bij Fonds 1818 kunnen organisaties het hele jaar door geld aanvragen, maar er zijn ook fondsen die werken met aanvraagrondes. Het is zonde als je net de boot mist. Zorg er daarom voor dat je de vergaderdata weet van fondsen die werken met deadlines, zodat je daar in ieder geval op kunt plannen. 

4. Begin tijdig en benader de fondsen niet één voor één

Rond het plannen geven we je graag nog een ander advies mee: begin tijdig en benader de geselecteerde fondsen en eventueel andere financiers tegelijk. Er kan veel tijd overheen gaan, soms wel vier maanden, voordat je weet of je een bepaalde bijdrage krijgt. En natuurlijk kun je ook een afwijzing krijgen. Als je de financiers één voor één aanschrijft, kom je snel in de knel met de tijd. 

5. Tijdwinst: typ per fonds niet alles uit 

Als we het hebben over geld aanvragen bij meerdere fondsen, dan is er een praktische tip die we je niet willen onthouden. Tegenwoordig werken bijna alle fondsen met eigen digitale aanvraagformulieren of met portals. Omdat elk fonds zijn eigen speerpunten heeft, kun je niet overal dezelfde informatie invullen. Maar je wilt ook niet steeds alles opnieuw uittypen, want dat kost veel tijd. Zorg ervoor dat je alle teksten en informatie rond het project verzamelt en bijwerkt in één document. Zo kun je per fonds eenvoudig de gevraagde informatie knippen en plakken. 

6. Is crowdfunding een geschikte vorm voor jouw project? 

Crowdfunding is een manier van financieren waarbij je bij een grote groep mensen vaak kleinere bedragen ophaalt. Een pluspunt van crowdfunding is dat het zorgt voor draagvlak voor je project. Wanneer twintig mensen bereid zijn geld te steken in het project, laat dit behoefte en belangstelling zien. Bovendien wordt het ondernemerschap van de initiatiefnemers erdoor gestimuleerd. 

Voor fondsen is dit draagvlak en ondernemerschap interessant. Vandaar dat verschillende fondsen crowdfundingprojecten steunen. Bespreek vóórdat de campagne van start gaat met de fondsen of ze je crowdfunding willen steunen en op welke manier. Lees hier meer over Fonds 1818 en crowdfunding.

7. Maak duidelijk welke financiers aan boord zijn 

In het dekkingsplan bij je aanvraag laat je zien hoe je het project gaat financieren. Je doet dit door onder andere aan te geven bij welke fondsen en eventueel andere financiers je een aanvraag hebt ingediend en voor welke bedragen. Mocht dit al duidelijk zijn, laat dan ook weten welke toezeggingen én afwijzingen je hebt ontvangen. Voor een fonds is het niet alleen belangrijk om te weten welke financiers hebben toegezegd, maar ook wat is afgewezen. In sommige gevallen kan dit een motivatie zijn om iets extra’s te doneren.

Met dank aan

Deze tips zijn mede samengesteld uit twee interviews tijdens ons programma Pop-up 1818, met Henk Blaubeen van de Leidse Uitdaging en met Marlies Cuppen van jeugdcentrum Don Bosco in Rijswijk. Uiteraard valt er nog veel meer te leren en ontdekken over dit onderwerp. Bekijk bijvoorbeeld eens onze video over de inkomsten en uitgaven van je project. Of volg onze training Fondsenwerving, waarin cofinanciering en het dekkingsplan ook aan bod komen.

Spijker je kennis bij

Wij bieden het hele jaar door (online) trainingen aan.

Volg een training