Operatie Duizend Schoon: vrouwen nemen regie over hun financiën

In het driejarige traject Operatie Duizend Schoon probeert PEP Den Haag vrouwen in een (dreigende) armoedesituatie te helpen. In samenwerking met diverse organisaties nodigt PEP de vrouwen uit om in laagdrempelige bijeenkomsten aan de slag te gaan met hun financiën. Fonds 1818 ondersteunt onder andere het faciliteren van deze financiële cafés. “De uitdaging zit niet zozeer in het activeren van de vrouwen, er is al veel belangstelling, maar in het samenkomen in deze coronatijd”, zegt Nathaly Mercera, projectleider van Operatie Duizend Schoon.

pep den haag operatie duizend schoon fonds 1818

Grip op geld is grip op je leven!

Vrouwen zijn nog altijd veel minder economisch zelfstandig dan mannen. Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen hun situatie niet als risicovol ervaren, omdat ze denken dat hen niets zal overkomen. Vooral het vertrouwen in de relatie blijkt groot, terwijl het aantal echtscheidingen blijft toenemen.

Met expertise op het gebied van vrijwilligerswerk en emancipatie heeft PEP Den Haag zich al ruimschoots bewezen als betrouwbare ondersteuner van Haagse organisaties. Ook in dit traject staat PEP een aantal (vrouwen)organisaties bij – waaronder Stichting Vobis, Stichting MAR, Women’s Initiatives Network en de Steungroep voor Brazilianen – die graag hun doelgroep willen mobiliseren en helpen. “Grip op geld is grip op je leven!” Met deze klinkende leus proberen de betrokken organisaties met behulp van PEP vrouwen te bereiken die de financiële regie over hun eigen leven kwijt zijn óf kwijt dreigen te raken.

Drie onderdelen

Operatie Duizend Schoon bestaat uit drie onderdelen: het opleiden van trainers die met de vrouwen aan de slag kunnen, het organiseren van vijfentwintig Duizend Schoon Cafés door heel Den Haag, waarbij vrouwen samenkomen en praktische tips krijgen voor het verbeteren van hun situatie, én het meten van de resultaten van de cafés en trainingen: in hoeverre hebben de vrouwen baat gehad bij de hulp? Nathaly: “Het eerste onderdeel – train de trainer – is inmiddels succesvol afgerond. Op 8 juli ontvingen ruim dertig, aan verschillende organisaties verbonden cursisten hun certificaten.”

Aanspraak op creativiteit

“Het was al een kunst om de trainingen online te geven”, vervolgt Nathaly, “maar nu staan we voor een nog grotere uitdaging: hoe organiseren we de financiële cafés in deze coronatijd? Het is zo waardevol om met een groep vrouwen samen te komen: om naar elkaar te luisteren en om gerichte tips te kunnen geven. Maar er zijn op dit moment weinig locaties geschikt. We moeten dus creatief en flexibel zijn.”

Eind augustus organiseerde Stichting Vobis het eerste Duizend Schoon Café in een voetbalkantine. Nathaly: “Het was op een afgelegen terrein en het regende hard. Ik vreesde dat er veel vrouwen zouden afhaken. Maar iedereen was er. Het onderstreept voor ons de grote behoefte aan hulp”.

Minimaal duizend euro schoon

Naast het geven van directe steun aan vrouwen, ziet PEP het als een van haar belangrijke taken om dit thema breder op de kaart te zetten, zodat zoveel mogelijk mensen – ook buiten de Haagse stadsgrenzen – zich hier bewust van worden. Deze missie schuilt ook in de prikkelende naam die PEP voor dit project heeft gekozen. “De titel Operatie Duizend Schoon verwijst niet alleen naar het bloempje dat we in het logo van het project hebben verwerkt, maar ook naar het netto bedrag dat vrouwen op z’n minst zouden moeten verdienen”, vertelt Nathaly. “Nu spreekt men van economische zelfstandigheid wanneer je zeventig procent van het minimumloon verdient. Dat is zogenaamd tussen de 1.100 en 1.200 euro, maar netto kom je niet boven de 800 euro uit. Dit zou in ieder geval verhoogd moeten worden naar ‘duizend euro schoon’.”

Neem een kijkje op de site van PEP Den Haag en Operatie Duizend Schoon