Crowdfunding

De toekomst van financiering van projecten ligt meer en meer bij het vinden van steun bij particulieren en bedrijven: Crowdfunding.

Vrienden, familieleden, bekenden maar ook anonieme supporters geven een bijdrage om een project mede mogelijk te maken. Het ondernemerschap en het creëren van draagvlak voor een initiatief staat bij deze manier van financiering centraal.
 
Fonds 1818 wil het ondernemerschap ondersteunen onder meer door het stimuleren van crowdfunding. Voor de culturele sector doet het fonds dit via het internetplatform voordekunst.nl. Voor wijk- en buurtprojecten werken we samen met Voor je Buurt. Voor maatschappelijke initiatieven zijn er vele mogelijkheden om aan crowdfunding te doen. Er zijn diverse online platforms maar het is ook mogelijk om de crowdfunding geheel in eigen beheer te doen. 
 
Fonds 1818 steunt stichtingen en verenigingen bij hun crowdfunding.
Het fonds kan een bijdrage in de corwdfundingpot storten zodat het voor derden aantrekkelijker is om ookbij te dragen Ruim voordat de actie van start gaat, neemt de initiatiefnemer contact op met Fonds 1818. Op basis van het projectplan wordt bekeken welke manier van doneren het beste bij het project past. Ook organisaties die een reguliere aanvraag voor een donatie indienen bij het fonds, zullen in sommige gevallen op de mogelijkheden van crowdfunding gewezen worden.

Tips voor Crowdfunding
  1. Neem voldoende tijd om de crowdfunding goed voor te bereiden. Houdt hierbij ook rekening met bijvoorbeeld vakanties
  2. Maak een stappenplan en verdeel de taken goed. Dat voorkomt irritaties onderweg
  3. Regel van te voren al een groep mensen die toezeggen dat ze gaan doneren. Dat kan anderen aanzetten tot het geven van geld
  4. Kies een realistisch streefbedrag
  5. Houdt de kosten-baten in het oog. De crowdfunding mag niet meer kosten dan hij opbrengt
  6. Zie crowdfunding ook als pr. Mensen geven misschien niet, maar horen wel van je!
  7. Maak optimaal gebruik van de sociale media
  8. Maar onderschat ook het effect van persoonlijk contact niet
  9. Herhaal je boodschap en zet jezelf over gêne heen om geld te vragen
  10. Neem ruim voor de start van de actie contact op met Fonds 1818 om afspraken te maken over een bijdrage


In het Fonds 1818 Magazine van april 2013 is uitgebreid aandacht besteed aan crowdfunding, de ervaringen van initiatiefnemers en de mogelijkheden die Fonds 1818 biedt.

 

 

U bent hier

Deel met: