Voel je niet geremd als je een aanvraag indient

Je hebt een plan dat goed past bij Fonds 1818, maar je voelt je geremd om een donatieaanvraag in te dienen. Misschien ben je bang dat er iets ontbreekt in je aanvraag. Of je loopt vast en voelt je beschaamd om bij ons aan de bel te trekken. Herkenbaar? Je bent niet de enige. We komen regelmatig initiatiefnemers tegen die een drempel voelen. Graag nemen we die drempel weg in vijf tips en aandachtspunten. 

1. Wees niet bang dat er iets mist of niet klopt

Wat als ik iets verkeerd heb ingevuld of als er belangrijke informatie mist? Wordt mijn donatieaanvraag dan gelijk weggelegd of in de prullenbak gegooid? Het zijn twijfels en zorgen waarmee aanvragers kunnen zitten. Het antwoord is kort en helder: zeker niet. Als je aanvraag vragen bij ons oproept, dan zullen we die ook aan je stellen om het plaatje compleet te krijgen en de aanvraag goed in behandeling te kunnen nemen. 

2. Volg wel de procedure

Dat we je om uitleg vragen als we informatie missen, is uiteraard geen vrijbrief om een slechte en incomplete aanvraag in te dienen. Er is een duidelijk onderscheid tussen aanvragers die onzorgvuldig of gemakzuchtig te werk gaan en aanvragers die de procedure wel volgen maar die, bijvoorbeeld door gebrek aan ervaring met fondsenwerving, per ongeluk nog wat steken laten vallen. Tegen de eerste groep kunnen we alleen maar zeggen: als jij je best niet doet, dan kun je dat ook niet van ons verwachten. De tweede groep helpen we heel graag een stapje verder naar een succesvolle donatieaanvraag. 

3. Wacht niet met hulp vragen

Goed om te weten voor alle aanvragers die vastlopen: blijf niet met je vragen rondlopen tot het moment van indienen, maar stel ze ons: in ons spreekuur of direct aan de projectadviseur in jouw gemeente. We denken juist al graag met je mee tijdens het schrijven van je plan, het opstellen van je begroting of andere onderdelen van de aanvraag die vragen bij je oproepen. 

Elisabeth van Delft van buurtkoffiehuis De Blije Boon heeft ervaren hoe prettig die hulp is en deelde haar verhaal op een Pop-up 1818-avond in Katwijk. “Ik heb een administratieve achtergrond en ik ben een gastouder, dus ik ben wel wat gewend als het aankomt op organiseren en papieren invullen. Maar toch was het aanvragen van geld in alles nieuw voor me. Het voelde als een sprong in het diepe. Een term als ‘dekkingsplan’ schrikte me direct af. Ook wist ik niet goed hoe ik een begroting moest opstellen. Van Google word je niet veel wijzer. Sterker nog: het voelt dan al snel nóg groter en ingewikkelder. En dat terwijl het eigenlijk helemaal niet groot en ingewikkeld is.” 

Dat laatste ontdekte Elisabeth toen ze deelnam aan ons spreekuur, waar ze sprak met projectadviseur Murat Aslancik. Elisabeth: “Bij Murat proefde ik gelijk dat ik helemaal geen gêne of ervaring hoefde te hebben en dat alle vragen welkom waren.” Murat gaf Elisabeth het vertrouwen, de motivatie én een paar praktische tips, over het dekkingsplan en over de vraag of Elisabeth met haar stichting btw-plichtig was. Elisabeth kon weer verder. Het resultaat: een succesvolle donatieaanvraag met uiteindelijk een positieve uitkomst voor De Blije Boon. 

4. Bekijk onze animatievideo’s 

Wie weet kost het maar een paar minuten tijd om een antwoord op je vraag te vinden. Bekijk onze animatievideo’s, daarin vind je snelle antwoorden: ‘Wat staat er in je projectplan?’ en ‘Wat staat er in je begroting?’.

5. Tijd voor verdieping? Volg een training

Vind je het prettig om wat meer bij de hand genomen te worden en alles te leren over de wereld van fondsen en fondsenwerving? Wil je het schrijven van een projectplan helemaal goed in de vingers krijgen of dieper in de financiën van je project duiken? Meld je dan aan voor een van onze gratis trainingen

Met dank aan

Deze tips zijn samengesteld uit gesprekken tijdens ons programma Pop-up 1818 in Zoetermeer, Westland en Katwijk. Met speciale dank aan Elisabeth van Delft voor het delen van haar ervaringen. 

Leg je plan voor aan een adviseur

Aanmelden online spreekuur