Tijdelijke actie voor buurtontmoetingsplekken

Op deze pagina vind je veelgestelde vragen over de tijdelijke actie voor buurtontmoetingsplekken, de contactpersoon van de donatieregeling en inspirerende voorbeelden van andere buurtontmoetingsplekken. 

Het is niet meer mogelijk om een aanvraag in te dienen voor deze actie. 

Fonds 1818 heeft met een tijdelijke en speciale donatieregeling buurtontmoetingsplekken in onze regio geholpen. Locaties die een opknapbeurt nodig hadden of wilden investeren in energiebesparing, konden bij het fonds een aanvraag doen tot 1 maart 2023.  

Veelgestelde vragen

1. Past mijn buurtontmoetingsplek bij deze actie van Fonds 1818?

Om een geldbedrag bij Fonds 1818 aan te kunnen vragen voor het verbeteren van jouw buurtontmoetingsplek, willen we dat je:

  • minimaal 25 bezoekers per week ontvangt;
  • minimaal 4 dagdelen in de week open bent;
  • activiteiten organiseert waaraan iedereen mag meedoen; 
  • werkt met vrijwilligers;
  • niet commercieel bent;
  • de donatie vóór 1 maart 2023 aanvraagt.  
2. Wat verstaan jullie onder een dagdeel?

Eén dagdeel duurt minimaal drie uur.

3. Waarvoor kan ik geld aanvragen?

Je kunt geld aanvragen voor een investering in het pand, de aankleding en/of materialen voor activiteiten. Van een frisse lik verf tot het installeren van zonnepanelen. Van het vervangen van een versleten bankstel, picknicktafel of biljarttafel tot de aanschaf van onmisbare technische apparatuur. Van het aanbrengen van voorzieningen voor mindervalide bezoekers tot het plaatsen van een akoestisch plafond.

4. Welke organisaties kunnen geen gebruik maken van deze actie?

Organisaties die niet in aanmerking komen voor deze speciale actie:

  • zorginstellingen
  • speeltuinverenigingen
  • scholen
  • sportverenigingen
  • bibliotheken
  • scoutings
  • kinderboerderijen.
5. Hoeveel geld kan ik aanvragen?

We werken bij deze regeling met vaste donatiebedragen. Bedenk goed hoe hoog de kosten van je investering(en) zijn en maak een keuze uit één van de vijf bedragen: 2.500, 5.000, 10.000, 15.000 of 20.000 euro.

6. Moet ik snel zijn met het indienen van mijn aanvraag, omdat de geldpot anders op is?

Nee dat hoeft niet, er is voldoende geld gereserveerd om alle passende aanvragen binnen de looptijd van de actie te honoreren. 

7. Mag ik de hele donatie van Fonds 1818 houden, ook wanneer de kosten van mijn investering lager uitvallen dan het ontvangen geldbedrag?

Omdat we binnen deze regeling met vaste donatiebedragen werken, zou het kunnen dat de kosten van jouw investering (iets) lager uitvallen dan het ontvangen geldbedrag. Je hebt bijvoorbeeld 10.000 euro ontvangen voor een investering van 9.000 euro. In dat geval krijg je van Fonds 1818 een e-mail met het verzoek om een bedrag terug te betalen. 

8. Kan ik binnen deze actie meerdere keren geld aanvragen voor dezelfde buurtontmoetingsplek?

Nee, je kunt binnen deze actie één keer geld aanvragen voor een buurtontmoetingsplek. Als je verantwoordelijk bent voor meerdere buurtontmoetingsplekken, dan kun je voor de verschillende buurtontmoetingsplekken aparte aanvragen indienen.

9. Mag ik meerdere investeringen in één donatieaanvraag opnemen?

Ja, dat mag. Als jouw buurtontmoetingsplek bijvoorbeeld dringend toe is aan nieuwe stoelen én een verfbeurt, dan kun je het donatiebedrag aan beide investeringen besteden. 

10. De investering die ik wil doen is hoger dan het maximaal aan te vragen geldbedrag? Kan ik dan toch aan de actie deelnemen?

Ja dat kan, maar dan zal je het restant op een andere manier moeten financieren. Bijvoorbeeld door eigen middelen beschikbaar te stellen en cofinanciering te zoeken bij de gemeente en/of andere fondsen.

11. Ik heb net verbouwd. Mag ik de gemaakte kosten in deze actie doorberekenen?

Nee, deze actie is alleen bedoeld voor nog te maken kosten. 

12. Wanneer hoor ik van Fonds 1818 of ik een donatie ontvang?

Wanneer we je ingevulde aanvraagformulier hebben ontvangen, hoor je binnen een maand van ons of je een donatie van Fonds 1818 krijgt.  

13. Hoe moet ik mijn ontvangen donatie verantwoorden bij Fonds 1818?

Zo eenvoudig als het aanvragen van het geld is, zo simpel houden we ook de verantwoording van je donatie. Na afloop stuur je ons een bestedingsverklaring met kopieën van je rekeningen en één of meer foto’s van het eindresultaat.   

14. Steunt Fonds 1818 buurtontmoetingsplekken alleen met deze actie?

Nee, zeker niet. Wij dragen buurtontmoetingsplekken altijd een warm hart toe. Deze actie is bedoeld als extra impuls. 

15. Ik voldoe niet aan alle criteria van deze actie, maar ik wil wel graag een bijdrage van Fonds 1818 krijgen. Wat nu?

Je kunt onze quickscan invullen en kijken of je aan de basisvoorwaarden voldoet om een donatie aan te vragen via de gewone aanvraagroute van Fonds 1818.

16. Ik ken een buurtontmoetingsplek die niet door jullie is benaderd. Mag die niet deelnemen aan jullie actie?

Wij hebben een selectie gemaakt van een kleine 300 buurtontmoetingsplekken in onze regio. Het zou goed kunnen dat we enkele buurtontmoetingsplekken over het hoofd hebben gezien. Als de plek voldoet aan de voorwaarden onder vraag 1, laat de contactpersoon dan een e-mail sturen naar Sanne de Maijer.

17. Fonds 1818 is toch aan het bezuinigen?

Dat klopt, maar de beleggingsresultaten in 2021 waren zo positief dat het ons de mogelijkheid geeft om deze eenmalige, tijdelijke actie uit te voeren.

Heb je nog geen antwoord op jouw vraag?

Staat het antwoord op jouw vraag niet tussen de veelgestelde vragen hierboven? Neem dan contact op met Sanne de Maijer.

Een kijkje bij andere buurtontmoetingsplekken

Laat je inspireren door de korte artikelen over drie andere buurtontmoetingsplekken die hun locatie hebben verbeterd met steun van Fonds 1818: wijkcentrum De Spelewey in Voorhout, twee locaties van Welzijn Scheveningen en speeltuinvereniging Ons Eiland in Leiden.