Leiden

Het Leidsch Debat 2019 wordt georganiseerd iin aanloop naar de verkiezingen van het Europees Parlement die in Nederland op 23 mei 2019 plaatsvinden. Het doel van het Leidsch Debat is inzicht te geven in de verschillende standpunten van een aantal belangrijke verkiesbare partijen voor het Europees Parlement. Organisatie is in handen van studenten van zeven studievereningen.
Ontmoetingsmaaltijd 2019:"Samen eten samen leven". Voor het tweede jaar op een rij organiseert Diaconaal centrum De Bakkerij een Ontmoetingsmaaltijd op 8 mei voor oud- en nieuwkomers in Leiden in de Marekerk waarbij vluchtelingen en bewoners van deze stad elkaar ontmoeten en leren kennen.
Het Cultural Festival is een eendaags evenement op 11 mei 2019, waarbij (internationale) studenten hun cultuur presenteren aan een breed publiek. Het doel van het evenement is het samenbrengen en integreren van mensen die (tijdelijk) in Leiden wonen en afkomstig zijn uit verschillende landen.
Zondag 14 juli 2019 heeft de 38ste editie plaats van Werfpop. Werfpop is het grootste popfestival van de Leidse regio met ca. 20.000 bezoekers. Werfpop heeft plaats in het natuurpark de Leidse Hout en wordt door vrijwilligers georganiseerd. De organisatie is in handen van ca. 20 gemotiveerde en ervaren mensen en op de dag zelf zijn zo'n 300 vrijwilligers betrokken. Tijdens Werfpop treden op diverse podia 15 act's op. Daarnaast is er een randprogramma met cabaret, theater en kunst. Het gaat om een brede programmering met zowel lokaal, beginnend talent als bekende bands als publiekstrekker.
De tweede lustrummusical van ALSV Quintus is OntluiQing. Het stuk wordt in de Hooglandse kerk uitgevoerd door 32 studenten die hetzij op de planken staan, hetzij in de band zitten. Andere studenten zijn weer verantwoordelijk voor decor, kostuums etc. Verwacht aantal bezoekers: 700.
Rugbyclub DIOK gaat een rolstoelrugbyteam opzetten, dat ook onderdeel gaat uitmaken van de club. Het plan is om in begin april 2019 te starten met een trainingsgroep en uiteindelijk na de zomer van 2019 met een team deel te nemen aan de nationale rolstoelrugby competitie. Hiervoor zijn onder meer aanpassingen aan het clubhuis nodig en de aanschaf van materiaal als voor het rugby geschikte rolstoelen.
In het plantsoen, rondom de dierenweide, de Coestal, te Leiden, zal op zondag 4 augustus weer op vier plaatsen een open lucht atelier ingericht worden, waar buurtbewoners en voorbijgangers hun impressie van de dierenweide en omgeving op doek, of op papier kunnen schilderen. In elk atelier is een begeleider/amateurschilder uit de buurt aanwezig, die de deelnemers uitnodigt en op weg helpt. De schilderijen worden in de twee weken daarop volgend in de ontvangstruimte van verpleeghuis Zuydtwijck ten toon gesteld.
Elke laatste zondag van de maand juni, juli en augustus wordt de mogelijkheid geboden en plein air te gaan schilderen op steeds verschillend plaatsen in het Leidse Singelpark. Iedereen die mee wil doen kan aanhaken. De drie initiatiefnemers beschikken over twaalf schildersezels die zijn aangekocht met project 180909. Er wordt gerekend op 15 à 20 deelnemers en 200 man publiek per keer.
Van 13 tot 16 mei 2020 wordt in Leiden het Textiel Festival 2020 georganiseerd. Het Textiel Festival is een podium voor de amateurkunstenaars en geeft de bezoekers de mogelijkheid om kennis te nemen van de grote diversiteit die de textiele kunst biedt. Naast kunst van amateurs is er werk te zien van studenten en professionals. Verwondering, inspiratie en herkenning zijn belangrijke pijlers. Middelpunt van het Festival is de Pieterskerk waar verschillende exposities te zien zullen zijn. Daarnaast is er een textielroute langs tal van culturlele Leidse instellingen en galeries.
Op 3 oktober wordt Leidens Ontzet herdacht. Stichting Historische Haven Leiden wil bij die gelegenheid de schepen in de Historische Haven tonen aan een groot publiek. Een historische-/nautische markt in samenwerking met het Katwijks museum en het Zuiderzeemuseum laat oude tijden herleven. Het doel is bij te dragen aan de bewustwording van de rol die het varend erfgoed vroeger vervulde in het dagelijks leven, hoe het leven aan boord van historische bedrijfsvaartuigen vroeger was en waarvoor ze werden gebruikt.

Pagina's

Abonneren op RSS - Leiden

U bent hier

Deel met:

 

Wilt u ook ieder kwartaal het gratis Fonds 1818 Magazine ontvangen?
Meld u dan hier aan.