Crowdfunding

Er zijn verschillende manieren om een initiatief te financieren. Zo is bijvoorbeeld crowdfunding een effectieve manier. Het werkt zo: iemand biedt een initiatief aan op een speciaal daarvoor ingerichte webomgeving. Het initiatief wordt duidelijk omschreven; waar het voor is, voor wie, waarom en hoeveel geld nodig is om het te realiseren. Vervolgens kunnen mensen – bekenden en onbekenden – zelf bepalen of ze een groot of klein geldbedrag geven. Er zijn uiteenlopende overwegingen om dat te doen: ze zien toekomst in het initiatief, hebben er zelf ook baat bij of het gaat ze nauw aan het hart. Die vele, kleine donaties vormen samen het totale geldbedrag wat nodig is voor het realiseren van het initiatief.


Ondernemerschap
Het ondernemerschap en het creëren van draagvlak voor een initiatief staat bij deze manier van financiering centraal. Fonds 1818 wil het ondernemerschap ondersteunen, onder meer door het stimuleren van crowdfunding.

Er zijn vele mogelijkheden voor maatschappelijke initiatieven om aan crowdfunding te doen. Er zijn naast bovengenoemde diverse online platforms én het is mogelijk om crowdfunding geheel in eigen beheer te doen.

Fonds 1818 steunt crowdfunding
Fonds 1818 steunt stichtingen en verenigingen bij hun crowdfunding. Het fonds kan een bijdrage in de crowdfundingpot storten zodat het voor derden aantrekkelijker is om ook bij te dragen. Meestal geldt: als iemand een start maakt, volgt de rest vanzelf.
Het werkt vrij simpel: ruim voordat de actie van start gaat, neemt de initiatiefnemer contact op met Fonds 1818. Op basis van het projectplan wordt bekeken welke manier van doneren het beste bij het project past. Als dat crowdfunding is, wijzen we op de webplatformen waar wij een samenwerking mee hebben. We bekijken welk bedrag Fonds 1818 geschikt acht om te doneren voor de crowdfunding en geven tips zoals hieronder om te zorgen dat de crowdfundingactie een succes wordt.


Ook organisaties die een reguliere aanvraag voor een donatie indienen bij het fonds, zullen in sommige gevallen op de mogelijkheden van crowdfunding gewezen worden.

Tips om crowdfunding succesvol te maken
  1. Neem voldoende tijd om de crowdfunding goed voor te bereiden. Houdt hierbij ook rekening met bijvoorbeeld schoolvakantieperiodes.
  2. Maak een stappenplan en verdeel de taken goed. Dat voorkomt irritaties onderweg.
  3. Regel van te voren al een groep mensen die toezeggen dat ze zullen doneren. Dat kan anderen ook aanzetten tot het geven van geld.
  4. Kies een realistisch streefbedrag.
  5. Houdt de kosten en baten in het oog. De crowdfunding mag niet meer kosten dan hij opbrengt.
  6. Zie crowdfunding ook als pr. Mensen geven misschien niet, maar horen wel van u!
  7. Maak optimaal gebruik van sociale media.
  8. Maar onderschat ook het effect van persoonlijk contact niet.
  9. Herhaal uw boodschap en zet uzelf over gêne heen om geld te vragen.
  10. Neem ruim voor de start van de actie contact op met Fonds 1818 om afspraken te maken over een bijdrage.

Wilt u crowdfunding gebruiken om uw maatschappelijke initiatief te financieren? Kijk dan hier voor meer informatie over de mogelijkheden rondom aanvragen bij Fonds 1818.

U bent hier