Murat Aslancik

Projectadviseur
Murat Aslancik Fonds 1818

Werkdagen

Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag.

Werkgebied

Leiden
Leiderdorp
Oegstgeest

Nevenfunctie

Bestuurslid Stichting Coöperatiekring Leiden-Haaglanden

Spreekuur

Murat houdt iedere eerste en derde woensdag van de maand online spreekuur voor Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest.

Maak kennis met Murat

Vraag aan Murat Aslancik waar het werk als projectadviseur voor hem om draait en hij heeft meteen het antwoord: “Om de gesprekken met aanvragers. Het geeft energie om mooie plannen te horen en aanvragers een stap verder te kunnen helpen.” Voor Murat werkt dat heel goed in de vorm van het spreekuur van Fonds 1818: “Hierin kan ik met een aanvrager snel tot de kern komen”. Maar de adviseur verheugt zich er ook op om Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest in te trekken voor langere ontmoetingen met initiatiefnemers.

De weg naar Fonds 1818 liep voor Murat langs verschillende culturele jongerenevenementen in Rotterdam, waarvoor hij als coördinator werkte, en de gemeente Delft, waar hij zich inzette voor culturele diversiteit en jongeren met achterstand. Binnen die eerdere banen bewoog Murat zich al het liefst tussen de initiatiefnemers zelf, de mensen die het verschil maken met hun goede ideeën. 

Geknipt voor het spreekuur

“Dat is ook wat me het meest motiveert als projectadviseur bij Fonds 1818: het contact met de aanvragers. Ik sta altijd vooraan als we een spreekuur organiseren. Ook haal ik veel plezier en voldoening uit het geven van onze training Fondsenwerving.” In het spreekuur van Fonds 1818 kunnen aanvragers een klein kwartier met een adviseur in gesprek over hun plan, de vragen die ze hebben en de eventuele hobbels of problemen waar ze tegenaan lopen. Sinds het uitbreken van de coronacrisis vinden de spreekuren overwegend online plaats.

Murat: “Het spreekuur leent zich heel goed om meteen to the point te komen, en dat doe ik ook graag: waarmee kunnen we jou helpen, wat is de volgende stap in je proces? Aanvragers komen vaak met een breed verhaal binnen, het is prettig om dat met elkaar te kunnen ontleden en tot de kern te komen. Dan blijkt de oplossing soms in iets heel concreets en praktisch te zitten, zoals een verbeterpunt in het bestuur of het aanscherpen van een dekkingsplan.

We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat Fonds 1818 er juist ook is om bij dat soort dingen te helpen. Veel aanvragers voelen schroom om bijvoorbeeld zo’n vraag over een dekkingsplan te stellen. Ze denken dat ze van de hoed en de rand moeten weten en een puntgaaf plan moeten hebben voordat ze bij ons mogen aankloppen. Maar niets is minder waar, wij willen initiatiefnemers juist helpen in hun aanvraagproces. Zo lees ik ook vaak mee met een concept plan en geef ik feedback die aanvragers kunnen meenemen voordat ze hun donatieaanvraag bij ons en andere financiers indienen.”

“Leiden en omgeving zijn heel sociaal; talrijke vrijwilligers zetten zich in voor het welzijn van anderen én de natuur”

Vertrouwen geven en kweken

Fonds 1818 wil niet alleen toegankelijk zijn voor aanvragers met goede plannen en hen een stap verder helpen, maar hun ook het vertrouwen geven dat ze aan iets moois werken dat het verdient om uitgevoerd te worden. 

“Regelmatig komen er parels bij ons langs waarvan je denkt: stel dat die zich niet bij ons hadden gemeld, was zo’n project dan wel van de grond gekomen?”, vertelt Murat. “Want als wij als Fonds 1818 enthousiast zijn, dan gaat het vaak rollen met een project en stappen ook andere financiers aan boord. Voorbeelden van zulke pareltjes uit mijn huidige werkgebied zijn de Leidse grachtprojecten van Aaf Verkade.”

Als we het over vertrouwen hebben, vindt Murat het ook belangrijk om zelf de daad bij het woord te voegen. “Ik geloof er erg in om alles wat goed is en kwaliteit heeft te omarmen en aanvragers niet te frustreren door bijvoorbeeld te zeggen: ‘jij hebt al vaak genoeg geld gehad’. Ik zie elk advies als een nieuw advies. Bovendien is het ook heel waardevol om de groei van bepaalde organisaties te kunnen ondersteunen met meerdere donaties over een langere periode.”

Leiden: stad met dorps karakter

Murat is de adviseur van de gemeenten Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest. Hij kijkt ernaar uit om die gemeenten in te trekken en zoveel mogelijk aanvragers te ontmoeten en beter te leren kennen. “Het zal alleen wel even puzzelen worden met mijn agenda. Naast projectadviseur werk ik tegenwoordig namelijk als systeembeheerder bij Fonds 1818, dat ook veel tijd opslokt. Ik ben blij dat ik in ieder geval de spreekuren kan doen om het contact met mijn aanvragers niet te verliezen.”

Naar zijn werkgebied kijkt Murat met veel trots en bewondering. “Leiden en omgeving zijn heel sociaal; er is heel veel vrijwilligerskracht en het draait daar echt om wat er in de buurten gebeurt. Dat vind ik heel mooi, zeker voor een stedelijk gebied. Leiden is een stad met een dorps karakter, dat las ik laatst in de krant. Daar ben ik het helemaal mee eens. Als we het specifiek hebben over Leiderdorp en Oegstgeest, dan springt de natuur er voor mij uit. Er zijn heel veel mensen die zich daar betrokken bij voelen en die zich belangeloos inzetten voor natuurbeleving en -behoud in hun omgeving.”