Margreet Aantjes-Cozijnsen

Projectadviseur
Margreet Aantjes-Cozijnsen Fonds 1818

Met ingang van 1 december 2023 is Margreet niet meer werkzaam voor Fonds 1818.

Margreet Aantjes vertrekt, Michel Nivard neemt haar taken voor Westland over

Tweeëntwintig jaar lang heeft Margreet Aantjes als projectadviseur voor Fonds Westland en Fonds 1818 donatieaanvragen van uiteenlopende Westlandse organisaties en actieve groepjes bewoners behandeld. Dat betekent niet dat zij zich alleen heeft gebogen over formulieren en begrotingen - integendeel: Margreet was veel in Westland te vinden om initiatiefnemers te ontmoeten en met hen samen te werken. “Westlanders denken in mogelijkheden en oplossingen. Het zijn inventieve en betrokken doeners. Daar beweeg ik me heel graag tussen.” Met ingang van 1 december 2023 gaat Margreet genieten van haar pensioen. Michel Nivard neemt haar taken voor gemeente Westland over.
 
Margreet Aantjes werd in 2002 bij Fonds 1818 aangenomen als adviseur voor het toenmalige VSB Fonds Westland, het latere Fonds Westland dat in 2019 is gefuseerd met Fonds 1818. “Ik kende Westland destijds alleen van wandelingen over het strand, dus er viel voor mij een hele wereld te ontdekken. Dat heb ik met enorm veel plezier gedaan.”

Daadkrachtig en direct

Margreet kijkt met veel warme gevoelens terug op de samenwerking met Westlandse organisaties die bij Fonds 1818 aan het juiste adres zijn voor een donatie. “Samenwerken is echt het goede woord. Organisaties stonden altijd open voor het gesprek en voor feedback, en op hun beurt wisten ze mij te inspireren met hun mooie plannen.” 

Ook over de mentaliteit van de Westlander is Margreet zeer te spreken. “Voor mij is de Westlander heel daadkrachtig, direct, open, creatief en betrokken. Heeft iemand een probleem, dan staan er altijd wel mensen in de buurt klaar die de handen ineenslaan en het proberen op te lossen.”

Gemeente vol vrijwilligers

Margreet is vol lof over het grote aantal vrijwilligers dat actief is in Westland. “Voor mijn gevoel hangt dat samen met de tuinderscultuur. Het vroege opstaan, de taakjes die je al vanaf je kinderjaren krijgt; daardoor leer je wel je handen uit de mouwen steken.”

Kan Margreet mooie voorbeelden noemen van Westlandse projecten die gedragen worden door vrijwilligers? “Die zijn er volop. Ik denk nu aan het Westlands Museum voor streek- en tuinbouwhistorie. Ook heel mooi is de Groente- & Fruitbrigade, die eten levert aan de Voedselbanken. En de Plusbus, waarvoor een vracht aan vrijwilligers zich inzet voor het vervoeren van ouderen. Zo kan ik nog wel even doorgaan.”

In de haarvaten van de wijken

Niet alleen met de aanvragers, maar ook met de andere fondsen en overkoepelende organisaties heeft Margreet altijd goed samengewerkt. Zoals met Vitis Welzijn. “Deze welzijnsorganisatie is actief in de haarvaten van Westland. Mede dankzij de sociaal makelaars met wie ze werken, weten ze precies wat er in alle wijken speelt. Voor mij was het heel fijn om even met de sociaal makelaars te kunnen sparren als ik aanvragen vanuit bewoners ontving.” 

Margreet vervolgt: “Ook Westland Cultuurweb wil ik zeker noemen. Deze netwerkorganisatie richt zich in toenemende mate op groepen die niet vanzelfsprekend in aanraking komen met kunst en cultuur, onder wie nieuwkomers en mensen met een beperking. Het verminderen van kansenongelijkheid, dat Westland Cultuurweb hiermee nastreeft, sluit naadloos aan bij het donatiebeleid van Fonds 1818.”

Stokje over en weer

Sinds 1 december is Margreet gestopt met haar werkzaamheden voor Fonds 1818. Michel Nivard neemt, naast zijn huidige werk als Hoofd Donaties en projectadviseur voor andere gemeenten in ons werkgebied, haar taken voor Westland over. Margreet: “Westland in heel goede handen bij Michel, de meest ervaren projectadviseur van Fonds 1818 én geen onbekende in de gemeente. Toen ik begon in 2002 nam ik het stokje namelijk over van Michel, heel leuk dat hij dat nu weer kan terugpakken.

Tegelijk is het voor Michel fijn om te werken voor een gemeente die Fonds 1818 steeds beter weet te vinden. Het ziet ernaar uit dat de teller van donatiegelden die Fonds 1818 dit jaar in totaal geeft aan maatschappelijke projecten in en voor Westland, over de 600.000 euro zal gaan. Dat is een geweldig bedrag voor grote en kleine projecten die stuk voor stuk het verschil maken.”

Ben je voor een organisatie of als bewonersinitiatief actief in gemeente Westland en heb je een vraag over jouw project? Neem dan contact op met Michel Nivard.