Irma de Bruijn

Projectassistent
Irma de Bruijn Fonds 1818

Werkdagen

Maandag, woensdag en vrijdag. Oneven weken: dinsdag. Even weken: donderdag. 

Maak kennis met Irma

In het jaar 2002 solliciteerde Irma de Bruijn bij drie organisaties. Ze wilden haar alle drie hebben; Irma koos voor Fonds 1818. Als assistent projectadviseur voert zij de administratie over de ontvangen donatieaanvragen. Non stop trekt er een stoet aan mooie initiatieven uit negentien gemeenten aan haar voorbij. “In het begin dacht ik: mag ik dit wel lezen? Nu geniet ik ervan om bij het inschrijven van een aanvraag alvast een glimp op te vangen van een goed plan.”

Het was wel even schrikken toen Irma in 2002 het contract tekende voor haar nieuwe baan bij Fonds 1818. “Ik dacht een moment: ik ga gewoon de helft minder verdienen dan bij mijn vorige werk, dit klopt toch niet? Maar het lag aan de euro die net was ingevoerd – gelukkig.”

Dromen van een kastenwand vol rode mappen

Dat schijnbaar gehalveerde salaris was niet het enige dat Irma in die begintijd in verwarring bracht. “Het statige, deftige pand met marmeren hal, waar ons kantoor toen nog in zat, vloog me wel een beetje aan. Hoor ik hier wel? Maar nog meer was ik onder de indruk van de gigantische kastenwand in de kamer van de projectadministratie: een muur vól rode mappen, van links naar rechts en van boven naar beneden. Het was het archief van alle aanvragen. Ik heb over die mappen gedroomd. Bij mijn vorige baan werkte ik alleen met personeelsgegevens en crediteuren. Ik dacht: dit ga ik nooit leren.”

Een warm bad

Al snel lachten de rode mappen Irma toe. En ook die marmeren hal was geen hobbel meer toen zij eenmaal wist wie er nog meer doorheen liepen. “Bij Fonds 1818 vond ik weer de kleine en persoonlijke werkplek die ik in de jaren ervoor enorm had gemist. Sinds mijn vijftiende had ik administratief werk bij een schoonmaakbedrijf gedaan. Door overnames groeide dat bedrijf steeds groter, waardoor ik uiteindelijk letterlijk een nummer werd – nummer 24 – en er een onpersoonlijke, zelfs vijandige sfeer ontstond. Daar kon ik niet meer in functioneren, dus ben ik opgestapt.

Fonds 1818 voelde daarna als een warm bad. En als je happy bent op een plek, doe je ook je werk goed, voor een organisatie is dat toch ook heel belangrijk. We vormen een heel leuk clubje op de projectadministratie, en ook met andere collega’s heb ik dierbare contacten opgebouwd.”

Jeugdvakantieloket en Haags Groene Kruisfonds

Irma verwerkt niet alleen de donatieaanvragen voor Fonds 1818. Vanuit Fonds 1818 voert ze ook de projectadministratie over alle donatieaanvragen voor twee collega fondsen uit de regio: het Haags Groene Kruis Fonds en het Jeugdvakantieloket. “Met de besturen van deze fondsen komen we een paar keer per jaar bij elkaar om de besluiten te nemen. Het is heel leuk om af en toe over te schakelen naar een andere sfeer en werkwijze, en om de mensen achter deze organisaties te leren kennen.”

Meegaan met nieuwe technieken

Als medewerker van de projectadministratie zit je natuurlijk ook met je neus op alle technologische ontwikkelingen. De rode mappen van weleer zijn er niet meer, alles gaat inmiddels digitaal. “Daar raak ik niet door van slag, integendeel, ik vind het alleen maar leuk en spannend om die ontwikkelingen mee te maken. En als het goed is, maakt het ons werk alleen maar efficiënter, dat is natuurlijk altijd fijn.”