Werkdagen
Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.
Werkgebied
- Den Haag - Centrum en Scheveningen
- Voorschoten
- Wassenaar
Spreekuur
Carien houdt iedere eerste en derde vrijdag van de maand online spreekuur voor Voorschoten, Wassenaar, Den Haag Centrum en Scheveningen.
Nevenfunctie
Bestuurslid Madurodam Kinderfonds
Maak kennis met Carien
Zeg het woord ‘groen’ op het kantoor van Fonds 1818 en alle blikken richten zich op Carien Janssen van Raay. Al jaren maakt de projectadviseur zich hard voor initiatieven die de ruimte geven aan de natuur. Zelf nam Carien het initiatief voor het fondsprogramma Groene Schoolpleinen dat een enorm succes werd. “Daar ben ik het meest trots op. Er kwam heel veel werk bij kijken, ik had er een extra baan bij, maar ik kreeg er ook zoveel energie van.”
Het ministerie van VROM óf Fonds 1818: eind jaren negentig was Carien in de running voor twee banen. Opgeleid tot milieujurist aan de Universiteit Leiden en net terug uit Hamburg en Praag, waar ze zeven jaar woonde, was ze neergestreken in Den Haag. “Een bank, bah. Dat dacht ik eerlijk gezegd toen ik op sollicitatiegesprek ging bij het VSB Fonds Den Haag en omstreken, zoals Fonds 1818 toen nog heette”, vertelt Carien. “Ik zette mijn zinnen op het ministerie, maar dat bleek toch niet te passen. Toen heb ik alsnog aangeklopt bij het fonds en kon ik daar aan de slag. Grappig hoe het kan lopen.”
Van typist tot projectadviseur
Carien begon bij Fonds 1818 als typist en maakte al snel de overstap naar de administratie, waar de wereld van de rode mappen op haar wachtte die collega Irma ook al beeldend beschreef. “Ondertussen keek ik wel uit naar banen die beter aansloten bij mijn opleiding en zocht ik naar manieren om me juridisch te laten bijscholen. Ik had na mijn studie gewerkt als milieujurist bij de Raad van State en de Gemeente Delft, maar het milieurecht was in de jaren dat ik in het buitenland was flink veranderd.”
Tot een terugkeer naar het milieurecht zou het niet komen. “‘Wacht even’, zei toenmalig fondsdirecteur Bernard Polders tegen me toen hij merkte dat ik meer wilde. Hij ging het grootser aanpakken met het fonds en kon extra krachten goed gebruiken. Toen ben ik projectadviseur geworden.”
De wind mee
Carien kijkt met een gevoel van vrolijke nostalgie terug op haar begintijd als projectadviseur. “Elk project werd toen nog door alle adviseurs besproken, in een wekelijkse vergadering op dinsdag. Op een gegeven moment lukte dat niet meer, er kwamen teveel aanvragen binnen. De adviseurs kregen hun eigen thema’s. Ik heb toen het thema Natuur & Milieu opgezet. Zo vond ik toch de aansluiting bij mijn achtergrond én kwam ik in aanraking met veel inspirerende organisaties en projecten die we met donaties konden steunen.”
Terwijl Carien bij Fonds 1818 de schijnwerpers op natuur en milieu zette, groeide wereldwijd de aandacht voor het thema duurzaamheid. “Mensen zoals Al Gore wakkerden die bewustwording enorm aan. Hierdoor kreeg ik in het werk ook de wind mee en kwam er veel ruimte voor allerlei initiatieven.” In haar eigen wijk vormde Carien met onder anderen een energieadvocaat, een klimaatactiviste, een kunstenares en een Shell-medewerkster een duurzaamheidsgroep. Deskundigen en andere enthousiastelingen wisselden hun kennis en ideeën uit aan tafel van het Duurzaam Ontbijt dat Carien in samenwerking met de Gemeente Den Haag opzette. “Van ingenieurs in pak die zich over technologieën bogen, verschoof de focus van de ontbijtgesprekken naar onderwerpen zoals urban farming. Steeds meer initiatiefnemers van groenprojecten, onder wie veel bevlogen vrouwen, schoven aan.”
“Ik kijk ernaar uit om ‘mijn gemeenten’ in te trekken en onze aanvragers goed te leren kennen.”
Leukste tijd tot nu toe
Carien brengt de mensen met ideeën niet alleen samen, ze komt ook zelf met ideeën en denkt mee. “Zo’n vijftien jaar geleden ontving ik een aanvraag van een Montessorischool die meer met groen wilden doen. Samen met oud-collega Rien van der Velden ben ik me hier toen in gaan verdiepen.” Een rondgang langs inspirerende voorbeelden – onder wie een echtpaar uit Duitsland en een Leidse moeder die als landschapsarchitect de Woutertje Pieterseschool van haar kinderen onder handen nam – leidde tot het door Carien en Rien opgezette fondsprogramma Groene Schoolpleinen. Na aanvankelijke weerstand van basisscholen – “ze vonden het maar onveilig en vies om schoolpleintegels in te ruilen voor groen, aarde en natuurlijke materialen” – nam het programma een enorme vlucht.
Carien: “We steunden de scholen in onze regio niet alleen met donaties, maar organiseerden ook bijeenkomsten en workshops – voor hoveniers ging er ook een wereld open. Ik had er met het coördineren van al die activiteiten een tweede baan bij, dat was heel druk, maar ook enorm inspirerend. Ik kreeg er zoveel energie van. Het was mijn leukste tijd tot nu toe bij Fonds 1818.”
Jongeren maken het verschil
Hoewel Carien nog altijd verantwoordelijk is voor het aandachtsgebied Natuur & Milieu, werkt ze niet meer met vaste thema’s. Net als haar collega-adviseurs heeft ze nu gemeenten onder haar hoede. Zo behandelt ze alle aanvragen uit Den Haag Centrum, Voorschoten en Wassenaar.
Carien: “Als het over Den Haag gaat, dan wil ik graag Schilderswijk en Transvaal noemen. De twee stadsdelen hebben nog altijd een slechte naam. Natuurlijk zijn er ook problemen, maar tegelijk zetten heel veel mensen zich met hart en ziel in voor hun buurt. Ik vind het ontzettend leuk om daar te komen en projecten te bezoeken. Het is ook zo mooi om te zien hoeveel jongeren, onder wie de initiatiefnemers van Stagehuis Schilderswijk, het verschil maken.”
Wassenaar en Voorschoten heeft Carien nog wat minder op haar radar, maar ze kijkt ernaar uit om ook deze gemeenten in te trekken. “Hierbij helpt ons programma Pop-up 1818 me. De bijeenkomsten die we organiseren zijn voor mij fijne startpunten om de aanvragers en collega fondsen en financiers uit de gemeenten goed te leren kennen.”