#metoo: ‘Waar ligt de grens? Praat erover!’

#metoo: ‘Waar ligt de grens? Praat erover!’

Centrum 16•22 wil jongeren aan het denken zetten over grensoverschrijdend seksueel gedrag. Daartoe dient ook het #MeToo-evenement voor 150 eerstejaarsstudenten aan de mbo-opleiding sociaal werk van het ROC Mondriaan in Den Haag. ‘Bij veel van hen is dit onderwerp thuis niet bespreekbaar.’


Tijdens de bijeenkomst in het afgeladen theater De Vaillant in de Schilderswijk wordt in spelvorm gesproken over thema’s als loverboys, groepsdruk, roddelen en naaktfoto’s. Over de vraag of verkrachting grensoverschrijdend gedrag is, zijn alle leerlingen het wel eens. Maar waar ligt de grens? Discussie ontstaat bij het voorbeeld van het nafluiten van een vrouw op straat. “Hoe moet je anders iemand aanspreken?”, vraagt een jongen zich hardop af. “Naar haar toe lopen”, antwoordt een meisje fel. “Ik vind het echt niet respectvol als je naar me fluit. Ik ben toch geen hond.”

Makkelijker praten

“Niet al mijn studenten kunnen hun grenzen altijd zo makkelijk aangeven”, vertelt docent en mentor Raveena Janki-Gobind. “Ze zijn tussen de 16 en 28 jaar. Negentig procent van hen is islamitisch. Het is een onderwerp dat niet bespreekbaar is thuis, en vaak ook niet tussen jongens en meisjes onderling. Na deze bijeenkomst is het makkelijker om er met ze over te praten. Dat is belangrijk. Voor het klimaat op school, maar ook omdat ze er later in hun werk mee te maken kunnen krijgen, bijvoorbeeld als een cliënt iets dergelijks heeft meegemaakt.”

 

Volgens cijfers van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) vindt grensoverschrijdend seksueel gedrag het meest plaats onder mbo-studenten in achterstandswijken. “Het is een moeilijk bereikbare groep jongeren”, aldus Joyce Bikker van Centrum 16•22. “We zetten ze in heel korte tijd aan het denken”, stelt haar collega Amer Mohabir. “Dat ze de vragen en stellingen niet per se op zichzelf hoeven te betrekken, maakt het veilig om het over gevoelige zaken te hebben. Het doel is dat ze gaan nadenken over hun gedrag en elkaar daarop durven aanspreken.”

 

Wederzijdse instemming

De leerlingen krijgen punten voor hun argumentatie. De jury bestaat uit medewerkers van de GGD, die het evenement samen met Fonds 1818 financiert, en SHOP, dat slachtoffers van prostitutie en mensenhandel helpt. “Seks is niet per se MeToo”, benadrukt een van hen, “het kan ook gewoon leuk zijn. Mits met wederzijdse instemming.” Daarover zullen de jongeren het later in de klas nog hebben. “Tijdens een nagesprek op school en in latere leerjaren gaan we dieper op dit onderwerp in”, aldus hun docent. “Hier wordt de opening gecreëerd om dat mogelijk te maken.”

 

Dit artikel komt uit het Fonds 1818 Magazine.

U bent hier