Loop je vast met je vrijwilligersorganisatie? De SESAM Academie helpt!

Bij het opzetten en draaiende houden van een vrijwilligersorganisatie komt heel veel kijken. Hoe zorg je voor een krachtig bestuur? Heb je behoefte aan een vrijwilligersbeleid? Kun je tips gebruiken op het gebied van marketing en communicatie? Welke vragen of twijfels je ook hebt, de SESAM Academie helpt je bij het vinden van de beste antwoorden en werkwijzen voor jouw organisatie. 

De SESAM Academie is er voor beginnende én ervaren vrijwilligersorganisaties. “Als een ontdekkende vriend lopen we een stukje mee met startende initiatiefnemers, waarna de organisatie zelfstandig verder kan. Organisaties die al langer meedraaien, kunnen behoefte krijgen aan een frisse blik en het doorbreken van bepaalde patronen. Ook daar kunnen wij bij helpen.” Dit vertelt Els Driessen, één van de adviseurs van de SESAM Academie en de coördinator voor de aanvragers die vanuit Fonds 1818 aan de non-profitorganisatie worden gekoppeld. 

Hulptrajecten in alle soorten en maten 

Zo uiteenlopend als de hulpvragen zijn, zo verschillend zijn de geboden trajecten. Els: “We beginnen met een intakegesprek, waarbij vaak ook een adviseur van Fonds 1818 aanwezig is, en meestal met een plan van aanpak. Het is fijn om vanaf het begin helder te hebben wat er nodig is en wat onze rol daarin wordt. De ene keer zijn we binnen een paar gesprekken klaar en kan een organisatie door, maar het kan ook een half jaar tot een jaar duren. Dat betekent overigens niet dat wij er continu mee bezig zijn. Doordat de meeste vrijwilligersorganisaties niet vaak vergaderen, gaat de besluitvorming ook niet zo snel; je bent al snel een paar maanden verder voordat er knopen worden doorgehakt.” 

Een recent voorbeeld van een langere begeleiding betrof een stichting die jongeren helpt met het vinden van maatschappelijke stages. “De organisatie was zo jong en enthousiast, heel mooi om te zien, maar aan bestuurlijke ervaring ontbrak het nog helemaal. Dan is de vraag hoe je het met elkaar gaat doen en invullen een behoorlijke kluif. Met onze hulp heeft dat uiteindelijk zelfs geleid tot een heel nieuw bestuur.”

Als een ontdekkende vriend lopen we een stukje mee met een vrijwilligersorganisatie.
Els Driessen

Een schat aan ervaring en deskundigheid 

SESAM staat voor Senioren en Samenleving. Alle adviseurs hebben al een heel werkleven achter de rug en brengen een schat aan ervaring en deskundigheid met zich mee. “Het idee om senioren op deze manier een actieve rol in de samenleving te laten behouden, is overgewaaid uit Amerika”, vertelt Els, die zelf onder meer heeft gewerkt als leidinggevende bij de Rijksoverheid. “De meeste van onze twaalf adviseurs uit de regio van Fonds 1818 zijn gepensioneerd, maar niet allemaal. Zelf werk ik ook nog steeds naast dit adviseurswerk dat we allemaal belangeloos doen.”

Alle SESAM-adviseurs zijn generalisten: ze hebben kennis van alle onderwerpen waarmee vrijwilligersorganisaties te maken krijgen en kunnen daar ook goed over vertellen. “Natuurlijk heeft iedereen zo zijn eigen expertise en leren we ook nog altijd van elkaar”, vult Els aan. “Zo weet ik veel over vrijwilligers werven en minder over fondsenwerving, terwijl een aantal collega adviseurs daar juist weer helemaal in thuis is.”

SESAM-adviseur als vertrouwenspersoon

Sinds kort kunnen organisaties ook een beroep doen op SESAM-adviseurs in de rol van vertrouwenspersonen. Meerdere adviseurs, onder wie Els, zijn inmiddels voor die functie gecertificeerd en geregistreerd. “Door hulp in deze vorm te bieden, kunnen wij ook aan de beleidskant iets bijdragen”, vertelt Els. “Het is heel belangrijk dat organisaties alles goed geregeld hebben op het gebied van sociale veiligheid en integriteit – een actueel thema.”

Laat je trainen door de SESAM Academie

Naast het directe begeleiden van organisaties geeft de SESAM Academie veel trainingen, óók aan aanvragers van Fonds 1818. Els: “Onze trainingen zijn helemaal op maat gemaakt, we kunnen het over alles hebben; van marketing tot het penningmeesterschap. Ik heb laatst zelfs een cursus notuleren gegeven.”

Bij Fonds 1818 geeft de SESAM Academie de training Krachtig bestuur. Kun je tips gebruiken over hoe je jouw vrijwilligersorganisatie het beste kunt besturen? Meld je dan hier aan!

Wil je weten hoe je vrijwilligers werft en aan je bindt? Volg dan de training Vrijwilligerswerving, ook gegeven door de SESAM Academie.

Heb je behoefte aan de hulp van een SESAM-adviseur?  

Loopt jouw organisatie vast op het gebied van bijvoorbeeld strategie, marketing, organisatie of vrijwilligersbeleid en hebben jullie behoefte aan de gerichte hulp van een SESAM-adviseur? Laat het ons weten, zodat wij je in contact kunnen brengen met de SESAM Academie.