Lokale Fondsen

In het najaar van 2013 is het landelijk secretariaat Lokale Fondsen opgericht. Dit secretariaat ondersteunt groepen burgers bij het oprichten van een lokaal fonds. Een dergelijk fonds werft geld binnen de eigen gemeenschap. De opbrengsten worden weer besteed aan doelen binnen die gemeenschap. Fonds 1818 is nauw betrokken bij het secretariaat en komt graag in contact met geïnteresseerden die een lokaal fonds in hun eigen gemeente of stadsdeel willen oprichten.

In Nederland bestaat al een aantal lokale fondsen zoals het Vlietgemeenschapsfonds in Leidschendam-Voorburg, het Gemeenschapsfonds Schiedam en het Texelfonds. In veel andere plaatsen zijn betrokken burgers bezig met het oprichten van dergelijke fondsen. Een belangrijk kenmerk is dat deze fondsen gedragen én gevoed worden door de bevolking van een dorp, stad of regio, zowel met ideeën als met financiele middelen. Lokale of gemeenschapsfondsen hebben altijd een brede doelstelling maar kunnen ook geld inzamelen voor hele specifieke doelen.

Het landelijk secretariaat heeft veel kennis in huis en zal zo veel mogelijk inhoudelijke ondersteuning bieden. Fonds 1818 wil initiatiefnemers in de regio van het fonds graag extra ondersteunen bij het oprichten van een Lokaal Fonds. Bent u bezig met het oprichten van een Lokaal Fonds of wilt u meer informatie, neem dan contact op met Corien Bosch of Michel Nivard.

Deel met:

U bent hier

 

Wilt u ook ieder kwartaal het gratis Fonds 1818 Magazine ontvangen?
Meld u dan hier aan.