Veilig naar de kinderboerderij

Veilig naar de kinderboerderij

Hulpmiddelenpakketten maken kinderboerderijen coronaproof

 

Tweeënhalve maand lang scharrelden de geiten, kippen, hangbuikzwijntjes en andere dieren op de kinderboerderijen rond zonder de vrolijke aanwezigheid van kleine bezoekers. Aan die stille periode komt een einde nu de meeste kinderboerderijen in Nederland vanaf 2 juni weer opengaan. Om de heropening soepel en georganiseerd te laten verlopen, stelde Stichting Ondernemende Kinderboerderijen hulpmiddelenpakketten samen en maakte de organisatie een informatiefilmpje voor alle kinderboerderijen in het werkgebied van Fonds 1818.

 

“Medewerkers van kinderboerderijen hebben vaak het gevoel er alleen voor te staan. We geven hun graag wat support”, vertelt Hans de Rijk, medeoprichter van Ondernemende Kinderboerderijen. De stichting helpt kinderboerderijen in de regio Haaglanden, Leiden, Westland en Bollenstreek toekomstbestendiger te maken, onder meer door hen te ondersteunen bij het genereren van meer inkomsten. Nu elke kinderboerderij worstelt met dezelfde vraag – hoe kunnen we veilig bezoekers ontvangen? – kan de organisatie een rol spelen in het uitdragen van een eenduidige boodschap. Hans: “Een bezoek aan de kinderboerderij wordt echt anders – en korter.”

Aan GBV geen gebrek

Belangrijk is dat elke kinderboerderij vanaf 2 juni is voorzien van een goede routing en duidelijke regels om de bezoekersstroom te reguleren en wachtrijen te voorkomen. In het pakket dat Ondernemende Kinderboerderijen aanbiedt, zitten onder meer ‘houd-anderhalve-meter-afstand’-hesjes voor de medewerkers, grote vloerstickers en A2-borden met de nieuwe huisregels. Ook is er een professioneel informatiefilmpje dat de kinderboerderijen kunnen tonen aan hun bezoekers.

 

“Aan GBV ontbreekt het niet bij de kinderboerderijen”, vertelt Hans met een knipoog. “Gezond Boeren Verstand, bedoel ik, dat zit wel goed. Natuurlijk is het vooral een kwestie van logisch nadenken en weet elke kinderboerderij dat wel op haar manier te organiseren. De kinderboerderijen verschillen ook enorm van elkaar. Zelfs als ze even groot zijn kan de aanpak toch afwijken, alleen al doordat elke buurt anders is en de bezoekers zich dus ook anders gedragen. Maar hóe je het verhaal neerzet, met welke middelen en in welke bewoording – daarmee kunnen wij iedereen met dit hulpmiddelenpakket goed ondersteunen.”

Vertrouwen en veiligheid voorop

Los van de communicatiemiddelen naar de bezoeker probeert Ondernemende Kinderboerderijen met een protocol ook houvast te bieden aan de medewerkers en vrijwilligers. “Voorop staat dat zij zich veilig voelen”, zegt Hans. “Ons devies is dan ook: niet overhaasten, een goede voorbereiding is alles. Liever drie uur open dan helemaal dicht.”

 

De stichting maakt zich ook hard voor een goede afstemming met de gemeenten. Hans: “We merken dat in bepaalde gemeenten de druk wordt opgevoerd terwijl kinderboerderijen er nog niet klaar voor zijn om op volle kracht te draaien. We zijn nu aan het kijken of we Zoom-bijeenkomsten kunnen organiseren waarin medewerkers van kinderboerderijen in gesprek gaan met elkaar en een wethouder, zodat zij met elkaar kunnen aftasten wat de beste aanpak is”.

Alle beetjes helpen

Veel kinderboerderijen hebben nu minder inkomsten en extra uitgaven. Hans: “Ook hier moet het GBV-principe uitkomst gaan bieden. Een bezoek aan de kinderboerderij blijft gratis, maar een bijdrage is, zeker in deze tijd, natuurlijk zeer welkom”.

 

Bekijk hieronder het informatiefilmpje voor bezoekers van kinderboerderijen en ga voor meer informatie naar de site Kinderboerderijen Actief

 

U bent hier