Thuisgekookt koppelt duizenden thuiskoks aan kwetsbare buurtgenoten

Thuisgekookt koppelt duizenden thuiskoks aan kwetsbare buurtgenoten

Via Thuisgekookt (voorheen Thuisafgehaald) bereiden vrijwillige thuiskoks al jaren maaltijden voor buurtgenoten die wel wat hulp kunnen gebruiken. Nu het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de stichting heeft benaderd om een rol te spelen in de coronacrisis, is Thuisgekookt plotseling een spil geworden in de landelijke maaltijdvoorziening voor kwetsbare mensen. Directeur Stéphanie van Gerven: “We waren actief in acht gemeenten, nu in heel Nederland. De extra inspanning die daarbij komt kijken is enorm, maar de voldoening die het oplevert is nog veel groter. We ontvangen van alle kanten blije berichten”. Fonds 1818 steunt Thuisgekookt bij het bekostigen van de extra manuren in de gemeenten uit het eigen werkgebied.

Thuisgekookt in normale tijden

Stichting Thuisgekookt, een organisatie zonder winstoogmerk, brengt buurtgenoten op een bijzondere manier samen. Een vrijwillige thuiskok bereidt – wekelijks of een paar keer per week – een verse en gezonde maaltijd voor iemand uit zijn of haar omgeving. Vaak zijn de afnemers van de maaltijden mensen die zelf moeite hebben met koken, bijvoorbeeld doordat ze op leeftijd zijn of een beperking of chronische ziekte hebben. Naast de concrete hulp die geboden wordt, levert de maaltijddienst ook gezellige, sociale contacten op die soms zelfs uitmonden in warme vriendschappen tussen de buurtgenoten. Stéphanie: “Vaak gaan mensen ook nog op andere manieren voor hun buurtgenoten zorgen, bijvoorbeeld door een boodschapje te halen of samen een ommetje te maken”.

Thuisgekookt in coronatijden

In deze crisis is omkijken naar de ander belangrijker en waardevoller dan ooit. Thuisgekookt wordt dan ook stevig omarmd door de politiek en gemeenten die naar concrete oplossingen zoeken in tijden van corona. De organisatie werkt keihard om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen die nu thuis moeten of willen blijven vanwege hun kwetsbare positie. Met een coördinatieteam van drie vaste fulltimers, vijf tijdelijke parttimers en een enorm vrijwilligersbestand van ruim 14.000 thuiskoks (dat elke dag verder groeit), worden vele nieuwe koppelingen door heel het land tot stand gebracht.

 

Stéphanie: “Het lukt op deze manier om alle aanvragers binnen 24 uur voor te stellen aan een geschikte thuiskok. Zo werd thuiskok Rosa gekoppeld aan Jan, die twaalf huizen verderop woont. Jan gaat normaal twee keer per week naar buurtdiners, maar dat is nu niet meer mogelijk. Hij heeft een klein budget. Rosa houdt hier rekening mee en zorgt dat hij gezond eet. Daar krijgt Jan nu vier keer per week een glimlach van op zijn gezicht”.

Naar eigen wens

Het sociale contact ziet er tijdens deze coronacrisis anders uit dan normaal. Zo is er geen ruimte voor gezellige gesprekjes in de huizen, maar hangen de thuiskoks de maaltijden – in overeenstemming met de voorschriften van het RIVM – aan de deur. Toch blijft Thuisgekookt ook in deze situatie veel meer dan een standaard bezorgservice.

 

Stéphanie: “Doordat er speciaal voor hen gekookt wordt door iemand uit hun eigen buurt, voelen mensen zich meer gezien en minder eenzaam. Vaak wordt dit extra benadrukt door een handgeschreven briefje of kleine attentie bij de maaltijd. Dit draagt op langere termijn bij aan de aanpak tegen de sociale crisis die dit virus veroorzaakt. Bovendien eten mensen aantoonbaar beter van eten dat speciaal voor hen en naar hun eigen wensen is klaargemaakt. Dat levert voordelen voor de gezondheid op”.

 

Lees meer over het initiatief op de website van Thuisgekookt.
Foto: Olaf Smits

U bent hier