Stunt bouwt Upcycle Campus

Stunt bouwt Upcycle Campus

“Die Schie gaan we wel missen,” zegt Marc Boekenstijn. De directeur van Stichting Stunt kijkt door zijn kantoorraam naar het Delftse water waarop een aangemeerd fluisterbootje uit eigen vloot tegen de kant klotst. Op tafel liggen bouwtekeningen die enorm tot de verbeelding spreken: een glazen dak vol zonnepanelen, open en lichte ruimtes, een zee van mogelijkheden. “Maar we krijgen er natuurlijk ontzettend veel voor terug,” zegt Marc verheugd. Zijn vingers jeuken om aan de slag te gaan. Over een klein half jaar verhuist Stunt van het industriële pand aan de Schie naar een groots, zelf ontwikkeld belevingscentrum aan de Vulcanusweg: de Upcycle Campus.

 

Iedereen is van waarde, iedereen maakt waarde
Soms ontvangen we aanvragen voor initiatieven die op alle vlakken naadloos aansluiten bij de doelen van Fonds 1818. Stunt is zo’n initiatief. “Iedereen is van waarde, iedereen maakt waarde”, staat te lezen op de site van de stichting die dertien jaar geleden werd opgericht en inmiddels niet meer weg te denken is in Delft. Het citaat onderstreept de missie van Stunt: mensen die om welke reden dan ook aan de zijlijn staan of vastlopen in het leven weer mee laten doen.

 

Ruim honderd deelnemers zijn actief in één van de acht leerwerkbedrijven van Stunt, waaronder een lunchroom, naaiatelier, houtwerkplaats en fietswerkplaats. Recycling en upcycling zijn de sleutelwoorden in de werkmethode; door zoveel mogelijk met gebruikte en afgedankte materialen te werken, draagt Stunt bij aan een duurzame en circulaire stad.

 

Stichting STUNT Den Haag

 

Sociaal ondernemen
De voldoening zit niet alleen in het sociale en duurzame maakproces, maar ook in de kwaliteit en verkoop van de producten. Marc: “Het maakt mensen trots en gemotiveerd als ze zelf ervaren dat ze kwaliteitsproducten kunnen maken die onze klanten waarderen en die gewoon geld opleveren”. De opbrengst van de verkochte spullen steekt Stunt weer in mensontwikkeling: persoonlijke problemen helpen oplossen, mensen in contact brengen met de juiste hulpinstanties, het creëren van vaste werkplekken bij Stunt. “Dat is voor mij sociaal ondernemen: zakelijk, waarbij de mens centraal staat.”

 

Door heel Delft
Niet alleen in eigen huis worden tassen, snijplanken, kistjes, krukken, taarten, broodjes en heel veel meer gemaakt, ook op andere locaties in Delft vind je Stunt. Terwijl de eigen fluisterbootjes zeven dagen per week met dagjesmensen en toeristen door de Delftse grachten varen, voeren Stunt-deelnemers onder de noemer PlusKlus onderhoudswerk uit in opdracht van woningcoöperaties als Woonbron en Vestia. Marc: “Voor Stunt is Delft de ideale stad. Het is een middelgrote stad, maar tegelijk een dorp waar de lijntjes heel kort zijn, je snel tot samenwerkingen komt en de gemeente welwillend en enthousiast is. Dat werkt heel prettig”.

 

Upcycle Campus
De lijntjes worden nóg korter op de nieuwe locatie. In Schieoevers Noord, een belangrijk ontwikkelgebied nabij de sociaal zwakkere wijken in Delft, zal de komst van de Upcycle Campus een enorme impuls geven aan de drieslag die de gemeente hier wil stimuleren: wonen, werken en ontmoeten. Vanaf 1 juli 2020 is iedereen welkom om op de Vulcanusweg te komen kijken hoe de deelnemers aan het werk zijn. In het grote en lichte pand kan Stunt niet alleen de leerwerkbedrijven flink uitbreiden, maar ook ruimte bieden aan scholieren, studenten en start-ups die zich bezighouden met duurzaamheid en sociaal ondernemen. Een ander groot streven op de nieuwe plek is het creëren van een levendig ontmoetingscentrum, waar heel Delft terecht kan voor een lunch en uiteenlopende activiteiten, zoals workshops en exposities.

 

Stichting STUNT Den Haag

 

Glinstering in ogen
Hoewel de kracht van Stunt in veel aspecten schuilt – de duurzame aanpak, sociaal ondernemerschap, vruchtbare samenwerkingen – is het voor Marc glashelder waarvoor de organisatie in de kern bestaat: “de ogen van mensen weer laten glinsteren. Het klinkt misschien wat cliché, maar dat is oprecht het allerbelangrijkst. Of mensen nu na een traject van negen maanden klaar zijn om de stap naar een baan of opleiding te zetten, of een andere aanpak en meer tijd nodig hebben: Stunt geeft iedereen een passende plek. Als je merkt dat mensen hun draai vinden, het vertrouwen in zichzelf herwinnen en weer gaan stralen, dan is het voornaamste doel bereikt”.

 

Dit heldere doel gaat voor Marc hand in hand met het maken van een plan dat helemaal uitgaat van de mensen om wie het draait. Als advies aan andere aanvragers bij Fonds 1818 zou hij dan ook willen meegeven: “Ga niet op zoek naar het gat in de markt en stort je niet op allerlei ingewikkelde strategieën, dan raak je snel uit het oog waar het echt om gaat. Luister naar de behoeften van de mensen om je heen en begin van onderop te bedenken en bouwen”.

 

Stichting STUNT Den Haag

 

Op 1 juli 2020 opent Stunt de deuren van de Upcycle Campus. Uiteraard neemt Fonds 1818 tegen die tijd een kijkje op de gloednieuwe locatie en brengen we je op de hoogte van de indrukken.

 

Foto's door Lucas van der Wee en Guus Schoonewille

U bent hier