Studenten en scholieren ontdekken wat er speelt in de wijk

Studenten en scholieren ontdekken wat er speelt in de wijk

“In minderbedeelde wijken weten kinderen vaak niet goed wat er allemaal mogelijk is”, merkt Laurens Klijmij, projectcoördinator bij Move. Deze stichting koppelt studenten aan groepen 7 en 8 van basisscholen in die wijken. De studenten leiden de kinderen rond op hun universiteit, de basisschoolleerlingen nemen de studenten mee hun buurt in. “Zo komen heel verschillende leefwerelden bij elkaar, ze laten elkaar kennismaken met een wereld die ver van hen af ligt.”

 

Move werd tien jaar geleden opgericht vanuit een studentenroeivereniging. Inmiddels is de stichting actief in bijna alle studentensteden. “Studenten hebben over het algemeen weinig contact met de bewoners van de stad waar ze studeren, en al helemaal niet met kinderen. Met dit vrijwilligerswerk geven ze iets terug aan de stad waar ze zoveel halen.” De studenten en scholieren onderzoeken samen wat er speelt in de wijk en dragen er iets aan bij, bijvoorbeeld door het plaatsen van bordjes tegen hondenpoep of het opknappen van een ontmoetingsplek.

 

“Wat vindt u van de buurt?”, vraagt Rahid aan een mevrouw die haar honden uitlaat. Rizanne noteert het antwoord en laat haar aantekeningen later trots zien aan passerende klasgenoten. In groepjes lopen de basisschoolleerlingen rond in woonbuurt Harnaschpolder in Delft. De studenten die ze bij zich hebben, kennen de buurt niet en laten zich leiden door de kinderen. Onderweg helpen ze hen om voorbijgangers aan te spreken, om er achter te komen wat bewoners van de buurt vinden en wat er beter zou kunnen.

 

Een speelveldje opknappen, stoeptegels maken waarop alle geloven staan, meer inspraak van kinderen afdwingen bij de gemeente: ideeën hebben de scholieren in Delft genoeg. Tijdens volgende bijeenkomsten zal de klas, samen met ‘hun’ vijf studenten, de beste uitkiezen, uitwerken en uitvoeren. Projectcoördinator Laurens: “Hier gaat zeker iets moois uit voortkomen.”

In actie komen

Move brengt jaarlijks zo’n 550 studenten en 2.500 scholieren samen, zes keer in een periode van vier tot zes maanden. Dit jaar komen de studenten in actie met zes schoolklassen in Delft. In Leiden vaker. En vanaf volgend jaar ook in Den Haag. Met financiële hulp van onder meer Fonds 1818. “Daardoor kunnen we onze organisatie doorontwikkelen en veel ideeën voor de buurt ook echt realiseren”, aldus projectcoördinator Laurens Klijmij.

 

“Het is heel belangrijk dat de kinderen iets doen voor de wijk”, vindt juf Sandy Dekker. “Zo raken ze echt betrokken.” En andersom ook, bleek vorig jaar. “We hebben een bankje bij een verzorgingstehuis geplaatst. Sindsdien komt een van de bewoners hier geregeld voorlezen. Dat is leuk voor deze oma én voor onze kinderen.”

 

Later dit jaar zullen de studenten op hun beurt de kinderen meenemen naar de Technische Universiteit Delft. “Als ze de universiteitsbibliotheek zien, wanen ze zich in een Harry Potter-boek”, herinnert de juf zich van vorige keer. “Ze ontdekken het bestaan van een heel andere wereld. Dat is magisch.”

 

Dit artikel komt uit het Fonds 1818 Magazine.

U bent hier