Speels Voorlezen aan ouderen

Speels Voorlezen aan ouderen

Van Annie M.G. Schmidt en Simon Carmiggelt tot Toon Tellegen en Toon Hermans; onder de naam Speels Voorlezen dragen theatermakers en actrices Jhanna Houweling en Ellen van Rossum teksten voor in verzorgings- en verpleeghuizen. Nu de geliefde voorstellingen vanwege de coronacrisis zijn stilgevallen, bedacht het duo een alternatief: speels voorlezen op dvd en usb.

 

Hoorspel
Sinds vijf jaar steunt Fonds 1818 de voorstellingen van Houweling en Van Rossum, die zij spelen in verzorgings- en verpleeghuizen in maar liefst veertien gemeenten in het werkgebied van het fonds. De voorstellingen houden het midden tussen theater en voorlezen. De vertellers maken geluiden die passen bij het verhaal of gedicht, en omlijsten hun presentatie met muziek, waardoor deze een hoorspelachtig karakter krijgt.

 

Herkenning
Veel teksten van Annie M.G. Schmidt, Toon Hermans, Simon Carmiggelt en Toon Tellegen lenen zich perfect voor de theatrale en muzikale aanpak van het vertelduo. Bovendien roepen de versjes en verhalen van deze beroemde letterheren en -dames een groot gevoel van herkenning op bij de luisteraars op leeftijd.

 

Uiteraard draagt de fysieke aanwezigheid van de actrices normaal gesproken enorm bij aan het luisterplezier. Ook vormen de optredens een fijn moment van samenzijn. Dat zit er nu helaas even niet in. Om de ouderen toch te kunnen laten genieten van de voordrachten, maakten de dames een opname van hun voorstelling die zij op vijftig dvd’s en vijftig usb-sticks beschikbaar stellen voor de verschillende zorginstellingen.

 

Welkome afleiding
Anne de Raaf, adviseur van Fonds 1818: “Met dit aardige en aansprekende initiatief wordt ingespeeld op de eenzame situatie van ouderen die met de uitbraak van het coronavirus is ontstaan. Door de voorstelling via dvd of usb-stick toegankelijk te maken, krijgen zij een welkome afleiding waaraan juist nu zoveel behoefte is. De huizen zijn enthousiast en de medewerkers in de zorginstellingen zijn bereid de ouderen te ondersteunen bij het ‘uploaden’ van de voorstelling”.

 

Het vertelduo hoopt van harte dat de geannuleerde voorstellingen in de verzorgings- en verpleeghuizen later alsnog ingehaald kunnen worden. Lees meer over het initiatief op de site van Speels Voorlezen.

U bent hier