Educatie

Single SuperMom verbreedt de horizon van kids in armoede

Sociaal weerbaar zijn en lekker in je vel zitten. Het is niet voor ieder kind even vanzelfsprekend. Toch is het een belangrijke voorwaarde om je goed te kunnen ontplooien op de basisschool. Een kind dat lekker in zijn vel zit, zal beter presteren. Stichting Single SuperMom is er onder andere voor om alle kinderen gelijke kansen te geven. Daarom ontwikkelden zij het programma 'Ik ben rijk', compleet met een prentenboek, worksheets, liedjes en zeven empowerment trainingen. Het programma, gesteund door Fonds 1818, is voor kinderen van alle leeftijden met alleenstaande moeders die leven in armoede.

Ik ben rijk programma door stichting Single SuperMom

Je hoeft geen geld te hebben om rijk te zijn 

Je hoeft geen geld te hebben om je rijk en zeker te voelen. Dat is wat de kinderen leren in een reeks van zeven trainingen. Elke training staat een ander zeedier centraal. Zoals Jip het zeepaardje die leert de kids te genieten van tijd. Madoe de pinguïn die leert durven om hulp vragen. Ziza de kwal leert ze om te stralen. De zeven zeedieren leren elk vanuit hun eigen kracht dat je rijk bent, ook zonder geld.

Op deze manier bouwen kinderen zelfvertrouwen op, leren ze angsten overwinnen, genieten ze van tijd, durven ze uitbundig te dromen en hun eigen weg te gaan. Vaardigheden die je verder helpen in het leven. De trainingen zijn gebaseerd op beproefde methodieken als 'Rots en Water', 'Head-Up' en interventies vanuit de armoedebestrijding.

“Dit concept willen we op meer plekken uitrollen. De basis is altijd hetzelfde: vanuit het verhaal 'Ik ben rijk' behandelen we zeven zeedieren. We lezen eerst voor en gaan dan aan de slag. De ene keer spelen we poppentheater en de andere keer knutselen we moodboards. Daarnaast gaan we naar musea en ondernemen we andere uitjes. Allemaal om de horizon van de kinderen te verbreden. Op het eind houden we een gezellige diploma-uitreiking met voor de moeders een training Durven Doen”, vertelt Eva Brussaard, initiatiefnemer van Single SuperMom en medebedenker van het Ik ben rijk-programma.

Ik ben rijk programma door stichting Single SuperMom

Durven Doen: regie pakken over jouw leven

De trainingen worden onder andere in Den Haag gegeven in het Zuiderparadijs, een indoor speeltuin in het Zuiderpark. Na de les kunnen de kinderen vrij spelen en krijgen de alleenstaande moeders een training 'Durven Doen'. Ook een initiatief van stichting Single SuperMom. Het helpt moeders hun gevoel van onafhankelijkheid terug te krijgen en hen te motiveren om stapje voor stapje de regie over hun eigen leven terug te nemen.

Diploma-uitreiking als klapper

Na de reeks die begon half september vieren de kinderen en moeders op 10 november aanstaande hun diploma-uitreiking. Daar lunchen ze samen en kunnen ze ervaringen met elkaar delen. Eva: “Niet zo lang geleden kwam er een kindje naar me toe met de vraag of hij mocht uitdelen bij de uitreiking. Hij was jarig en zat door moeilijke thuisomstandigheden even niet op school, maar hij wilde zó graag trakteren. Zijn moeder maakte bekertjes met chips, pakte het in aan de cadeautafel bij de Kruidvat en deed er een strikje om. Dan leek het toch als een echt cadeautje voor zijn Ik ben rijk-klasgenootjes. Ik kreeg er natte ogen van, want ik realiseerde me hoe belangrijk deze ontmoetingen zijn voor de kinderen.”

Ik ben rijk programma door stichting Single SuperMom

Over Single SuperMom

Het programma 'Ik ben rijk' is bestemd voor de kinderen van alleenstaande moeders die in armoede leven. De bijeenkomsten worden georganiseerd voor kinderen van alle leeftijden. Ze werken in de sessies onder andere aan de volgende onderwerpen: het versterken van de eigenwaarde en het zelfvertrouwen, het versterken van het sociaal netwerken en het inzetten van effectieve en positieve weerbaarheidsstrategieën.

Daarnaast leren kinderen van alleenstaande moeders elkaar zo beter kennen zodat ze bij elkaar terecht kunnen en hun ervaringen met elkaar kunnen delen. “Zonder de bijdrage van Fonds 1818 had dit programma niet kunnen bestaan. Wij doen het anders dan andere stichtingen. Wij geven niet een korte termijn oplossing: een cadeautje met Sinterklaas of Kerst. Wij geven een breed perspectief, we geven ze te eten – het komt vaak voor dat kindjes hier zonder bammetje komen – en misschien sluiten ze zelfs vriendschappen voor het leven”, voegt Eva toe.

Wil je meer weten over stichting Single SuperMom? Ga dan naar hun website.

Wil je met jouw kind(eren) meedoen met het programma 'Ik ben rijk'? Ga dan naar ikbenrijk.com voor meer informatie.

Project van de maand

Elke maand richten we onze schijnwerpers op een gesteund project dat de aandacht verdient. In een artikel of video kun je lezen of zien wat het project zo bijzonder maakt en welke bevlogen mensen zich hiervoor inzetten.

Wij werken met tien aandachtsgebieden. Dit project valt onder:

Educatie