OldStars: fysiek en sociaal fitte senioren

Ook al heb je geen tennissprintjes of voetbalslidings meer in de benen, alle senioren zouden moeten kunnen sporten bij een vereniging. Het Nationaal Ouderenfonds maakt dit mogelijk met het door Fonds 1818 gesteunde project OldStars. Met behulp van speciale, op ouderen afgestemde spelvormen kan iedereen blijven genieten van zijn of haar favoriete sport én deelnemen aan het gezellige verenigingsleven. Op 21 september 2020 gaven tennislegende Tom Okker en wethouder Nadine Stemerdink op tennispark Overdam in Leidschendam het startschot van OldStars Tennis in onze regio. 

oldstars fysiek en sociaal fitte senioren fonds 1818 tennis

OldStars laat ouderen op een laagdrempelige manier bewegen, samenkomen, meedoen en betekenisvol zijn binnen een vereniging of de wijk. Het initiatief nodigt senioren niet alleen uit om te komen sporten, maar biedt ook ruimte aan deelnemers om zich in te zetten als begeleider, instructeur, spelbegeleider en/of vrijwilliger.

Verenigingen staan te trappelen

Geen OldStars zonder de inzet van sportverenigingen. Dat zit wel goed in de regio Haaglanden, waar het Nationaal Ouderenfonds van start is gegaan. Toen het landelijke project nog in de steigers stond, lieten al veel mensen en clubs uit deze regio weten dat ze het OldStars-initiatief omarmen. Na een pilotproject met voetbal twee jaar geleden zijn er inmiddels al speciale spelvormen ontwikkeld voor onder andere basketbal, handbal, hockey, volleybal en tennis.

Op 21 september 2020 vond de kick-off van Oldstars Tennis plaats in Leidschendam, in aanwezigheid van Tom Okker. Enthousiaste leeftijdsgenoten van de 76-jarige sportlegende waren van de partij om hun geliefde sport weer op te pakken óf voor het eerst een balletje te slaan, al dan niet na twee keer stuiteren.

Op eigen kracht

Het doel van het Nationaal Ouderenfonds is dat deelnemende sportverenigingen na een aantal jaar zelf de ouderen hebben opgenomen in hun midden met een eigen activiteitenaanbod. Welke voordelen dat heeft mag duidelijk zijn. Met een vast lidmaatschap bij een club voelen mensen zich verbonden met anderen, en wie zich verbonden voelt met anderen is gelukkiger en gezonder. 

Lees meer over dit initiatief op de site van OldStars.