Marielle van der Zwan van Wijkwinkel bij Betje uit het Haagse Moerwijk

‘Omdenken’ is dé term van deze tijd. Hoe ga je door als bijna alles wat je deed niet meer mogelijk is? Bij Wijkwinkel bij Betje, een geliefde ontmoetingsplaats in het Haagse Moerwijk die al meerdere donaties van Fonds 1818 ontving, wisten ze het antwoord al op dag één van de crisis: “Alle zeilen bijzetten om ervoor te zorgen dat niemand buiten de boot valt”. We spraken met Marielle van der Zwan, drijvende kracht achter ‘bij Betje’.

bij betje fonds 1818 in gesprek met

Wie is Betje?

“Wijkwinkel bij Betje dankt haar naam én haar bestaan aan de Betje Wolffstraat. Winkeliers in deze straat in hartje Moerwijk misten een goede ontmoetingsplek in de wijk. Vanuit die wens ben ik dit initiatief gestart. In maart 2018 hebben we onze deuren geopend. We zijn een echte wijkwinkel, met lokale producten die we verkopen, maar we zijn vooral een ontmoetingsplek voor de Moerwijker. Bij Betje kan alles: rustig een kopje koffie drinken en gezellig kletsen met mensen of juist actief meedoen aan onze spelletjesochtenden, schilderlessen, breimiddagen en andere activiteiten.”

Totdat de boel op slot ging… 

“Voor ons was het meteen heel duidelijk wat ons te doen stond: voedselhulp bieden. Al voor de crisis gaven we noodhulp. We deden bijvoorbeeld boodschappen voor gezinnen in de schuldsanering, werkzoekenden, daklozen. Daarnaast organiseerden we drie avonden in de week diners op onze locatie, dus de middelen hadden we al in huis. We zijn begonnen met maaltijden en pakketten uitdelen en niet meer gestopt. Ik ben nu bezig met een verslagje en schrok zelf van de getallen: inmiddels hebben we ruim vijftienduizend maaltijden en achtduizend pakketten uitgedeeld.” 

Was de nood zo hoog?

“Zeker. Vooral in de eerste lockdown was niet alleen de nood, maar ook de wanhoop heel groot. Alles in Moerwijk ging dicht, ook de voedselbank, mensen die hulp nodig hadden konden nergens terecht. Mensen konden hun kinderen niet voeden, er heerste grote paniek. Wij moesten natuurlijk ook dicht, maar waren wel altijd aanwezig om een luisterend oor te bieden, en dus de maaltijden en pakketten uit te delen. Toen de noodhulpinstanties weer gingen draaien, bleek vooral hoeveel mensen niet in aanmerking komen voor hulp maar tóch kopje onder gaan. Voor die mensen waren we er, en zijn we er nog steeds.”

Krijgen jullie hulp van anderen?

“We werkten altijd al veel samen, maar de banden zijn alleen maar hechter geworden. Voor de crisis merkte je dat iedereen in beslag werd genomen door het runnen van zijn eigen toko, wij ook. Maar de afgelopen tijd was mijn blik juist veel meer naar buiten gericht. Resto VanHarte heeft ons aan véle kilo’s aardappels geholpen, bakkerij van Kempen aan véle kílo’s brood. Hierdoor ben ik veel bewuster geworden van een ander groot probleem: voedselverspilling. We zijn nu hard aan het nadenken over hoe we met Bij Betje kunnen helpen om voedselverspilling in Moerwijk te verminderen.” 

Ik kan me voorstellen dat er ook veel bezoekers van jullie zijn die niet in voedselnood verkeren, maar die nu wel het sociale contact missen. Hoe gaan jullie daarmee om? 

“Ja, ook daar steken we veel tijd in. We hebben een kern van dertien vrijwilligers die net zo divers zijn als onze bezoekers. Hierdoor ontstaan er bijzondere banden; een geboren Haagse voelt zich prettig bij onze vrijwilliger Jeanet, een nieuwe Nederlander zoekt sneller Fati op. We werken nu met belcirkels, maar gaan ook bij mensen langs. Gisteren nog heb ik op gepaste afstand met Hanny een sigaretje op haar portiek gerookt, dat was heel gezellig.”

We willen ons ‘het er zijn is genoeg’-concept niet uit het oog verliezen.
Marielle van der Zwan

Durven jullie al na te denken over Wijkwinkel bij Betje ná corona? 

“Voor ons is het heel duidelijk geworden dat we met alleen coronahulp de voedselnood niet gaan verhelpen, daar is het probleem te groot en structureel voor. We willen dus goed nadenken over hoe we de mensen in Moerwijk die buiten de boot vallen, die niet bij andere instanties terecht kunnen, blijvend kunnen ondersteunen, ook na deze crisis. Ik voer nu gesprekken met het bedrijfsleven om te kijken welke samenwerkingen daarmee mogelijk zijn.”

En willen jullie ook de draad weer oppakken op jullie vaste stek in de Betje Wolffstraat?

“Op dit moment wordt dat pand verbouwd en zijn we verhuisd naar het Westhovenplein. Hier weten de mensen ons gelukkig ook prima te vinden, maar het zou wel fijn zijn als we weer terug kunnen. We willen zeker onze basis blijven behouden, de ontmoetingsplek zijn waar mensen zich kunnen vermaken, maar waar ze óók tot rust kunnen komen. Mensen moeten altijd van alles, bij ons moet even helemaal niets. Van daaruit ontstaat vaak juist de energie om dingen op te pakken. We willen ons ‘het er zijn is genoeg’-concept niet uit het oog verliezen.”

In gesprek met

Geen Fonds 1818 zonder de mensen die vol energie en vaak belangeloos de handen uit de mouwen steken om de samenleving beter te maken. In onze vraag-antwoordgesprekken kom je meer te weten over deze drijvende krachten achter gesteunde projecten. 

Wij werken met negen aandachtsgebieden. Dit project valt onder:  

Welzijn