Lief & Leed met elkaar delen: dat stimuleren we!

Lief & Leed met elkaar delen: dat stimuleren we!

Een doosje bonbons voor een fijne buurman. ‘’Omdat je altijd voor ons klaarstaat!’’ Op die manier maakt Cynthia Telting contact met haar buren. Cynthia is een enthousiaste bewoner van haar straat en heeft via het project Lief & Leed een budget van 75 euro gekregen waarmee ze buren die dat nodig hebben een hart onder de riem steekt. Dit project is in 2019 in Den Haag en Zoetermeer gestart en wordt gesteund door de gemeente Den Haag. Dit jaar gaat ook Fonds 1818 haar steentje bijdragen.

 

De buren leren kennen kan hard nodig zijn
‘’Zeker hier in de Randstad komt het veel voor dat buren elkaar niet kennen. In 2013 is in Rotterdam zelfs pas na tien jaar een dode vrouw in haar huis gevonden. Agenten ontdekten haar stoffelijk overschot nadat bouwvakkers aanbelden en geen gehoor kregen. Dit is destijds aanleiding geweest om Lief & Leed op te starten’’, vertelt Sofia van Stichting Lief & Leedstraten. 

 

Contact tussen buren onderling wordt hechter
In 2019 hebben een flink aantal Haagse bewoners via Lief & Leed een potje gekregen voor een bloemetje, bonbons of ander presentje. Zoals al doorklinkt in de naam van de stichting, zijn de aardigheidjes bestemd voor zowel vreugdevolle als verdrietige situaties: als iemand ernstig ziek is, als er een kindje is geboren of wanneer er zich andere bijzondere momenten voordoen. Op die manier wordt het onderlinge contact tussen buren hechter en kunnen tragische voorvallen zoals die in Rotterdam voorkomen worden. Sofia: ‘’In elke straat zou iemand moeten zijn die iedereen eigenlijk wel kent, die altijd een oogje in het zeil houdt, de plantjes bewatert als je op vakantie bent…’’.

 

Betrokken bewoners verdienen iets extra’s
Met het Lief & Leedpotje van jaarlijks 75 euro zijn de deelnemende straten al heel tevreden. Sommige beheerders van het potje – Gangmakers genoemd – lappen soms zelf bij, omdat er dan zoveel gebeurt in de straat waar een kleinigheidje bij hoort. Rien van der Velden, adviseur bij Fonds 1818, vindt dat dit anders moet: ‘’Wij vinden dat juist de mensen die aandacht hebben voor hun medemens en zonder enige twijfel hun eigen hebben en houwen nog zouden weggeven, het verdienen om steun te krijgen”. Fonds 1818 draagt bij voor de organisatie van straatactiviteiten en de verkiezing van de Liefste Straat van Den Haag op 12 maart 2020.

Door het coronavirus is de verkiezing voor de Liefste Straat niet doorgegaan.

 

Bekijk de video om te zien hoe het project Lief & Leed buren verbindt

Video door Omroep West.

 

Iedereen kan zich aanmelden als Gangmaker bij Lief & Leed. Kijk voor meer informatie over de verkiezing en hoe u zelf een Gangmaker kunt worden op de website van Stichting Lief & Leedstraten.

U bent hier