De kracht van aanraking: workshops voor kwetsbare ouderen

De kracht van aanraking: workshops voor kwetsbare ouderen

Kwetsbare ouderen weer het tintelende geluk laten voelen van aanraking en beweging op muziek: dat is wat Zorgkoepel Topaz doet. Fonds 1818 ondersteunt een serie workshops die van januari tot juni worden gegeven in vier plaatsen waar Topaz zorginstellingen heeft: Voorschoten, Leiden, Katwijk en Noordwijkerhout.

 

Levensgeluk
Een vastgehouden hand, een schouderklopje, een knuffel: onderzoek heeft aangetoond dat fysiek contact ervoor zorgt dat mensen zich rustiger voelen en meer behoefte krijgen aan gezelligheid. Velen zullen het er dan ook over eens zijn dat het leven een stuk doffer is zonder aanraking. Eenzelfde soort positieve invloed op de mens heeft bewegen op muziek. Het prikkelt je brein en geeft energie. Kortom: je voelt dat je leeft. Voor veel oudere en zieke mensen zijn fysiek contact en bewegen op muziek niet vanzelfsprekend. Het gemis ervan kan vele vormen aannemen, tot ‘huidhonger’ aan toe: een (te) grote, onvervulde behoefte aan aanraking.

 

 

Unieke dansduetten
Onder de noemer ‘Huidhonger’ organiseert Zorgkoepel Topaz negen workshops op locaties in Voorschoten, Leiden, Katwijk en Noordwijkerhout. In het dans- en beweegprogramma geven bewoners samen met familieleden en mantelzorgers vorm aan hoe zij intimiteit en aanraking beleven. De deelnemers worden hierbij geholpen en uitgedaagd door jonge en oudere dansers en dansstudenten. De resultaten van de serie workshops worden gepresenteerd in een afsluitende voorstelling waarin unieke dansduetten en muziek samenkomen.

 

Na de workshops
Enthousiaste medewerkers en vrijwilligers van Topaz worden getraind om de workshops te begeleiden. Op die manier hoopt de zorgkoepel de aandacht voor beweging en aanraking mee te kunnen nemen in het reguliere activiteitenaanbod.

 

Werktu  ook aan een project dat het levensgeluk van kwetsbare ouderen vergroot? Neem dan eens een kijkje op onze donatiesite en ontdek of u voldoet aan onze criteria voor het indienen van een aanvraag.

U bent hier