Young Connection: jonge vrijwilligers zorgen voor medemens

Young Connection: jonge vrijwilligers zorgen voor medemens

‘’Wij geloven in een maatschappij waar mensen naar elkaar omzien.’’ Met die gedachte is Netwerk Young Connection opgezet, een beweging van jongeren tussen de vijftien en dertig jaar die hun talenten inzetten voor mensen die hulp nodig hebben. Fonds 1818 steunt dit bijzondere initiatief.

 

Iedereen dezelfde kansen
Stel je voor: je bent gevlucht van huis omdat het daar onveilig was. Je moet een compleet nieuw leven opbouwen op een plek waar je de taal niet spreekt en waar men een andere cultuur kent. Stel je dan ook nog eens voor dat je pas zestien jaar bent. Wie vertelt jou dat je, naast het aanmelden voor school en solliciteren op een bijbaantje, ook gewoon met korting of gratis naar de bioscoop, het zwembad en musea kunt? Of dat je met zoiets als een kortingspas van de gemeente een gratis ijsje kunt halen en nuttige workshops kunt volgen? Dat doet Young Connection! De betrokken jongeren zorgen ervoor dat hun leeftijdsgenoten gelijke kansen krijgen en hun draai kunnen vinden in onze maatschappij. 

 

Huiswerkbegeleiding
In Pijnacker-Nootdorp zette Young Connection twee huiswerkklassen op basisscholen op, bestaande uit vrijwillige jongeren die kinderen van statushouders helpen met hun huiswerk. ‘’Waar ouders niet goed Nederlands kunnen lezen en schrijven of überhaupt niet kunnen begeleiden met huiswerk, komen onze jongeren helpen’’, vertelt Michiel. ‘’Ze komen in sommige gevallen ook thuis bij de kinderen. In zo’n uurtje kunnen ze echt grote stappen zetten. Ook de vrijwillige jongeren hebben er wat aan: ze leren over de waarde van vrijwilligerswerk, over burgerschap en eigen talent ontwikkelen. Ook helpen ze de ouders met het begrijpend lezen van brieven van de gemeente en andere instanties. Als je hier in Nederland komt wonen heb je hulp nodig om op weg te komen en er is vrijwel niemand die vertelt hoe.’’

 

Bekijk de video van Young Connection voor meer informatie over de huiswerkklassen in Pijnacker-Nootdorp.

 

Tolerantie voor elkaars cultuur
Niet alleen jonge migranten, maar ook andere kwetsbare groepen krijgen hulp van de Young Connection-vrijwilligers. ‘’Wij brengen vrijwilligers tussen de vijftien en dertig jaar in contact met hulpbehoevenden. Zo heeft een groepje jongeren eens een schuur van een overbelast gezin opgeruimd, organiseert een andere groep nagellakmiddagen of gewoon een kopje koffie drinken met dementerende ouderen. Er is onder ouderen veel eenzaamheid. Ons Bezoekmaatjesproject helpt echt; ouderen kijken dagen lang uit naar zo’n bezoekje’’, vertelt Michiel Steenwinkel, initiatiefnemer van Young Connection.
Omdat de jongeren in aanraking komen met verschillende culturen bouwen ze tolerantie op. ‘’Ze leren bijvoorbeeld geduld hebben met ouderen die hun naam elke keer vergeten, dat je bij sommigen je schoenen uit moet doen als je bij ze thuis komt, of dat de directheid die Nederlanders typeert soms aanstootgevend kan zijn en je wellicht een andere aanpak moet hebben.’’

U bent hier