‘Jezelf kunnen zijn, dat is vrijheid’

‘Jezelf kunnen zijn, dat is vrijheid’

Scholier Büsra Celik (17) is burgemeester van Madurodam én Haags Vrijheidsambassadeur. ‘Ik wil verhalen delen en mensen verbinden.’

Wat zijn jouw taken als burgemeester?

“Samen met negen andere scholieren uit Den Haag, Voorburg en Wassenaar vormen we dit jaar het college van burgemeester en wethouders van Madurodam. We leren speeches schrijven en presentaties geven, gaan op bezoek bij goede doelen die geld aanvragen bij het Madurodam Kinderfonds en realiseren uiteindelijk onze maatschappelijke challenge, waarmee we verkozen zijn. Ook ben ik op 4 mei tijdens de Nationale Kinderherdenking te horen in de livestream, waarin ik een toespraak zal houden.” (Volg de livestream op 4 mei van 19.45 tot 20.00 uur via deze link www.nationalekinderherdenking.nl/livestream, red.)

En als Vrijheidsambassadeur?

“Samen met andere Vrijheidsambassadeurs van de gemeente Den Haag belicht ik op allerlei manieren oorlogsverhalen die minder bekend zijn dan bijvoorbeeld dat van Anne Frank. Ook die verhalen moeten we blijven doorgeven.”

Waarom doe je dit allemaal?

“Ik wil verhalen delen en mensen verbinden. Mijn onlangs overleden opa is mijn inspiratiebron. Hij is als gastarbeider uit Turkije naar Nederland gekomen, op mijn leeftijd. Ik heb hem daarover nog geïnterviewd voor school. Toen besefte ik hoe belangrijk het is verhalen vast te leggen en door te geven. Hij had zoveel vrienden van allerlei culturen, hij verbond mensen in de buurt. Dat wil ik ook doen.”

Waarom vind je dat belangrijk?

“Er wordt vaak negatief gesproken over cultuurverschillen. Als je dat altijd benadrukt, ga je er nog in geloven ook. Ik zat op een basisschool met alleen maar mensen met een migratieachtergrond. Nu zit ik in de vijfde klas van het Gymnasium Haganum, met bijna alleen maar autochtone Nederlanders. Op mijn verjaardagsfeestje kwamen vriendinnen van mijn lagere school en middelbare school, en dat ging heel goed samen. Dat dit kan, wil ik meer mensen laten ervaren.”

Hoe ga je dat doen?

“Mijn challenge is om verschillende culturen informeel bij elkaar te brengen tijdens een festival, aan de hand van sport, eten en muziek. Dan kun je focussen op mooie verschillen in plaats van op het negatieve. Als burgemeester van Madurodam mag ik, samen met enkele wethouders, zo’n festival organiseren.”

Je bent naar concentratiekamp Dachau geweest, waar de naamgever van Madurodam is omgekomen. Hoe was dat?

“Indrukwekkend en confronterend. Je hoort erover tijdens de geschiedenisles, maar zodra je het lokaal uit loopt, denk je weer aan andere dingen. In Dachau zie je foto’s die te gruwelijk zijn om in boeken te zetten en loop je door de gaskamers. Dan denk je: hoe hebben we het kunnen laten gebeuren? Wij zijn de toekomstige generatie die dit soort dingen moet voorkomen.” 

Wat betekent vrijheid voor jou?

“Dat je jezelf kunt zijn. Dat je als jezelf over straat kunt zonder dat je hoeft te vrezen voor je leven. Dat het niet uitmaakt hoe je eruitziet of wat je seksualiteit is. Dat geldt voor iedereen, want echte vrijheid is niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen.”

Hoe verhoud jij je als moslima tot homoseksualiteit?

“In de Bijbel en de Koran staat dat het niet mag. Maar ik vind: leef en laat leven. Je moet iedereen in z’n waarde laten. Iedereen is gelijk, dat is mijn standpunt. Je mag heus wel een mening hebben, maar je moet ook openstaan voor die van een ander. Als je met elkaar praat, beïnvloedt dat ook je mening. Je moet elkaar met respect behandelen.”

Hoe reageren anderen op jouw hoofddoek?

“Mensen hebben hun oordeel, maar ik kan wel mezelf zijn. Voor mij is het juist vrijheid dat ik ’m op mag hebben. Ik ben de eerste burgemeester van Madurodam met een hoofddoek. Het is jammer dat het nog een issue is, dat we het er anno 2020 nog over moeten hebben. Maar als het moet, laten we er dan maar liever open met elkaar over praten.”

U bent hier