Groep 8 in spotlight van het theater

Professionele licht- en geluidtechnici, pluchen theaterstoelen vol trotse familieleden, een gigantisch podium en een nog veel grotere zaal. Met een donatie van Fonds 1818 kunnen groepen acht van basisscholen uit onze regio hun eindmusicals in échte theaters spelen. Zo krijgen leerlingen in coronatijd het feestelijke afscheid dat ze verdienen. Basisscholen De Zonnebloem uit Den Haag en De Witte School uit Noordwijk verheugen zich al op hun bijzondere voorstellingen. 

de muze basisschool noordwijk eindmusical fonds 1818

Spanning en voorpret

De Haagse basisschool De Zonnebloem is één van de eerste scholen die een aanvraag indiende – én een donatie ontving – voor het opvoeren van de eindmusical in een professioneel theater. Als de coronamaatregelen het toelaten spelen de twee groepen 8 van de school op 13 en 14 juli allebei hun eigen versie van de musical Over de kop in de Regentes. “Eén van de mooiste theaters van Den Haag”, zegt groep 8-leerkracht Bas van der Wildt. “Echt uniek dat we daar met de hulp van Fonds 1818 kunnen spelen.”

“De leerlingen vinden het ook reuzespannend en -leuk,” vervolgt Bas. “Op 1 april hadden we als grap tegen de klas gezegd dat de Regentes niet zomaar iedereen toelaat en dat een jury van het theater de openingsdans zou komen beoordelen. Dat leverde al veel voorpret op. En het is natuurlijk meteen mooi meegenomen dat onze openingsdans er nu al tot in de puntjes in zit.”

Onvergetelijke ervaring

De twee groepen 8 van De Witte School uit Noordwijk zijn op dit moment nog op iets anders gefocust. “We zijn het laatste deel van de CITO-toetsen aan het afnemen”, vertelt leerkracht Marleen Lohman. “Als dat is afgerond duiken we zo snel mogelijk in alle vrolijkheid rond de eindmusical: audities afnemen, rollen verdelen, oefenen en… als alles goed gaat op 6 juli spelen in Theater De Muze.” 

Voor De Witte School is het de tweede keer dat ze deze donatie ontvangen. Vorig jaar speelden de groepen 8 van toen ook in Theater de Muze. “Een onvergetelijke ervaring, voor de leerlingen én leraren,” vertelt Marleen. “We waren zo brutaal om in januari alweer bij Fonds 1818 te informeren of de regeling terug zou komen. Inmiddels is onze nieuwe aanvraag ingediend en goedgekeurd. Nu maar duimen dat De Muze tegen die tijd open mag. We verheugen ons erop!”