Fietsen is vrijheid: cursus voor Syrische vrouwen

Fietsen is vrijheid: cursus voor Syrische vrouwen

Ze hebben de eerste lessen er inmiddels op zitten: de twaalf vrouwen van Syrische afkomst die in een cursus van een half jaar leren fietsen in de gemeente Teylingen. De stichting Syrische Vrouwen in Nederland haalt alles uit de kast om de vrouwen op een professionele en prettige manier vertrouwd te maken met Nederlands populairste vervoersmiddel.

Speels, sportief en sociaal
De fietsen werden verkregen via een loting van weesfietsen bij het station Sassenheim. Pilonnen en stoepkrijt markeren het trainingsparcours. Er is een tolk om de cursusbegeleider te vertalen en Playmobil poppetjes beelden op een speelse manier situaties uit in de theorielessen.

De cursus draait niet alleen om het einddoel – zelfstandig kunnen fietsen en je daarmee mobieler en gelijkwaardiger bewegen in de Nederlandse samenleving –, ook de lessen zelf zijn zeer waardevol. De wekelijkse oefeningen zijn een gezonde en sociale bezigheid en het helpen van elkaar sterkt het zelfvertrouwen van de vrouwen.

Laat de zomer maar komen
De dames kunnen zich vast al verheugen op komende zomer, wanneer de cursus is afgerond. Tijdens fietstochtjes in de natuur rond Sassenheim kunnen zij ervaren wat vele fietsers in Nederland ervaren. Onder hen ook Eva Hoeke. De columnist van de Volkskrant schreef vorige zomer: “Geen kwaad woord over fietsen. Fietsen is vrijheid, fietsen is stromend bloed, fietsen is een kilo afvallen en die er daarna meteen weer lekker aanvreten, met mayo. Fietsen is zien dat niets ooit vloekt in de natuur en fietsen is therapie, want gesprekken worden nu eenmaal beter naarmate je elkaar minder aankijkt. Fietsen is 4-0 tegen je eigen duivels.”

U bent hier